Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

                           Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλοκαιρία ως προς τα φαινόμενα , με άφθονη ηλιοφάνεια πλέον το επόμενο τριήμερο,  αλλά  ... Το ΚΡΥΟ για την εποχή , παραμένει!  ;)

Κατά τα άλλα ΑΡΧΙΚΑ οι βοριάδες θα πνέουν με  ΙΣΧΥΡΕΣ έως ΤΟΠΙΚΑ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ εντάσεις για να ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ πάντως, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ κιόλας , ΣΤΗ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ...  :) 


Γεια σας φίλες και φίλοι! Ότι σας υποσχέθηκα στην πρόγνωση το βράδυ της Κυριακής , έγινε πραγματικότητα. Θα σταθώ σε μόνο δυο , τα σημαντικότερα σημεία όπου σας έταξα δυο ημέρες πριν και τα βιώσαμε στην ώρα τους. :) 

Πρώτα από όλα σας είχα γράψει πως η Τρίτη θα έδινε μονοψήφιες μέγιστες τιμές πέρα από τα ορεινά/ημιορεινά και ... Αρκετά χαμηλότερα σε κάποια τμήματα του νομού μας! Έτσι και έγινε !! 

Αναφέρω χαρακτηριστικά την περιοχή μου , εδώ στο βορρά της Κέρκυρας ("Βαλανειό") , μόλις στα 175 μέτρα υψόμετρο , όπου ακόμη και αργά το μεσημέρι σήμερα ο υδράργυρος ΔΕΝ κατάφερε να ξεπεράσει τους 9 C. Ανάλογη η κατάσταση και στους Παξούς με την θερμοκρασία καθ ' όλη την διάρκεια του 24ωρου, (δίπλα στην θάλασσα παρακαλώ)  να ΜΗΝ μπορεί να ξεπεράσει επίσης τους 9 C.  !!  ;) Εννοείται πως "ψηλότερα" το κρύο ήταν τσουχτερότερο όλη την ημέρα... :) 

Δεύτερον μια ακόμη υπόσχεση ήταν η πιθανότητα (γύρω στο 50% σας έδινα χαρακτηριστικά,  σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυριακής, πάντα) να το γυρίσει σε χιονόνερο ή και χιόνι (διάφορες μορφές χιονιού σας είχα γράψει) σε συγκεκριμένα υψόμετρα στον ορεινό όγκο του όρους Παντοκράτορας στην βόρεια Κέρκυρα, εντός του διημέρου (Δευτέρα - Τρίτη)... 

Και αυτή η υπόσχεση έγινε πραγματικότητα , χθες Δευτέρα με κάποιο χιονόνερο στα ψηλότερα σημεία του βουνού μας και ...Σήμερα Τρίτη με παροδικό χιονόνερο έως ένα υψόμετρο και στα πολύ ψηλότερα με παροδικά περάσματα κανονικών νιφάδων. Ναι καλά διαβάσατε , έστω και πρόσκαιρα , ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κομμάτια στο ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας , είδαν ξανά λίγο χιόνι να πέφτει σήμερα Τρίτη 23/03/2021. Δυστυχώς υπάρχει η "απαγόρευση" μετακινήσεων , λόγω πανδημίας , αλλιώς θα σας είχα ετοιμάσει βίντεο ... Του χρόνου να είμαστε καλά! :) 

Πάμε τώρα στα επί του παρόντος ! Τόσο αύριο Τετάρτη 24/03 όσο και μεθαύριο Πέμπτη 25/03 καθώς και τέλος την Παρασκευή 26/03/2021 ΔΕΝ περιμένουμε ΚΑΜΙΑ άξια λόγου αλλαγή του καιρού από πλευράς φαινομένων. Έτσι γενικά το επόμενο τριήμερο θα απολαύσουμε πολλές ώρες καθημερινής άφθονης ηλιοφάνειας , η οποία παροδικά και μόνο θα δίνει τη θέση της σε κάποιες λίγες πρόσκαιρες συννεφιές ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ , άνευ σημασίας !! 

Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ από καιρικής πλευράς ΟΛΕΣ τις παραπάνω ημέρες θα συνεχίσει να είναι η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ! Αφού αυτή θα επιμείνει στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων να κυμαίνεται σε ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ για την περίοδο που διανύουμε ... Έτσι στο μεγαλύτερο κομμάτι του τόπου μας θα παραμείνουν οι Χειμωνιάτικες τιμές παρά την λαμπρή ηλιοφάνεια! Μάλιστα με την σταδιακή επικράτηση του ανέφελου/ξάστερου ουράνιου θόλου κατά την διάρκεια της νύχτας , το κρύο θα ενταθεί σε αρκετά τμήματα , ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό τις νυχτερινές/πρώτες πρωινές ώρες ! 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χαράματα και των τριών επομένων ημερών θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία στο νησί της Κέρκυρας , πέρα από κατά τόπους στα ορεινά/ημιορεινά και ... "Χαμηλότερα" εκεί  δηλαδή που συνήθως πιάνει ποιο εύκολα "πάγος" , με τις συγκεκριμένες συνθήκες . Έχουμε  μιλήσει αρκετές φορές για τα παραπάνω ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα στο νησί μας . 

Στα παραπάνω λοιπόν "επίμαχα" σημεία θα σημειωθεί πάχνη κατά τόπους αρκετά έντονη (στην γλώσσα της Κέρκυρας ο γνωστός "δροσόπαγος") , ενώ ακόμη πιο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ενδέχεται να παρατηρηθεί και "σχετικά" ασθενές παγετός , με τις ελάχιστες τιμές να έχουν ως "ταβάνι" τους 0 C. με (μείον) - 2 C.

Οι παραπάνω θερμοκρασίες όπως ανέφερα αφορούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κομμάτια , στα υπόλοιπα ναι μεν θα έχει αρκετό επίσης κρύο νωρίς το πρωί , αλλά με θερμοκρασίες που θα έχουν θετικό πρόσημο (ΠΑΝΩ από τους 0 C.) Όλη αυτή η αναφορά μου γίνεται καθώς κάποιοι αγρότες ίσως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της πρώιμα Ανοιξιάτικης καλοκαιρίας , που προηγήθηκαν στα τέλη Φλεβάρη φύτεψαν διάφορα κηπευτικά (πατάτες κτλ.). Εάν λοιπόν αυτά βρίσκονται σε σημεία που συνήθως όπως ήδη είπα "πιάνει" εύκολα πάγος , τότε δεν αποκλείεται να προκύψουν κάποια προβλήματα με τις καλλιέργειές τους ! 

Τέλος οι άνεμοι σταθερά από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις και τις τρεις αυτές ημέρες. Αύριο Τετάρτη κυρίως προς το δεύτερο μισό της ημέρας και ύστερα θα ενισχυθούν σημαντικά φθάνοντας τα 5 με 6 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 7 μποφώρ (μάλιστα τοπικά στα ανοιχτά και παραθαλάσσια κατά μήκος της δυτικής και βόρειας ακτογραμμής , όπως και σε διάφορα υψώματα , πρόσκαιρα είναι πιθανό να παρατηρηθούν και θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές , έως και τα 8 μποφώρ). 

Την Πέμπτη θα "πέσουν" κάπως , φθάνοντας  κατά την διάρκεια της ημέρας κατά τόπους τα 4 με 5 μποφώρ , με πιθανές επιλεκτικότατες στιγμιαίες  ριπές για λίγο έως και τα 6 μποφώρ. Ενώ την Παρασκευή σε περαιτέρω εξασθένηση θα πνέουν  μόλις  στα 3 με 4 και πιθανόν παροδικά σε τοπικό επίπεδο το μεσημερο - απόγευμα , με ριπές έως και τα 5 μπόφώρ... :) 

Επιμέλεια Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - προγνώστης , καιρόφιλος από παιδί).

P.S. Στην ουσία η Άνοιξη φέτος θα μας έρθει (από καιρικής πάντα πλευράς) σταδιακά από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ύστερα (με έμφαση κυρίως από Κυριακή 28/03/2021  και μετέπειτα) , αφού από τότε και ύστερα σιγά σιγά μέρα με την μέρα , οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να βρίσκονται στα Ανοιξιάτικα επίπεδα , συμβαδίζοντας με το ημερολόγιο πλέον ... ;) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου