Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

                                          Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΔΥΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ / ΕΠΟΧΕΣ θα ζήσουμε το επόμενο διήμερο / 48ωρο (Κυριακή 14/03 - Καθαρά Δευτέρα 15/03/2021), ιδιαίτερα όσο αφορά την διακύμανση της θερμοκρασίας , καθώς και από πλευράς ανέμων (επίσης θα σημειωθούν και αρκετά φαινόμενα βέβαια , τα οποία σε τοπικό επίπεδο θα είναι αξιόλογα. Θα μιλήσουμε παρακάτω για όλα αναλυτικότατα) ...  ;)

Κυριακή 14/03/2021 (τελευταία Κυριακή της αποκριάς) : Αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Μάλιστα υπάρχει  πιθανότητα ΤΟΠΙΚΑ να υπάρξει κάποιο πέρασμα ψιχάλας ή και ασθενής (κατά βάση) βροχόπτωσης (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο όμως). Περισσότερες οι πιθανότητες για κατά διαστήματα και  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περάσματα ψιλόβροχου ή και ορισμένων τοπικών βροχοπτώσεων (ασθενούς έως και μέτριας έντασης) τη νύχτα. 

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν σταθερά να πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και κατά τόπους έως και 5 μποφώρ (πολύ μεμονωμένα είναι πιθανό να σημειωθούν στιγμιαίες ριπές ανέμων και στα 6 μποφώρ, μέχρι το μεσημέρι). Όμως σταδιακά από το απόγευμα και  περισσότερο αργότερα μέσα στη νύχτα θα ενισχυθούν φθάνοντας σε ορισμένα τμήματα και τα 6 μποφώρ (ενώ πολύ μεμονωμένα δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν στιγμιαίες ριπές και στα 7 μποφώρ). 

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με το Σάββατο, οπότε και θα κυμανθεί και πάλι σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη. Παράλληλα θα υπάρξει μικρή μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης , που θα "μεταφραστεί" σε κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα , με την πιθανότητα τα "πρώτα" φαινόμενα (εντός του 24ωρου) να έχουν τη μορφή τοπικής λασποψιχάλας/λασποβροχούλας. 

Αυτή λοιπόν θα είναι και η ... "Πρώτη Εποχή" του επόμενου 48ωρου, δηλαδή όπως ήδη προφανώς καταλάβατε , η "Άνοιξη" (και μάλιστα "προχωρημένη" Άνοιξη,  από καιρικής πλευράς , όπως άλλωστε συνέβη και σήμερα Σάββατο 13/03/2021) !  :) 

Καθαρά Δευτέρα 15/03/2021: Από τα ξημερώματα (πριν κιόλας φέξει) της ημέρας αυτής ο καιρός θα έχει καταστεί πολύ άστατος στα μέρη μας. Έτσι τόσο τα χαράματα όσο και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ τοπικές βροχές/μπόρες , ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν και κάποιες τοπικές καταιγίδες. Στη συνέχεια το καιρικό σκηνικό θα παραμείνει άστατο κατά το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ διάστημα της ημέρας. Με ΑΝΑΛΟΓΑ τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους αλλά και ορισμένα "ανοίγματα" ενδιάμεσα. Τα φαινόμενα σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΊΠΕΔΟ θα είναι αξιόλογα και παροδικά θα αποκτούν πιο έντονο χαρακτήρα (αυξημένη είναι η πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης για την ημέρα αυτή) ... Αργά τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί οριστικά, ως προς τα φαινόμενα. 

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί που σχετικά γρήγορα θα γυρίσουν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση . Βαδίζοντας ΠΡΟΣ το δεύτερο μισό της ημέρας και μετέπειτα όμως , το ρεύμα θα γίνει πιο βορειοδυτικό και θα ενισχυθεί ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ , φθάνοντας τα 7 και κατά τόπους και τα 8 μποφώρ (το μέγιστο της εντάσεώς των ανέμων αναμένεται κυρίως στο δεύτερο μισό του 24ωρου της Καθαρά Δευτέρας) . Εδώ αξίζει να τονιστεί πως στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ΣΗΜΕΙΑ στο νομό μας τόσο σε θαλάσσια/παραθαλάσσια τμήματα όσο και στην ξηρά (Κυρίως υψώματα και όχι μόνο. Γενικότερα τα τμήματα εκείνα σε θάλασσα και στεριά που είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον μαίστρο) όπου εκείνες τις ώρες ενδέχεται να σημειώνονται παροδικά σφοδρότατες /επικίνδυνες στιγμιαίες ριπές ανέμων που θα αγγίζουν τα επίπεδα θύελλας , στα 9 με 10 μποφώρ !! Λέω ξανά για αποφυγή παρεξηγήσεων ότι οι στιγμιαίες ριπές των 9 με 10 μποφώρ που μόλις ανέφερα , δηλαδή  κοντά και ελαφρώς άνω των 100 km/hr θα αφορούν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ στο νομό ,όχι παντού). Φουρτούνα λοιπόν περιμένουμε το παραπάνω διάστημα στις θάλασσές μας που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι αρκετά δυνατή. Όπως γίνεται αντιληπτό κατά το παραπάνω διάστημα σχεδόν σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα και προφανώς κάποια απαγορευτικά στον απόπλου των πλοίων σε διάφορα λιμάνια του τόπου μας, αυτό για όσους/όσες ταξιδέψουν εκείνη την ημέρα... 

Πάμε τώρα στο κομμάτι της θερμοκρασίας , η οποία παρουσιάζει εξίσου τεράστιο ενδιαφέρον , καθώς περιμένουμε ...Αισθητότατη κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου κατά την διάρκεια της Καθαρά Δευτέρας , εξαιτίας του ισχυρού βορειοδυτικού ρεύματος το οποίο θα μεταφέρει αισθητά ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης προς την περιοχή μας δια μέσου της Αδριατικής και των δυτικών Βαλκανίων... Αξίζει να επισημάνουμε ότι η αίσθηση του κρύου θα γίνεται ακόμη εντονότερη στο ανθρώπινο σώμα από ότι θα δείχνουν τα θερμόμετρα , λόγω του σφοδρού παγερού μαίστρου... Και εδώ βλέπετε γιατί σας έγραψα στο ξεκίνημα τούτης της ανάρτησης για δυο διαφορετικές εποχές , αφού η Καθαρά Δευτέρα (αν και πέφτει αρκετά αργά ημερολογιακά φέτος) θα μας φέρει την δεύτερη διαφορετική εποχή εντός του προσεχούς 48ωρου , δηλαδή τον Χειμώνα !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - προγνώστης , φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

P.S. Ίσως γίνομαι "κουραστικός" από τις μακροσκελείς αναρτήσεις μου κάθε φορά , αλλά θέλω να σας περιγράφω τον καιρό όσο πιο αναλυτικά και κατανοητά γίνεται ... :) Για αυτό και πριν σας αποχαιρετήσω πρέπει να σας πω ότι κατά την διάρκεια της Καθαρά Δευτέρας θα χιονιστούν τα περισσότερα απέναντι Ηπειρωτικά βουνά που βλέπουμε από την Κέρκυρα. Μάλιστα κυρίως στα βορειότερα τμήματα , δηλαδή ιδιαίτερα το κομμάτι που βρίσκεται απέναντι από βόρεια Κέρκυρα (σημεία στα βορειότερα ακροκεραύνια όρη ή αλλιώς όρη της Χειμάρρας όπως τα αποκαλούμαι) θα το ΣΤΡΩΣΕΙ και ΚΑΤΩ από τα 1.000 μέτρα, με τις νιφάδες εκεί να κάνουν την εμφάνισή τους κατά πάσα πιθανότητα και έως περίπου τα 600 μέτρα !! 

Την ίδια ώρα αξίζει να σας αναφέρω (μπορεί να μην κατοικεί άνθρωπος εκεί πάνω , αλλά προσωπικά ότι καιρικό φαινόμενο συμβαίνει οπουδήποτε στη γωνιά μας με "εξιτάρει" και μέσα από εδώ , όσο μπορώ θα σας αναφέρω το καθετί) ότι ΨΗΛΑ στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα της βόρειας Κέρκυρας , ενδεικτικό υψόμετρο περίπου τα 800 μέτρα και πάνω, είναι πιθανό (με καλούτσικη την πιθανότητα η οποία ανέρχεται γύρω στο 50% σήμερα Σάββατο) σε μια από τις εξάρσεις των φαινομένων να έχουμε κάποιο πέρασμα μπόρας χιονοχάλαζου ή και χιονιού (αν βοηθήσουν παράγοντες της τελευταίας στιγμής που είναι αδύνατο να φανούν από τώρα, ίσως καταφέρει να σημειωθεί χιονόνερο / χιονοχάλαζο και ΕΛΑΦΡΩΣ χαμηλότερα από το προαναφερθέν υψόμετρο, πάντα στο όρος Παντοκράτορας) .  Όνειρο μεγάλο  όλων των καιρόφιλων της Κέρκυρας εξακολουθεί να είναι μια κάμερα στην υψηλότερη κορυφή του νομού μας , η οποία θα έφερνε τα "πάνω κάτω" σε όσα πιστεύουν έως τώρα οι Κερκυραίοι και οι φίλοι / φίλες της Κέρκυρας,  για το τόπο μας (πάντα από καιρικής πλευράς μιλάμε) , αλλά ...  ;) 

Καλό Σαββατόβραδο και όμορφο υπόλοιπο τριημέρου εύχομαι , από καρδιάς σε όλους σας !! Και του χρόνου με υγεία και ... "Λεύτεροι" ξανά !! :)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου