Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

                                              Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Βαθμιαία ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ/ΜΠΟΡΕΣ αλλά και τοπικές ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ  καθώς και την επικράτηση ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ νοτιοανατολικών ΑΝΕΜΩΝ ...   :) 

Καλησπέρα σας !! Αλλαγή τροχιάς λοιπόν προ τω πυλών με τους βοριάδες να μας αποχαιρετούν και ... Την θέση τους να παίρνουν σταδιακά οι τοπικά δυνατοί νοτιάδες , κλασικά τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά σχετικής υγρασίας με τις τοπικές ομίχλες,  η μουντάδα και ο "βαρύς"  νεφοσκεπής ουράνιος θόλος και ...  Φυσικά οι βροχοπτώσεις , οι οποίες μάλιστα σε ΜΕΓΑΛΟ κομμάτι του νομού μας θα είναι αξιόλογες και σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά περιόδους θα αποκτούν ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ !   ;) 

Αύριο Σάββατο 20/03/2021 : Το ξημέρωμα θα μας βρει ήδη με πυκνή συννεφιά από άκρη σε άκρη στο νομό μας. Αρχικά έως τουλάχιστον και αργά τις πρωινές - πιθανόν έως και τις προμεσημβρινές ώρες απλά υπάρχει μια πιθανότητα για ένα (ή περισσότερα) ΠΕΡΑΣΜΑ παροδικής ψιχάλας/ψιλόβροχου οπουδήποτε (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και σε τοπικό αρχικά επίπεδο η εκδήλωσή τους. Δηλαδή έως και το προαναφερθέν χρονικό διάστημα ΔΕΝ περιμένουμε ακόμη "σπουδαία" πράγματα, όσο αφορά τα φαινόμενα πάντα). Στη συνέχεια όμως , δηλαδή ουσιαστικά ΠΡΟΣ τις μεσημβρινές και μετέπειτα ώρες θα πρέπει να υπάρξει έναρξη πιο γενικευμένων και σαφώς πιο αξιόλογων πλέον βροχοπτώσεων σταδιακά στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές , γενικά "ασθενούς έως και μέτριας έντασης" ("στην αρχή"). Τα φαινόμενα ιδιαίτερα ΠΡΟΣ το τέλος του 24ωρου και ύστερα (με έμφαση αργά μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει, προς την Κυριακή ) ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ενταθούν, οπότε και θα    συνοδευτούν από ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ μπόρες ή και καταιγίδες με πιο ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ (υπάρχει πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης) ... 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι και κατά τόπους ισχυροί (δηλαδή στα 4 με 5 και τοπικά έως και 6 μποφώρ). Παρόλο αυτά θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα τόσο σε θάλασσα όσο και σε ξηρά στα οποία κατά διαστήματα ο σιρόκος λεβάντες (νοτιοανατολικό ρεύμα) θα καταφέρνει στιγμιαία να δίνει πολύ ισχυρές ριπές,  έως και τα 7 μποφώρ εκεί ... 

Η θερμοκρασία αν και θα "μπουκάρει" νοτιάς ΔΕΝ θα προλάβει κατά την διάρκεια της ημέρας να αλλάξει σημαντικά. Έτσι και αύριο θα παραμείνει σχεδόν στα επίπεδα της Παρασκευής ως προς τις μέγιστες τιμές της (αντίθετα θα ανέβει λίγο ως προς τις ελάχιστες τιμές της)  , οπότε και θα "κλείσουμε" 6 συνεχείς ημέρες (Δευτέρα 15/03 - Σάββατο 20/03/2021) με Χειμωνιάτικες ή σχεδόν Χειμωνιάτικες μέγιστες θερμοκρασίες (ανάλογα την περιοχή) στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού μας. ;) 

Μεθαύριο Κυριακή 21/03/2021 : Κατά την διάρκεια της νύχτας που θα προηγηθεί ,  έως το χάραμα - πιθανόν και έως τις  πρωινές ώρες , νεφελώδης με κατά περιόδους τοπικές βροχές/μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΑΞΙΟΛΟΓΑ αλλά και ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ... Στη συνέχεια πολύ άστατος , με κάποια ανάλογα φαινόμενα κατά διαστήματα και κατά τόπους , καθώς  και "παύσεις" όμως  ενδιάμεσα (ίσως υπάρξουν και ορισμένα "ανοίγματα" σε διάφορα κομμάτια του νομού μας). ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας και αργότερα διαφαίνεται νέος γύρος περισσότερων πιο γενικευμένων και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (υπάρχει πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης όπως επίσης και εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια/παραθαλάσσια ζώνη , εντός του 24ωρου ). Αξίζει να τονιστεί πως κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ (δηλαδή για κάποιες ώρες) θα υπάρξει μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης , με αποτέλεσμα την θολούρα στην ατμόσφαιρα και τις όποιες τοπικές βροχοπτώσεις σημειώνονται  ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  να πέφτουν με την μορφή λασποβροχών (το "γνωστό κοκταίηλ" νερού με κοκκινόχωμα). :) 

Άνεμοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και κατά τόπους πολύ ισχυροί (δηλαδή στα 5 με 6 και κατά τόπους έως και 7 μποφώρ). Όμως ενδέχεται να υπάρξουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ τόσο σε θάλασσα όσο και σε ξηρά όπου θα "βιώσουν" πρόσκαιρα στιγμιαίες θυελλώδεις ριπές έως και 8 μπόφώρ. Πάντως από τη νύχτα και μετέπειτα περιμένουμε στροφή των ανέμων σε πιο δυτικών διευθύνσεων στα 5 και τοπικά 6 μποφώρ με ... Στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές (δηλαδή έως και τα 7 μποφώρ)  ανά διαστήματα σε ΚΑΠΟΙΑ θαλάσσια/παραθαλάσσια τμήματα καθώς και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε διάφορα κυρίως υψώματα, όσο αφορά την ξηρά. 

Τέλος ο υδράργυρος μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα που μας "έμαθε" στο "ψυχρότερο Χειμωνιάτικό" του μοτίβο ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ (το τονίζω ξανά , "πρόσκαιρα" , μιας και αυτό θα συμβεί μόνο για μια ημέρα , την Κυριακή επί του προκειμένου) θα παρουσιάσει άνοδο της τάξεως των τριών με έξι βαθμών (ανάλογα πάντα την περιοχή που θα βρίσκεται ο καθένας μας) ως προς τις μέγιστες τιμές του και έτσι ο καιρός έστω και για λίγο , θα "μαλακώσει" σχετικά αισθητά ...  ;) 

Πριν σας αφήσω για απόψε , να σας αναφέρω ότι το επόμενο διήμερο κατά περιόδους σε πολλές ημιορεινές/ορεινές περιοχές της Κέρκυρας καθώς και στα υψώματα των Οθωνών θα σχηματίζονται ομίχλες που τοπικά μάλιστα θα είναι  αρκετά πυκνές ! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - προγνώστης, λάτρης του καιρού από παιδί). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου