Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

                                  ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ  ΜΕΤΑΒΟΛΗ  ΤΟΥ  ΚΑΙΡΟΥ  ΜΕ  ΤΟΠΙΚΑ  ΑΞΙΟΛΟΓΑ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ  ΥΣΤΕΡΑ  ΑΠΟ  ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ/ΑΝΟΜΒΡΙΑ ... ΘΑ  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ  ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ  ΑΛΛΑ  ΜΕ  ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ  ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ  ΑΡΚΕΤΑ  ΨΥΧΡΩΝ  ΒΟΡΙΑΔΩΝ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ  Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ  ΜΕΤΑ  ΑΠΟ  ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ  ΥΨΗΛΩΝ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΟΧΗ  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ  ΘΑ  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ  ΣΤΑΔΙΑΚΗ  ΠΤΩΣΗ  ΠΟΥ  ΚΑΤΑ  ΤΟΠΟΥΣ  ΘΑ  ΓΙΝΕΙ  ΑΙΣΘΗΤΗ !! 

Καλησπέρα σας !! :) Ύστερα από 23 συνεχείς ημέρες γενικευμένης καλοκαιρίας/ανομβρίας (μέσα στο παραπάνω διάστημα σημειώθηκαν ελάχιστα και πολύ τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα, άνευ σημασίας. Έτσι η ανομβρία αυτή την φορά έως και σήμερα Τρίτη 09/03/2021, αφορά πραγματικά κάθε γωνιά, από άκρη σε άκρη στο νομό μας), επιτέλους έφθασε η ώρα έστω και για "μικρό χρονικό διάστημα" μια διαταραχή εκ δυσμάς μας , να φέρει  βροχοπτώσεις... ;) 

Πάμε αμέσως να δούμε πως θα εξελιχθεί καιρικά το επόμενο διήμερο στα μέρη μας (δηλαδή από αύριο Τετάρτη 10/03 έως και μεθαύριο Πέμπτη 11/03/2021). 

Τετάρτη 10/03/2021: Το χάραμα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία μέσα στις πρωινές ώρες θα αυξηθούν και σιγά σιγά θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές/μπόρες . Μάλιστα όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ το μεσημέρι και μετέπειτα τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο γενικευμένα , κατά τόπους ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ και θα εκδηλωθούν και  κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ (αυξημένη πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης καθώς και εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια/παραθαλάσσια ζώνη). ΠΡΟΣ το βράδυ περιμένουμε προοδευτική εξασθένηση των φαινομένων και αργότερα μέσα στη ΝΥΧΤΑ οριστική ΒΕΛΤΙΩΣΗ του καιρού πλέον (ως προς τα φαινόμενα). Εδώ αξίζει να τονίσουμε (όπως είπαμε και παραπάνω) ότι μέσα στο επόμενο 24ωρο και μετά από πολλές εβδομάδες ξηρασίας , θα βραχεί από άκρη σε άκρη ο νομός μας. Εννοείται ότι ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα (ως συνήθως) θα πάρουν την μερίδα του λέοντος αφού θα δεχθούν το περισσότερο νερό (στα συγκεκριμένα σημεία παροδικά τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Το ποια θα είναι αυτά τα κομμάτια , όπου θα χτυπήσει μια πιο δυνατή μπόρα ή καταιγίδα , θα μπορούμε να το ξέρουμε όπως πάντα , ΜΟΝΟ λίγες ώρες πριν την εκδήλωσή της ).  Παρόλο αυτά σημασία έχει πως αλλού λιγότερο και αλλού ... Αρκετά περισσότερο θα "ποτιστεί" κάθε σπιθαμή γης , μετά από πάρα πάρα πολλές  συνεχείς "στεγνές" ημέρες! :) 

Ο υδράργυρος μετά τις σημερινές ιδιαίτερα υψηλές για αυτή την περίοδο μέγιστες τιμές (σε τοπικό επίπεδο ξεπεράσαμε ακόμη και τους 20 C. πάλι σήμερα) αύριο θα σημειώσει μια ΠΡΩΤΗ πτώση της τάξεως των τεσσάρων με έξι βαθμών , κατά μέσο όρο και ανάλογα βέβαια το ανάγλυφο/υψόμετρο και προσανατολισμό κάθε περιοχής. Ενώ οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις έως περίπου και το πρώτο μισό του 24ωρου , στα 4 με 5 και κατά τόπους έως και 6 μποφώρ. Προς το απόγευμα και κυρίως αργότερα,  περιμένουμε στροφή των ανέμων σε αρκετά πιο ψυχρούς βορειοδυτικούς , μέτριους μέχρι ισχυρούς και τοπικά έως και πολύ ισχυρούς (5 με 6 και τοπικά έως και 7 μπόφώρ). Ιδιαίτερα αυξημένα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας αύριο με πιθανές τοπικές ομίχλες σε υψώματα...

Πέμπτη 11/03/2021: Βελτιωμένο καιρικό σκηνικό (από πλευράς φαινομένων) με μπόλικη φωτεινή ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Κάποιες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις άνευ σημασίας ("απομεινάρια" της διαταραχής που θα δώσει τα φαινόμενα την Τετάρτη) ΠΙΘΑΝΟΝ να κάνουν την εμφάνισή τους κατά τόπους νωρίς το πρωί , όπου υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα σε μεμονωμένο επίπεδο για λίγο να ψιχαλίσει. Κατά τα άλλα η Πέμπτη θα μας χαρίσει καταπληκτική διαύγεια και ορατότητα, που θα οφείλεται στους δυνατούς βόρειους - βορειοδυτικούς ανέμους, των οποίων οι εντάσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας των Φαιάκων θα κυμαίνονται στα 5 με 6 και κατά διαστήματα τοπικά  έως και 7 μποφώρ. Πάντως σε διάφορα σημεία στα ανοιχτά / παραθαλάσσια ζώνη ιδιαίτερα κατά μήκος της δυτικής και βόρειας πλευράς καθώς και σε τμήματα στην ξηρά συνήθως πιο επιρρεπή στον μαίστρο (περισσότερο σε κάποια υψώματα ή εκεί που βοηθά το ανάγλυφο) δεν αποκλείεται πρόσκαιρα  να αγγίξουν και τα 8 μποφώρ. Ιδιαίτερα από το βράδυ και ύστερα περιμένουμε σταδιακά σημαντική εξασθένηση των ανέμων. Το σαφώς πιο ξηρό βόρειο ρεύμα που θα μας συντροφεύσει την ημέρα αυτή θα μειώσει  αρκετά τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας που θα έχουν προηγηθεί...

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση παρόλο την ηλιοφάνεια που θα επικρατεί , τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Έτσι ειδικά το πρωί αλλά και το βράδυ της Πέμπτης στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τμήματα του νομού αναμένονται μονοψήφιες θερμοκρασίες. Ενώ εξαιτίας των δυνατών βοριάδων η αίσθηση της ψύχρας έως και ... "Του κρύου" (ανάλογα που θα βρίσκεται φυσικά ο καθένας μας), ακόμη και το μεσημέρι , κυρίως στη σκιά,  θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά έντονη! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - προγνώστης, καιρόφιλος από παιδί).

P.S. Αυτή την Πέμπτη κοιτάζοντας ανατολικά και βορειοανατολικά μας θα αντικρύσουμε ύστερα από πάρα πολύ καιρό ξανά κάποιες απέναντι ψηλές βουνοκορφές φρεσκοχιονισμένες (στα απέναντί μας ηπειρωτικά βουνά, που βλέπουμε από τη μεριά μας), αφού με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν περίπου από τις 20 του Φλεβάρη και μετά , τα χιόνια έχουν λιώσει ακόμη και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα εκεί... ;) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου