Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

                                  Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στον καιρό του επόμενου πενθήμερου (28/02 - 04/03/2021), στα μέρη μας ... ;) 

Καλό Σαββατόβραδο ! ;) Συνεχιζόμενη καλοκαιρία με θερμοκρασίες  που σε καθημερινή βάση  βρίσκονται ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την περίοδο που διανύουμε, (ιδιαίτερα φυσικά όσο αφορά τις μέγιστες τιμές) επικρατεί λοιπόν,  τις τελευταίες πολλές ημέρες... Μια κατάσταση στην οποία έχουμε γίνει όλοι μας "μάρτυρες" το τελευταίο διάστημα και το απολαμβάνουμε , ενώ ταυτόχρονα αρκετοί ασχολούμαστε και με διάφορες εξωτερικές δραστηριότητες , τις οποίες δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε έως και το πρώτο μισό του Φλεβάρη , αφού έως και τότε , έβρεχε σχεδόν κάθε μέρα.  :) 

Για ακόμη ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ολόκληρες ημέρες μπροστά μας ΔΕΝ αναμένεται κάποια αξιόλογη μεταβολή του καιρού. Έτσι "χονδρικά" μέχρι και τις τέσσερις του Μάρτη στην ουσία παραμένει η συνεχιζόμενη ανομβρία/καλοκαιρία που ξεκίνησε στο "σύνολο" του νομού μας , από τις 15 του Φλεβάρη !! Παρόλο αυτά το επόμενο κυρίως διήμερο , θα υπάρξουν ορισμένες μικρές ... "Αναταράξεις" στην καιρική μας "κουζίνα". 

Πάμε αμέσως να δούμε τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες αλλά και τι μας δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για ΜΕΤΑ τις τέσσερις του μήνα ! ;) 

Καταρχήν να πούμε ότι , παραμένουν τα πολύ υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας των τελευταίων ημερών και κατά της διάρκεια της αποψινής νύχτας/αυριανής ημέρας (νύχτα Σαββάτου 27/02/2021- Κυριακή 28/02/2021). Μάλιστα περισσότερο απόψε και έως το χάραμα αύριο , θα σημειωθούν και κάποιες διάσπαρτες τοπικές ομίχλες , ιδιαίτερα σε τμήματα της νήσου Κέρκυρας (πιο πολύ σε διάφορα ορεινά/ημιορεινά σημεία και όχι μόνο βέβαια) καθώς και σε υψώματα στο ακριτικό, όμορφο νησί των Οθωνών μας! 

Η Κυριακή 28/02/2021 πέρα από τις περιόδους ηλιοφάνειας θα μας φέρει και παροδική συννεφιά κατά τόπους , η οποία σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΩΣ καταφέρει να αφήσει μια (κατά κανόνα) μικρής διάρκειας ψιχάλα, άνευ σημασίας (η πιθανότητα για κάτι τέτοιο αν και μικρή , μόλις στο 25% , είναι υπαρκτή). O υδράργυρος και αύριο το μεσημέρι θα βρεθεί σε ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "κανονικού" για τούτη την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσει ένα γενικά ανατολικών διευθύνσεων ρεύμα (κυρίως βορειοανατολικό) , το οποίο προς το βράδυ και ύστερα θα δώσει την θέση του σε πιο βόρειους - βορειοδυτικούς ανέμους. Γενικά όμως ΔΕΝ περιμένουμε πάνω από 3 με 4 μποφώρ , εκτός από συγκεκριμένα κομμάτια κατά τόπους στα ανοιχτά καθώς και σε διάφορα υψώματα στην ξηρά,  όπου παροδικά ενδέχεται να αγγίξουν και τα 5 μποφώρ. 

Η καλοκαιρία/ανομβρία θα συνεχιστεί  (όπως σας είπα και παραπάνω) όχι μόνο αυτή την Δευτέρα πρώτη ημέρα του Μάρτη , αλλά και έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και την επόμενη Πέμπτη 04/03/2021 , με άφθονη ηλιοφάνεια καθημερινά και μόνο κατά διαστήματα και ανά περιοχές θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες παροδικές νεφώσεις (περισσότερο την Δευτέρα) , άνευ σημασίας όμως. Οι άνεμοι αρχικά στο "ξεκίνημα" της νέας εβδομάδας (αλλά και του Μάρτη εννοείται) θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και για λίγο και πολύ τοπικά κατά την διάρκεια της ημέρας έως και 5 μποφώρ. Στη συνέχεια πάντως και καθώς οι μέρες θα κυλούν θα πρέπει να αναμένουμε ολοένα και πιο εξασθενημένους ανέμους , ουσιαστικά από μεταβλητές πλέον διευθύνσεις. Το μόνο που θα αλλάξει (για λίγο) θα είναι η διακύμανση της θερμοκρασίας , η οποία ιδιαίτερα το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη (02 - 03/03/2021) παρόλο την ηλιοφάνεια , θα παρουσιάσει μια πτώση ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  αισθητή , της τάξεως των τριών με έξι βαθμών , ανάλογα την περιοχή (ανάγλυφο, υψόμετρο , προσανατολισμός κάθε περιοχής δηλαδή αν "βλέπει" ή βρίσκεται για παράδειγμα περισσότερο προς το βορρά ή όχι κτλ. συγκριτικά φυσικά με ότι προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες) , εξαιτίας της επικράτησης των έστω και με γενικά  χαμηλές εντάσεις βοριάδων, με ... "Αποτέλεσμα" οι μέγιστες τιμές της αργά το μεσημέρι να "πλησιάσουν" (αλλά όχι στην πραγματικότητα , να "φθάσουν") κάπως κοντύτερα στις "φυσιολογικές" για τούτη την περίοδο που διανύουμε , θερμοκρασίες. Στη συνέχεια όμως και ο λόγος για την ερχόμενη Τετάρτη 03/03/2021 και πιο πολύ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ, τα θερμόμετρα σταδιακά θα αρχίσουν να παίρνουν και πάλι την "ανηφόρα"! 

Τέλος δυο λόγια για την ΤΑΣΗ του καιρού ΜΕΤΑ τις 04/03/2021 σύμφωνα πάντα με τα αποψινά στοιχεία. Διαφαίνεται  λοιπόν μια πρώτη "προσπάθεια" επαναφοράς του καιρικού ενδιαφέροντος ύστερα από πάρα πολύ καιρό στη γωνιά μας... Το οποίο δείχνει να "ζωηρεύει" ακόμη περισσότερο βαδίζοντας ΠΡΟΣ το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα με επικρατέστερο σενάριο έως τώρα, την δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών εκ δυσμάς μας , ικανά να μας δώσουν αρκετά φαινόμενα μετά από πάρα πάρα πολλές "ήρεμες" καιρικά ημέρες , αλλά και πιθανά μεγάλα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα. Βέβαια καιρικά απέχουμε "έτη φωτός" έως τότε , οπότε και ξανά λέω ότι σας δίνω την πιθανή ΤΑΣΗ του καιρού και όχι την πρόβλεψη , αφού έτσι και αλλιώς μετά τις 3 με 5 ημέρες ΔΕΝ υφίσταται πρόγνωση καιρού ! ;) Πρώτα ο Θεός , εδώ θα είμαστε να ξετυλίγουμε όπως πάντα "βήμα βήμα" και το "καιρικό κουβάρι" του Μάρτη... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου