Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

                     Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΔΕΝ αναμένεται κάποια άξια λόγου μεταβολή του καιρού το επόμενο διήμερο (δηλαδή από αύριο Παρασκευή 12/03 έως και μεθαύριο Σάββατο 13/03/2021). Ωστόσο θα υπάρξουν ορισμένες ΜΙΚΡΕΣ διαφοροποιήσεις από την μια ημέρα στην άλλη , για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω... ;)

Ήρθαν λοιπόν φίλες και φίλοι οι αναμενόμενες βροχές της Τετάρτης αλλά και οι ενισχυμένοι βοριάδες στη συνέχεια με την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως την Πέμπτη (η οποία όπως είχε τονιστεί εδώ, σε μεγάλο κομμάτι του τόπου μας θα κινούταν  σε Χειμωνιάτικα επίπεδα παρά την λαμπρή ηλιοφάνεια. Με μονοψήφιες τιμές στις περισσότερες περιοχές το πρωί και το βράδυ αλλά και με την αίσθηση της ψύχρας έως και του κρύου κατά τόπους να είναι αρκετά έντονη ακόμη και το μεσημέρι κυρίως στη σκιά) ότι σας είχα "τάξει" εδώ , αρκετές ημέρες πριν. :) Ενδεικτικά να αναφέρω πως παρά την λαμπρή ηλιοφάνεια το MΕΣΗΜΕΡΙ  της Πέμπτης 11/03/2021 τα θερμόμετρα στην ορεινή/ημιορεινή ζώνη της βόρειας Κέρκυρας ΔΕΝ ξεπέρασαν τους 8 C. με 9 C. Παράλληλα αρκετά χαμηλότερα στο εσωτερικό της βόρειας - βορειοδυτικής Κέρκυρας αλλά και κατά τόπους στα παράλια αυτής, ΔΕΝ ξεπέρασε τους 12 C. Ενώ στα κεντρικά και νότια του νησιού μας κατάφερε να αγγίξει και τους 15 C. Η μέγιστη θερμοκρασία ημέρας σήμερα στο Βαλανειό (στα 175 μέτρα υψόμετρο) ήταν 12,1 C  ... ;) 

Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε την καιρική εξέλιξη του επόμενου διημέρου , το οποίο όπως σας είπα ΔΕΝ θα μας φέρει κάτι το ιδιαίτερο , τουλάχιστον από καιρικής πλευράς ... :) 

Παρασκευή 12/03/2021 : Καλοκαιρία με αρκετή ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας που θα εναλλάσσεται με αραιές τοπικές συννεφιές κατά περιόδους , τοπικά πιο πυκνές , άνευ σημασίας όμως . Οι ισχυροί και αρκετά ψυχροί βοριάδες γρήγορα θα αποτελέσουν παρελθόν (ήδη κατά την διάρκεια της ερχόμενης νύχτας θα εξασθενήσουν σημαντικά παντού) , δίνοντας την θέση τους αύριο αρχικά σε μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς με σταδιακή επιστροφή αργότερα γενικά ενός εκ νέου νότιας συνιστώσας ρεύματος , στα 3 με 4 μποφώρ (άρα καλοτάξιδες οι θάλασσές μας). Παράλληλα τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας βαθμιαία θα αρχίσουν να παίρνουν την ανηφόρα ξανά... 

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μια μικρή άνοδο συγκριτικά με την Πέμπτη ως προς τις μέγιστες τιμές του,  της τάξεως των δυο με τεσσάρων βαθμών κατά μέσο όρο και ανάλογα πάντα με το ανάγλυφο/υψόμετρο, προσανατολισμό κτλ. της κάθε περιοχής. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι τα χαράματα και νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε διάφορα "δυνατά αναστροφικά" σημεία της Κέρκυρας (σας έχω εξηγήσει αναλυτικά ποια είναι αυτά στο πρόσφατο παρελθόν) θα παρατηρηθεί ο σχηματισμός πάχνης (ΔΡΟΣΟΠΑΓΟΣ στην τοπική διάλεκτο τσι Κέρκυρας. Για αυτό και η παρακάτω "πρώτη" φωτογραφία). Στα παραπάνω κομμάτια ο υδράργυρος θα βρεθεί ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΑΝΩ από τους 0 C. (κατά μέσο όρο από +1 C. έως και +3 C.) . Υπάρχει βέβαια μια ΜΙΚΡΗ  αλλά υπαρκτή πιθανότητα , πάρα πολύ τοπικά σε "ορισμένα γνώριμα ιδιαίτερα ψυχρά σημεία" του νησιού μας να καταφέρει να υπάρξει και ΑΣΘΕΝΕΣ παγετός το ερχόμενο ξημέρωμα , δηλαδή εκεί και μόνο εκεί (πολύ μεμονωμένα) να καταφέρει να αγγίξει τους 0 C. με (μείον) - 1 C. 

Σάββατο 13/03/2021: Κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας αυτής το πάνω χέρι φαίνεται πως θα πάρει σταδιακά ξανά η συννεφιά (υπάρχει η πιθανότητα όμως και για ορισμένα "ανοίγματα"/ διαστήματα ηλιοφάνειας  , αλλά αυτά θα είναι γενικά μικρά και πιο επιλεκτικά). Μάλιστα είναι πιθανό εντός του 24ωρου σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να σημειωθεί κάποιο πρόσκαιρο πέρασμα ψιχάλας (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο). Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ παροδικά έως και 5 μποφώρ (οπότε και πάλι ΔΕΝ θα υπάρξει κανένα θέμα από πλευράς ανέμων είτε σε θάλασσα ή σε στεριά). Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο τόσο ως προς τις μέγιστες καθώς και ως προς τις ελάχιστες τιμές της αυτή τη φορά, οπότε και ο καιρός θα "μαλακώσει" αισθητά πλέον... Αναμένονται ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά σχετικής υγρασίας με κάποιες πιθανές τοπικές ομίχλες.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - προγνώστης , λάτρης του καιρού από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου