Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

                                Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και ενώ "σαρώνει" στην κυριολεξία η κακοκαιρία τη γωνιά μας το τελευταίο 12ωρο , όπως αναμέναμε άλλωστε και υπήρξε έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση από εδώ χθες , πάμε να δούμε τι μας περιμένει το επόμενο 24ωρο , το ... Οποίο παρουσιάζει επίσης ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για διάφορους λόγους ... ;) 

Ήρθαν λοιπόν στην ώρα τους (από νωρίς το πρωί , όπως σας "υποσχέθηκα" χθες)  και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση οι ασταμάτητες και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις που σας έταξα εδώ. Η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί κατά την διάρκεια της νύχτας απόψε. Ήδη έχει πέσει πάρα πολύ νερό και θα πέσει άλλο τόσο και περισσότερο την αποψινή νύχτα . Όλα αυτά σε ένα έδαφος που είναι πολύ κορεσμένο εδώ και καιρό, για αυτό και όπως τονίσαμε χθες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα από την κακοκαιρία κατά τόπους στο νομό μας (σε ορισμένα τμήματα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα ή κατολισθήσεις)  !! Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έως αργά τα μεσάνυχτα απόψε θα υπάρξουν ΤΜΗΜΑΤΑ κυρίως στο νησί της Κέρκυρας , όπου θα φθάσουν ή και θα ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ τα 100 χιλιοστά βροχής (τοπικά 100 + τόνους νερού ανά στρέμμα)... ;) 

Κατά τα άλλα βαδίζοντας ΠΡΟΣ το ΧΑΡΑΜΑ της Κυριακής ,  Η ΒΡΟΧΗ  ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΧΙΟΝΙ. Ενδεικτικό υψόμετρο παγοποίησης (δηλαδή από εκείνο το υψόμετρο και άνω όπου η βροχή θα γίνεται νιφάδες) έως ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ (χονδρικά έως τις 08:00 π.μ.- 09:00 π.μ.) θα είναι περίπου τα 400 - 450 μέτρα και πάνω... Τώρα κάποιοι θα μου πείτε ότι υπάρχουν και άλλα υψώματα με ανάλογο υψόμετρο στο νησί, μόνο στον Παντοκράτορα θα συμβεί αυτό; Η πιθανότητα εκτός του Παντοκράτορα με ανάλογο υψόμετρο,  υψώματα πρώτα στο ΒΟΡΡΑ να δουν νιφάδες το παραπάνω διάστημα βρίσκεται γύρω στο 40% με 50 %. Ενώ στο υπόλοιπο νησί σε σημεία με πάντα το παραπάνω υψόμετρο,  γύρω στο 30%... Επειδή θα έχει προηγηθεί πάρα πολύ βροχή και οι θερμοκρασίες ακόμη θα είναι σχεδόν "οριακές" η πιθανότητα να "πιάσει πέτσα" στον Παντοκράτορα το παραπάνω διάστημα , όπως αποκαλούν το ελαφρύ στρώσιμο στην υπόλοιπη Ελλάδα,  είναι 50 - 50 ! 

Και περνάμε στο υπόλοιπο διάστημα της ημέρας αύριο,  στο οποίο ο ουράνιος θόλος μας θα είναι κατά διαστήματα νεφελώδης (θα υπάρχουν και αρκετά ανοίγματα με ηλιοφάνεια ενδιάμεσα αλλά με πολύ μεγάλα "δόντια" φυσικά) με κατά περιόδους ΕΝ ΜΕΡΗ άστατο. Δηλαδή με την πιθανότητα παροδικής βροχόπτωσης ή χιονόνερου κατά διαστήματα και κατά τόπους, αλλά και αρκετά μεγάλες "παύσεις" ενδιάμεσα. 

Τώρα σε αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον επί της παρούσης και περιμένετε οι περισσότεροι να μάθετε ... Όσο θα κυλούν οι ώρες μέσα στην ημέρα αύριο και έως τις βραδινές  - νυχτερινές ώρες , τα επίπεδα παγοποίησης συνεχώς θα "πέφτουν" . Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ; Η όποια έστω και πλέον λιγοστή βροχόπτωση ή χιονόνερο θα μετατρέπεται σε χιόνι ολοένα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Εδώ όμως να πούμε ξανά ότι ο υετός δυστυχώς θα είναι γενικά λίγος τις επίμαχες ώρες , αύριο και τα φαινόμενα εκείνες τις ώρες , πιο τοπικού χαρακτήρα!  Όμως παρόλο αυτά έως και το βράδυ - νυχτερινές ώρες υπάρχει πιθανότητα , γύρω στο 50% με 60% να έχουμε ένα έστω σύντομο πέρασμα χιονόπτωσης ή νιφαδόπτωσης,  ή ένα "μείγμα" χιονόνερου - χιονονιφάδων μαζί , ακόμη και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο (σε τοπικό επίπεδο δηλαδή να τα καταφέρει ακόμη και σε κάποια πεδινά κομμάτια και ΙΣΩΣ ακόμη πιο τοπικά και σε ορισμένα  παραθαλάσσια τμήματα).  :)  ;) 

Πάντως στα ορεινότερα της βόρειας Κέρκυρας ότι πέφτει ΜΕΤΑ τις πρωινές ώρες αύριο και ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό - βραδινές , νυχτερινές  ώρες θα είναι "καθαρό" χιόνι και εξαιτίας της περαιτέρω πτώσης της θερμοκρασίας θα "πιάνει" κάτω εύκολα... 

Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες (κατά τόπους με ισχυρές εντάσεις) , οι οποίοι θα είναι "παγεροί" με τα θερμόμετρα να κατρακυλούν αρκετά έως πολύ , κυρίως προς το δεύτερο μισό του 24ωρου , όπου ιδιαίτερα τότε , το κρύο θα είναι τσουχτερότατο ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ στο νομό μας ... 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου