Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

                                Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

 ΕΝΑΡΞΗ της ΑΝΟΙΞΗΣ και από ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΛΕΟΝ (πέρα του ημερολογίου) ...  ;)  ΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ της ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ τόσο ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της και ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΣΕ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.  :) Κατά τα άλλα ΔΕΝ αναμένεται κάποια άξια λόγου αλλαγή του καιρού (ως προς τα φαινόμενα) ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εντός του επόμενου πενθήμερου (28/03 - 01/04/2021) !  

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! Ναι καλά διαβάσατε , ΤΩΡΑ ήρθε η ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (πάντα από πλευράς καιρού μιλάμε εδώ) να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ !! 

Προοδευτικά ο καιρός μας λοιπόν θα "μαλακώσει" σημαντικά έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  θα "ζεστάνει σχετικά" (μέσα στα "Ανοιξιάτικα πλαίσια" εννοείται, τουλάχιστον προς το παρόν) τις επόμενες ημέρες και οπωσδήποτε συγκριτικά με ότι προηγήθηκε βέβαια !! Πάντως θα επιμείνουν ορισμένα ΜΙΚΡΑ θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα το αμέσως επόμενο διάστημα , αλλά ο υδράργυρος θα βρίσκεται συνεχώς σε Ανοιξιάτικα επίπεδα πια... 

Άφθονη η ηλιοφάνεια "συνολικά" το επόμενο πενθήμερο (δηλαδή μέχρι και το ξεκίνημα του Απρίλη), παρόλο αυτά ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα αναπτύσσονται αρκετές νεφώσεις που σε τοπικό επίπεδο παροδικά θα πυκνώνουν κάπως περισσότερο, αλλά ... "Μέχρι εκεί" , αφού η πιθανότητα έστω και για ένα πρόσκαιρο πάρα πολύ τοπικό ψιχάλισμα άνευ σημασίας , είναι πολύ μικρή. 

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ από πλευράς ανέμων τόσο σε θάλασσα όσο και στη ξηρά. Γενικά περιμένουμε αρχικά ένα ασθενές δυτικών διευθύνσεων ρεύμα (στα 2 με 3 και τοπικά έως και 4 μποφώρ). Μόνο στις αρχές της νέας εβδομάδας ΓΙΑ ΛΙΓΟ θα το γυρίσει σε βοριαδάκι με μικρή ενίσχυση, οπότε και θα πιάσουμε τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και τα 5 μποφώρ (με πρόσκαιρες πιθανές ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ στιγμιαίες ριπές σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ θαλάσσια/παραθαλάσσια σημεία όπως και σε ΜΕΡΙΚΑ υψώματα μέχρι και τα 6 μποφώρ). 

Στη συνέχεια όμως της ερχόμενης εβδομάδας ακόμη και αυτό το "μικρό" βοριαδάκι θα αποτελέσει παρελθόν , με τάση μάλιστα λίγο παρακάτω να το γυρίσει σε νοτιαδάκι (θα το δούμε αυτό το πιθανό "σενάριο" και σε επόμενες αναρτήσεις/καιρικές εκτιμήσεις)...  :) 

Τέλος όπως τονίσαμε και πιο πάνω , τα θερμόμετρα θα πάρουν σταδιακά την "ανηφόρα" (κυρίως από αύριο Κυριακή 28/03/2021 και ύστερα , όπως σας είχα άλλωστε προϊδεάσει για αυτή την εξέλιξη πολλές ημέρες πριν εδώ)  , με μια πρόσκαιρη μικρή κάμψη της τάξεως των δυο - τριών βαθμών ΠΡΟΣ  τα μέσα της νέας εβδομάδας,  για να επανακάμψουν και πάλι στην πορεία ...  ;) 

Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε , αξίζει νομίζω μια αναφορά  στο ... "Καιρικό δίδαγμα" που πήραμε και φέτος ! Τι εννοώ ; Σας παραθέτω μερικά παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν για να θυμηθείτε και να καταλάβετε τι θέλω να σας πω ! 

Απρίλιος 2018: Εξαιρετικά θερμός (σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σε πολλά τμήματα αποτέλεσαν ρεκόρ πολλών δεκαετιών ) και απίστευτα ξηρός (επίσης κατά τόπους ρεκόρ πιο άνομβρου Απρίλη των τελευταίων πολλών δεκαετιών) ... Ακολούθησε όμως ένας ιδιαίτερα βροχερός Ιούνιος με πολλές βροχερές ημέρες (στα περισσότερα τμήματα του νομού άγγιξαν τις 10 ημέρες ενώ πιο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ τις ξεπέρασαν και μάλιστα αρκετά) και με τοπικά απίστευτα μεγάλα μηνιαία ύψη βροχής (τοπικά σε επίπεδα ρεκόρ)! 

Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019: Συνολικά ύψη βροχής ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ  χαμηλότερα από τα φυσιολογικά καθώς επίσης και οι δυο τους  αρκετά θερμότεροι του "κανονικού"... Ακολούθησε ο ψυχρότερος Μάης των τελευταίων πολλών δεκαετιών για τα μέρη μας (με φρέσκο χιόνι ορατό από τμήματα της Κέρκυρας , στα απέναντι ψηλά όρη της Χειμάρας και όχι μόνο, τουλάχιστον για δυο φορές μέσα στην διάρκειά του) και ταυτόχρονα αποτέλεσε τον πλέον βροχερότερο Μάη των τελευταίων κάπου 40 ετών για αρκετά τμήματα του νομού μας, όχι μόνο ως προς την μηνιαία ποσότητα βροχής αλλά και ως προς τον αριθμό βροχερών ημερών !! 

Και τέλος ερχόμαστε στο σήμερα ;)  ... Φεβρουάριος 2021 : Αισθητά θερμότερος του φυσιολογικού με παρατεταμένες αρκετά έως κατά τόπους πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή , ιδιαίτερα εντός της τελευταίας του εβδομάδας κάτι το οποίο κράτησε μέχρι και περίπου τις πρώτες 9 ημέρες του Μαρτίου 2021 !! Ακολούθησε το υπόλοιπο του Μάρτη όπου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για 15 συνεχείς ημέρες τα θερμόμετρα έδειχναν θερμοκρασίες ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" για αυτή την περίοδο και επικρατούσε "καθαρά" Χειμώνας. Μάλιστα τοπικά σημειώθηκε παγετός αρκετές φορές ακόμη και στα τέλη αυτού του μήνα (τριήμερο 24 -26 Μάρτη 2021) , ενώ παράλληλα χιόνισε κατά μέσο όρο δυο με τρεις φορές έστω και παροδικά σε ορεινά τμήματα του Παντοκράτορα . Κατά τα άλλα την ίδια ώρα χιονόνερο/χιονοχάλαζο έπεσε και χαμηλότερα. Καθώς και τα απέναντι Ηπειρωτικά ορεινά/ημιορεινά τμήματα δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες φρέσκου χιονιού (με τις νιφάδες στα βορειότερα να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε πεδινά σημεία) ...  

Συμπέρασμα ... ;) Όταν βιώνουμε κάτι (πάντα καιρικό) το οποίο ΔΕΝ συνάδει με την εκάστοτε εποχή/μήνα που διανύουμε , σίγουρα μπορεί να μας αρέσει και να το απολαμβάνουμε (και καλά κάνουμε) αλλά μέσα μας την ίδια στιγμή θα πρέπει να "ανησυχούμε" λίγο. Έτσι και φέτος αρκετοί πήγαν για μπάνιο Φλεβάρη μήνα (όχι χειμερινοί κολυμβητές) , δικαιολογημένα αφού είχαμε 20 C. έως και 20 + C. κάποιες ημέρες κατά τόπους . Άρχισαν άλλοι να λένε καλή Άνοιξη και άλλοι καλό Καλοκαίρι , αλλά όλοι/όλες μας είδαμε και "νιώσαμε" τη συνέχεια! Η φύση φίλες και φίλοι ξέρει να κρατά τις ισορροπίες πάντα άσχετα το μήνα/την εποχή που έχουμε , να το θυμόμαστε αυτό , για την επόμενη φορά που θα ζήσουμε και πάλι κάτι το ακραίο που ΔΕΝ θα συμβαδίζει με την εποχή ... ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - προγνώστης , λάτρης του καιρού από παιδί).

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου