Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

                              Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! :) Ήρθε λοιπόν η αναμενόμενη αισθητή πτώση της θερμοκρασίας καθώς και οι ισχυροί έως κατά τόπους σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι όπως ήταν επόμενο (και αναμενόμενο) , έκαναν την αίσθηση της ψύχρας έως και του κρύου ακόμη εντονότερη. ;) 

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι παρόλο την λαμπρή ηλιοφάνεια και την μεγάλη πλέον διάρκεια της ημέρας (πάμε για μέσα Απρίλη) σε όλα τα ορεινά καθώς και στα περισσότερα ημιορεινά της Κέρκυρας , οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές αργά το μεσημέρι βρισκόταν ΚΑΤΩ από τους 10 C. δηλαδή είχαμε ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ μέγιστες θερμοκρασίες εκεί. 

Παράλληλα χαμηλότερα , εάν εξαιρέσουμε κάποια τμήματα κατά τόπους στα ανατολικά (περισσότερο από το ύψος σχεδόν της κεντροανατολικής μεριάς και νοτιότερα) καθώς και ορισμένα σημεία στα κεντρικά και νότια (πιο πολύ σε σχετικά εσώκλειστα κομμάτια) όπου ο βοριάς ΔΕΝ πιάνει τόσο πολύ εξαιτίας κυρίως του ανάγλυφου , οπότε και εκεί συνήθως φθάνει σχετικά λιγότερο "ψυχρός" από ότι στον  υπόλοιπο νομό (στα παραπάνω σημεία κατόρθωσε το μεσημέρι να κυμανθεί γύρω στους 14 με 15 βαθμούς και πάρα πολύ τοπικά άγγιξε και τους 16 C. Οπότε εκεί είχε απλά ψύχρα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας , με θερμοκρασίες σαφώς ναι μεν χαμηλότερες από τις φυσιολογικές για την περίοδο που διανύουμε αλλά όχι τόσο χαμηλές όσο αλλού στο ίδιο πάντα νησί) στις ... Υπόλοιπες περιοχές του νομού , ακόμη και στα πεδινά/παραθαλάσσια τα θερμόμετρα αργά το μεσημέρι έδειξαν 11 C. με 13 C. και αυτό για λίγο χρονικό διάστημα. Έτσι αλλού στο νομό μας σήμερα είχαμε καθαρά Χειμωνιάτικες θερμοκρασίες και αλλού θερμοκρασιακές τιμές που παραπέμπουν σε προχωρημένο Φθινόπωρο (αναφέρομαι πάντα στις μέγιστες τιμές)... :) 

Και πάμε στα ... Επερχόμενα ! Η αποψινή νύχτα και το αυριανό χάραμα/αυγή της Παρασκευής 09/04/2021 θα δώσουν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες του φετινού Απρίλη συνολικά στο νομό μας , όπου και από άκρη σε άκρη θα έχει αρκετό κρύο για την εποχή που διανύουμε... Τώρα πάμε κάπου όπου αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα για τους αγρότες μας... 

Κατά την διάρκεια της ερχόμενης νύχτας οι ενισχυμένοι βοριάδες θα εξασθενήσουν σημαντικά παντού, αυτό σε συνδυασμό με την ξαστεριά που θα επικρατεί θα έχει σαν αποτέλεσμα την αρκετή έως κατά τόπους την μεγάλη κατρακύλα του υδραργύρου! Θα έχουμε να κάνουμε δηλαδή με συνθήκες "δυνατής" θερμοκρασιακή  αναστροφής πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της περιόδου που βρισκόμαστε ... 

Χονδρικά λοιπόν πέρα από τα ορεινά/ημιορεινά και χαμηλότερα σε αρκετά αναστροφικά τμήματα της Κέρκυρας (π.χ. κοιλάδες κυρίως εσώκλειστες, ρεματιές , παραποτάμιες ζώνες , λειβάδια κτλ.) θα παρατηρηθεί  Ανοιξιάτικη πάχνη (δροσόπαγος στην γλώσσα της Κέρκυρας το ερχόμενο χάραμα/νωρίς το πρωί) που μάλιστα ΤΟΠΙΚΑ θα είναι και ΕΝΤΟΝΗ με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο στα παραπάνω τμήματα γύρω στους +1C. με +3C. (Στα υπόλοιπα να υπολογίζετε 3 με 5 βαθμούς υψηλότερα. Με λίγα λόγια όπως βλέπετε , παντού στο νομό , οι ελάχιστες τιμές θα είναι μονοψήφιες αύριο. Απλά αλλού θα μιλάμε για πραγματικά τσουχτερό καθαρά Χειμωνιάτικου τύπου κρύο και αλλού για αρκετό κρύο για την εποχή).

Παρόλο αυτά θέλω και πρέπει να επικεντρωθώ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ πολύ δυνατά αναστροφικά σημεία της Κέρκυρας (κυρίως της βόρειας και κεντροβόρειας πλευράς) όχι μόνο ψηλά στο ορεινό/ημιορεινό κομμάτι αλλά και χαμηλότερα , όπου εξαιτίας του ανάγλυφου και συγκεκριμένων παραγόντων προσωπικά αναμένω και ΕΛΑΦΡΩΣ  χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις ήδη χαμηλές για την εποχή που ανέφερα παραπάνω!!

 Έτσι στα προαναφερθέν ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ θα πρέπει να υπάρξει και ασθενές παγετός. Εκτιμώ ότι εκεί τα θερμόμετρα τα χαράματα θα βρεθούν κατά μέσο όρο ανάμεσα στους (μείον) - 1 (ΙΣΩΣ  πάρα πολύ τοπικά φλερτάρουμε και με τους - 2 C.) με +1C. Οπότε όπως καταλαβαίνετε εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό να υπάρξουν μικροζημιές σε καλλιέργειες που θα βρίσκονται εκεί πέρα (π.χ. πατάτες και όχι μόνο) ... 

Κατά τα άλλα καλοκαιρία από άκρη σε άκρη μας περιμένει τόσο αύριο Παρασκευή όσο και το Σαββατοκύριακο, με γενικά άφθονη ηλιοφάνεια και κάποιες τοπικές συννεφιές περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο , που θα είναι όμως άνευ σημασίας . Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικότατα , ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο όπου και η μέγιστη έντασή τους θα αγγίζει μόλις τα 3 με 4 μποφώρ (γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις). Την παρασκευή θα προλάβει ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να βγάλει ένα 5αρακι αλλά για ΛΙΓΟ αυτό (αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις και ύστερα βορειοδυτικοί ξανά).

Τα θερμόμετρα ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πάρουν σταδιακά την ανηφόρα (και αύριο Παρασκευή οι μέγιστες θα ανέβουν ελαφρώς, πιο πολύ όμως θα το "νιώσουμε" στις ημέρες που θα ακολουθήσουν). Έτσι από την Κυριακή και μετέπειτα θα έχουμε να κάνουμε με τις "κανονικές" πλέον για την εποχή τόσο μέγιστες όσο και ελάχιστες τιμές! 

Πάντως το χάραμα/νωρίς το πρωινό του Σαββάτου θα είναι και πάλι αρκετά ψυχρό για την εποχή, με ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα να θέτουν ξανά υποψηφιότητα για πάχνη ("δροσόπαγο"). Ωστόσο οι ελάχιστες θερμοκρασίες του Σάββατου θα είναι κατά μέσο όρο 1 με 3 βαθμούς υψηλότερες από ότι εκείνες που περιμένουμε να λάβουν χώρα αύριο Παρασκευή τις ίδιες ώρες , όπου και θα έχουμε την "μέγιστη θερμοκρασιακή δυναμική" της τρέχουσας "ψυχρής εισβολής" ... ;) 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας !! Καλό ξημέρωμα Πέμπτης να έχουμε ... :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου