Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σταδιακή αλλαγή "καιρικής τροχιάς" ... 

Μετά τους βοριάδες , τις σχετικά χαμηλότερες τιμές υγρασίας των τελευταίων δυο ημερών και την ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ανομβρία (αρκεί να θυμηθούμε την τελευταία φορά που έβρεξε "αξιόλογα" στο "σύνολο" του νομού μας , η οποία ήταν στις 21 Μάρτη. Οπότε μετά από σχεδόν ένα μήνα ξηρασίας, λογικό είναι η γη των Φαιάκων να "διψά"),  θα πάμε σταδιακά σε ένα πιο ... "Ενδιαφέρων" καιρικό μοτίβο. Αυτή την φορά όμως , κυρίως από πλευράς φαινομένων! ;)

Πολύ άστατο θα καταστεί το καιρικό σκηνικό στα μέρη μας λοιπόν , αρχή γενομένης από αύριο Παρασκευή 16/04/2021 και (με μια πρώτη ματιά) ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας... Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα βρέχει μέρα/νύχτα όλες τις παραπάνω ημέρες. Απλά ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα έχουμε να κάνουμε με κάποιες βροχοπτώσεις , άλλοτε λίγες πιο τοπικoύ χαρακτήρα και όχι και τόσο "σημαντικές" και  άλλοτε περισσότερες πιο γενικευμένες και άξιες λόγου! Αιτία για τα παραπάνω μια "παρέλαση" ατμοσφαιρικών διαταραχών εκ δυσμάς, ύστερα από πάρα πολύ καιρό , που θα μας επηρεάζει όπως σας είπα με ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ την εκδήλωση κάποιων φαινομένων. Σαφώς και ΓΕΝΙΚΑ ενδιάμεσα θα υπάρχουν και περίοδοι ηλιοφάνειας. :) 

Θα το πάμε "βήμα βήμα" εδώ όμως (ως συνήθως) , ξεκινώντας πρώτα με τον καιρό του επόμενου διημέρου... ;)


Για αύριο Παρασκευή 16/04/2021 : Θα ξημερώσουμε με αραιές συννεφιές που προοδευτικά κατά τόπους θα πυκνώνουν ανά διαστήματα. Μικρή η πιθανότητα για κάποιο ΤΟΠΙΚΟ παροδικό ψιχάλισμα έως και περίπου νωρίς το μεσημέρι (άνευ σημασίας). Μεγαλύτερη όμως η πιθανότητα για τη συνέχεια, όπου και ενδέχεται να υπάρξουν ένα ή και περισσότερα περάσματα κάπως πιο γενικευμένων φαινομένων , με την μορφή ψιχάλας/ψιλόβροχου ή και ασθενούς έως και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα μέτριας εντάσεως βροχόπτωσης. Δηλαδή με λίγα λόγια , μετά τις λιακάδες πάμε σε ένα πιο "μουντό" ουράνιο θόλο. 

Άνεμοι κυρίως ανατολικών - νοτιοανατολικών διευθύνσεων ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα 3 με 4 και πολύ τοπικά ιδιαίτερα σε ορισμένα υψώματα αυτή τη φορά , πιθανόν για λίγο μέχρι και 5 μποφώρ. Άρα καλοτάξιδες οι θάλασσές μας... 

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα προλάβει να παρουσιάσει κάποια σημαντική μεταβολή αύριο, οπότε και θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Έτσι εκεί όπου είχε αρκετή ψύχρα έως και κρύο για την εποχή το τελευταίο διήμερο, θα συνεχίσει να έχει μια από τα ίδια και την Παρασκευή, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. ;) Κατά τα άλλα τα επίπεδα της  σχετικής υγρασίας θα πάρουν ξανά την ανηφόρα, ήδη από τα χαράματα και μετέπειτα!  :) 

Για μεθαύριο Σάββατο 17/04/2021 : Η ημέρα δείχνει να ΞΕΚΙΝΑ  με τοπικές συννεφιές εδώ και εκεί (κατά τόπους αυξημένες) καθώς και ΙΣΩΣ μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας κατά τόπους (ανάλογα την περιοχή). Πάντως εντός του 24ωρου , οι συννεφιές θα αυξηθούν πλέον παντού , δίνοντας ένα ή και περισσότερα περάσματα διάσπαρτων τοπικών φαινομένων, αλλού με την μορφή ψιχάλας/ψιλόβροχου και αλλού ως βροχόπτωση ασθενούς μέχρι και μέτριας εντάσεως. Τα παραπάνω φαινόμενα δίνουν μεγαλύτερη υποψηφιότητα να μας επισκεφθούν ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του δεύτερου μισού του Σαββάτου ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ/ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ...

Τα φαινόμενα του Σαββάτου ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ θα είναι περισσότερο αξιόλογα από εκείνα της Παρασκευής. Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει ότι η ποσότητα βροχής που θα πέσει θα είναι παντού η ίδια στο νομό μας. Κάποια τμήματα θα σταθούν πιο "τυχερά" και άλλα λιγότερο... (Πιθανή επίσης εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας μέσα στο διάστημα που γράφω παραπάνω)!

Παραμένουν φυσικά τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, με πιθανές τοπικές ομίχλες , περισσότερο σε διάφορα υψώματα. Από την άλλη όμως εντός της ημέρας αυτής ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο (πιθανόν σε ορισμένα σημεία να ξεπεράσουμε τις "φυσιολογικές" για την εποχή μέγιστες τιμές, αλλά αυτό τονίζω ξανά, θα συμβεί για λίγο. Και θα συμβεί ΜΟΝΟ εάν καταφέρει να "βοηθήσει" ο ήλιος στα προαναφερθείσα τμήματα) , που σε ΚΑΠΟΙΕΣ περιοχές ενδεχομένως να γίνει αισθητή.

Άνεμοι αρχικά γενικά ανατολικοί - νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά μεταβλητοί ασθενείς , που στο δεύτερο μισό του 24ωρου πρόσκαιρα θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς , γενικά στα 3 με 4 και τοπικά έως και 5 μποφώρ (σε ορισμένα υψώματα καθώς και σε επιλεκτικά θαλάσσια/παραθαλάσσια τμήματα ΔΕΝ αποκλείονται παροδικά και ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ). Με την στροφή των ανέμων σε βοριάδες, παράλληλα όπως είναι λογικό θα ξεκινήσει σιγά σιγά και η εκ νέου κάμψη του υδραργύρου, μετά την ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ άνοδο που θα παρουσιάσει, όπως σας ανέφερα παραπάνω ... ;)  

Πριν σας αφήσω για απόψε, αξίζει να αναφερθεί πως τα αναμενόμενα φαινόμενα θα συνδυαστούν με μερική μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης , οπότε και περιμένουμε να συνοδεύονται κατά τόπους από κάποιο "κοκκινόχωμα" . Συμπέρασμα;  ΔΕΝ πλένουμε τα αμάξια μας , μέχρι νεοτέρας ! :)  ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου