Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

                 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΜΙΚΡΗ αλλαγή του σκηνικού , ΣΥΝΤΟΜΗΣ όμως διάρκειας ... ;)

Για αύριο Τρίτη 13/04/2021 : Το χάραμα θα μας βρει με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υγρασίας, κάτι το οποίο με μικρές αυξομειώσεις ενδιάμεσα, στην ουσία θα διατηρηθεί καθ' όλη την διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Μάλιστα ΔΕΝ θα λείψουν και κάποιες τοπικές ομίχλες κατά τόπους στα υψώματα, εντός της ημέρας. 

Κατά τα άλλα ήδη από τις πρωινές ώρες κατά διαστήματα περιμένουμε αραιές νεφώσεις που βαθμιαία ΤΟΠΙΚΑ θα έχουν την τάση να πυκνώνουν. Μέσα στο πρώτο μισό της  ημέρας υπάρχει πιθανότητα (γύρω στο 50% με 60%) ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι συννεφιές που μόλις ανέφερα να καταφέρουν να αφήσουν κάποιο ψιλόβροχο ή και τοπικές βροχούλες (κατά βάση ασθενείς έως και μέτριας έντασης. Ανάλογα την περιοχή). Στο δεύτερο μισό της ημέρας και ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των βραδινών/νυχτερινών ωρών η πιθανότητα αυξάνει (γύρω στο 70% με 80%) για ορισμένα περάσματα ψιλόβροχου ή τοπικών βροχοπτώσεων (κατά κανόνα ασθενούς έως και μέτριας έντασης, ανάλογα πάντα την περιοχή) σε διάφορα τμήματα του νομού (στο 40% βρίσκεται σήμερα , η πιθανότητα για εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας μέσα στο παραπάνω διάστημα, γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου). Παρόλο αυτά εννοείται ότι θα υπάρξουν και περίοδοι ηλιοφάνειας, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο (ανάλογα που θα βρίσκεται ο καθένας μας , όπως λέω πάντα, πάνω στην Χώρα των Φαιάκων).

Οι άνεμοι συνεχίζουν και αύριο από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και κατά τόπους έως και 5 μποφώρ. Όμως ενδέχεται να υπάρξουν συγκεκριμένα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κομμάτια τόσο σε θάλασσα όσο και σε στεριά όπου είναι πολύ πιθανό να δώσουν και ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανά διαστήματα, στα 6 μποφώρ.

Η θερμοκρασία μετά τα αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα που κυμάνθηκε σήμερα Δευτέρα 12/04/2021 (σε πολύ τοπικό επίπεδο , στα συνήθως δηλαδή πιο επιρρεπή στη ζέστη σημεία της Κέρκυρας , ξεπέρασε και τους 22 C.) αύριο με την ανά διαστήματα τοπικά περισσότερη συννεφιά θα σημειώσει μια μικρή σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση της τάξεως των δυο - τριών βαθμών , οπότε και πάλι σε πολλά σημεία θα βρεθεί σε σχετικά υψηλά πλαίσια για την περίοδο που βρισκόμαστε (αναφέρομαι πάντα στις μέγιστες τιμές της ημέρας) ... :) 

Τετάρτη 14/04/2021: Τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη καθώς και ΠΙΘΑΝΟΝ (με μικρή όμως πια, την πιθανότητα) τις πρωινές ώρες της Τετάρτης  (κυρίως νωρίς) θα επιμείνει ο άστατος καιρός . Δηλαδή ένα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "άνοιξε - κλείσε" με κάποια τοπικά φαινόμενα (ένα πέρασμα ή περισσότερα τοπικού χαρακτήρα βροχής/μπόρας). Στη συνέχεια όμως προοδευτικά θα πρέπει να επέλθει σχετική βελτίωση του καιρού , ως προς τα φαινόμενα.

Γρήγορα θα επικρατήσουν κάπως ψυχρότεροι βορειοδυτικοί άνεμοι πλέον και ενίσχυση αυτών στα τέσσερα με πέντε και τοπικά στα  6 μποφώρ. Πάντως σε πολύ τοπικό επίπεδο (εκεί δηλαδή που συνήθως "πιάνει" περισσότερο αυτός ο τύπος καιρού ΔΕΝ αποκλείεται οι ριπές του μαίστρου ιδιαίτερα το μεσημερο - απόγευμα παροδικά να αγγίξουν και τα 7 μποφώρ). 

 Αν και μέσα στην ημέρα σταδιακά ο ήλιος θα κάνει αρκετά "δυναμική εμφάνιση" , ο υδράργυρος θα αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζει πτώση , η οποία θα γίνει πιο αισθητή κατά τόπους, από το απόγευμα και ύστερα. Το βράδυ θα είναι έντονη η αίσθηση της ψύχρας στα χαμηλά/παραθαλάσσια και αρκετή η αίσθηση του κρύου πάντα για την εποχή που διανύουμε , ψηλότερα , στα ημιορεινά/ορεινά! 

Πέμπτη 15/04/2021: Καλοκαιρία με μπόλικη ηλιοφάνεια αλλά και διαστήματα με κάποιες παροδικές τοπικές συννεφιές εδώ και εκεί , άνευ σημασίας. Καταπληκτική θα είναι η διαύγεια , η ορατότητα και γενικότερα η ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα.

Άνεμοι σταθερά βορειοδυτικών διευθύνσεων στα 3 με 4 και τοπικά 5 μποφώρ , με ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ στιγμιαίες ριπές κατά την διάρκεια της ημέρας σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα για λίγο έως και τα 6 μποφώρ. Σημαντική εξασθένηση των ανέμων από άκρη σε άκρη , σταδιακά από το βράδυ...

Η θερμοκρασία παρόλο την ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα, ειδικά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες (περισσότερο νωρίς) θα βρίσκεται σε σχετικά ψυχρά για τούτη την περίοδο επίπεδα. Ενώ ακόμη  και το μεσημέρι κυρίως στη σκιά, κατά τόπους θα έχει αρκετή ψύχρα , παρά τον λαμπρό ήλιο που θα επικρατεί... 

Εδώ αξίζει και οφείλουμε να πούμε προς τους αγρότες μας , οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα σε διάφορα σημεία της Κέρκυρας υπέστησαν δυστυχώς αρκετές ζημιές από τον Ανοιξιάτικο παγετό στις καλλιέργειές τους (κάτι που είχα επισημάνει έγκαιρα και είχα δώσει ως "προειδοποίηση" εδώ , δυο ημέρες πριν συμβεί στην ... Πραγματικότητα) ότι, αυτή την φορά ΔΕΝ έχουν να "φοβηθούν ή να ανησυχήσουν" για  κάτι. Ναι μεν θα έχουμε μονοψήφιες τιμές σε κάμποσα σημεία του νησιού μας το χάραμα της Πέμπτης , αλλά αυτή την φορά θα έχουν παντού , (ευτυχώς)  θετικό πρόσημο (οπότε και ΔΕΝ θα υπάρξει κίνδυνος παγετού πουθενά)  , δηλαδή ΔΕΝ θα είναι επ 'ουδενί συγκρίσιμη με την κατάσταση της περασμένης Παρασκευής , που μας έκανε σε τοπικό επίπεδο , τις ζημιές που ανέφερα παραπάνω ... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - προγνώστης,  λάτρης του καιρού από παιδί).

P.S. Πριν σας καληνυχτίσω , πρέπει να διευκρινίσω ότι ναι μεν πολλά κομμάτια του νομού θα "βραχούν" , έστω και πρόσκαιρα, αλλού λίγο και αλλού κάπως περισσότερο ! Όμως στην ουσία η ποσότητα του νερού που θα πέσει γενικότερα , δυστυχώς ΔΕΝ θα είναι αρκετή για να τερματίσει την ανομβρία που επικρατεί τις τελευταίες 22 ημέρες συνολικά στο νομό μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου