Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και ξαφνικά ... ΠΡΩΙΜΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ εν όψει, ευτυχώς ΓΙΑ ΛΙΓΟ όμως ! :) 

Γεια σας φίλες και φίλοι , Μεγάλη Τετάρτη 28/04/2021 σήμερα και πλέον η απότομη αλματώδη άνοδος της θερμοκρασίας έχει αρχίσει να γίνεται αισθητότατη από άκρη σε άκρη στη γωνιά μας (όπως αναμενόταν άλλωστε). Μάλιστα ο υδράργυρος θα ... "Πατήσει και άλλο γκάζι" προς τα επάνω τα αμέσως επόμενα 24ωρα φθάνοντας κατά τόπους και στα μέρη μας (αν και ακόμη πολύ νωρίς ημερολογιακά) , σε άκρως "Καλοκαιρινά επίπεδα" !! ;) 

Έτσι από αύριο Μεγάλη Πέμπτη 29/04/2021 έως και ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα 02/05/2021 περιμένουμε προοδευτικά την ΚΟΡΥΦΩΣΗ αυτής της ΠΡΩΙΜΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ. ΑΡΧΙΚΑ σε ΚΑΜΠΟΣΕΣ περιοχές του νομού μας θα έχουμε να κάνουμε με ΜΕΓΙΣΤΕΣ  θερμοκρασιακές τιμές ΙΟΥΝΙΟΥ (αξίζει να τονιστεί βέβαια πως μέγιστες Ιουνίου πιάσαμε και σήμερα Μεγάλη Τετάρτη σε κάποια σημεία της Κέρκυρας, όπως π.χ. στο Τεμπλόνι με 27 C.) και στη ΣΥΝΕΧΕΙΑ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ με μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και ΙΟΥΛΙΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (θα υπάρξουν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κομμάτια όπου θα ζυγώσουμε , θα αγγίξουμε ή και πάρα πολύ επιλεκτικά θα ξεπεράσουμε ΕΛΑΦΡΩΣ ακόμη και τους 30 C.)  !! :)

Κατά τα άλλα για το επόμενο τετραήμερο (Μεγάλη Πέμπτη - Κυριακή του Πάσχα) ΔΕΝ αναμένεται κάποια άξια λόγου μεταβολή του καιρού ... Oπότε και θα συνεχίσουμε να έχουμε να κάνουμε με καθημερινά αρκετή θολούρα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας . Ωστόσο τα ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ναι μεν ΓΕΝΙΚΑ θα είναι ΜΕΓΑΛΑ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ μέσα στο προσεχές τετραήμερο) ΑΛΛΑ βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του Σαββατοκύριακου ΚΑΤΑ  ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ το ΚΟΚΤΑΙΗΛ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ - ΘΟΛΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΥΚΝΟΤΕΡΗΣ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣ θα κάνει το ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ και ανά περιοχές ΠΙΟ ΜΟΥΝΤΟ!! 

Εδώ πρέπει να αναφέρω πως υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 30 %) ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα προαναφερθέντα περάσματα συννεφιάς να καταφέρουν να αφήσουν κάποιες ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΕΣ λασποσταγόνες ή και μικρής διάρκειας ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ λασποψιχάλα/λασποψιλόβροχο (πολύ τοπικά φαινόμενα άνευ σημασίας, με ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερη την πιθανότητα να συμβούν αυτά εντός του Σαββατοκύριακου, με έμφαση περισσότερο μέσα στο Μέγα Σάββατο )... Προσωπικά ΔΕΝ θα εκπλαγώ εάν κάποιο από τα παραπάνω ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΑΤΑ ασθενή φαινόμενα συνοδευτεί από ορισμένα ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ αστραπόβροντα. Δηλαδή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΑΤΗ "ξερική" (στην ουσία) πρόσκαιρη καταιγίδα (όπως συνέβη για παράδειγμα σήμερα κυρίως σε σημεία του νομού Μεσσηνίας ).

Οι άνεμοι σταθερά παραμένουν τι άλλο ; Μα φυσικά νοτιάδες , με επικρατέστερη διεύθυνση την νότια - νοτιοανατολική. Αρκετές αυξομειώσεις στις εντάσεις των ανέμων θα παρατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες. Σε γενικές γραμμές μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή θα πνέουν στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (ενώ σε πολύ πιο τοπικό επίπεδο την Μεγάλη Παρασκευή ΙΣΩΣ παρατηρηθεί και κάποια/κάποιες στιγμιαίες ισχυρές ριπές στα 6 μποφώρ). Το Μεγάλο Σάββατο στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (με μικρή πιθανότητα σε πολύ πιο τοπικό επίπεδο για κάποια/κάποιες στιγμιαίες πολύ ισχυρές στα 7 μποφώρ). Ενώ την Κυριακή του Πάσχα στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ (με μικρή πιθανότητα σε πολύ πιο τοπικό επίπεδο για κάποια/κάποιες στιγμιαίες ισχυρές στα 6 μποφώρ). Πάντως από το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και ιδιαίτερα μετέπειτα θα πρέπει να επικρατήσει σταδιακά πιο δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιόνιου... 

Τέλος όσο αφορά την πορεία της θερμοκρασίας ...Τα είπαμε και πιο πάνω βέβαια σχετικά με την εντυπωσιακή άνοδο αυτής! Χονδρικά υπολογίστε λοιπόν ότι έως και την ημέρα του  Πάσχα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ θα έχουμε να κάνουμε με μέγιστες τιμές που θα βρίσκονται τουλάχιστον κατά 5 με 8 βαθμούς υψηλότερα του "φυσιολογικού" (δηλαδή από ότι θα έπρεπε) για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε (σε πάρα πολύ τοπικό επίπεδο η "ψαλίδα" αυτή δεν αποκλείεται να αγγίξει έως και τους 10 ολόκληρους βαθμούς υψηλότερα από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα) !!!

 Τώρα όπως καταλαβαίνετε εννοείται πως ΔΕΝ θα κάνει παντού την ίδια ζέστη στο νομό μας. Σαφώς και από άκρη σε άκρη τα θερμόμετρα θα δείξουν "νούμερα" όπως είπα αρκετά έως πολύ υψηλότερα του "κανονικού", ΑΛΛΑ ... Από περιοχή σε περιοχή η διακύμανση του υδραργύρου θα ποικίλει. Δηλαδή εάν θα βρισκόμαστε σε παραθαλάσσια ή ορεινά σημεία καθώς και εντός του αστικού ιστού ή μιας σχετικά "κλειστής" περιοχής στην ενδοχώρα... Οπότε και μεταξύ περιοχών μέσα στο ίδιο πάντα νησί θα υπάρξουν θερμοκρασιακές διαφορές της τάξεως των τριών έως ακόμη και 6 βαθμών (αναφέρομαι πάντα στις μέγιστες τιμές ημέρας)! Άξια αναφοράς θα είναι η επίσης ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας/χαράματα (δηλαδή ως προς τις ελάχιστες τιμές της). Καταλυτικό ρόλο στο θερμοκρασιακό "ταβάνι" των επομένων ημερών , πέρα από τα παραπάνω θα παίξει φυσικά και από περιοχή σε περιοχή η ένταση/διάρκεια της ηλιοφάνειας/η ύπαρξη πυκνότερης συννεφιάς , όπως και το ανεμολογικό πεδίο (διεύθυνση/ένταση του ανέμου από περιοχή σε περιοχή).

Πριν σας καληνυχτίσω , να σας πω ότι σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλη αυτή η "θερμοκρασιακή ανωμαλία" που θα ζήσουμε (και εν μέρη ήδη ζούμε στην ουσία) φαίνεται να μας αποχαιρετά σιγά σιγά αλλά σταθερά, από το δεύτερο μισό της Δευτέρας του Πάσχα και περισσότερο μετέπειτα... Με λίγα λόγια ουσιαστικά από την ερχόμενη Τρίτη 04/05/2021 η θερμοκρασία θα έχει επιστρέψει πια , στα "φυσιολογικά" για την εποχή πλαίσια !!

Εύχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο σε όλες και όλους  σας !! Καλή Ανάσταση να έχουμε και χαρούμενο Πάσχα με υγεία ... :) 

P.S. Mια φιλική συμβουλή : Έως και την Κυριακή του  Πάσχα μην πλύνετε τα αυτοκίνητά σας. Στη συνέχεια μπορείτε άνετα... Αυτά για εκείνους/εκείνες που ΔΕΝ θέλουν να τα πλένουν ξανά και ξανά εξαιτίας των τοπικών λασποσταγόνων /κοκκινόχωμα. 

Επίσης καθώς και πάλι αρκετοί θα τρέξετε στις παραλίες (λες και ΔΕΝ μας περιμένουν τόσοι μήνες Καλοκαιριού στη συνέχεια. Αλήθεια ποτέ δεν κατάλαβα γιατί συμβαίνει αυτό στην Χώρα μας) έχετε υπόψιν σας πως ακόμη η θερμοκρασία του νερού βρίσκεται στα πολύ "κάτω" του. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι αυτή την περίοδο  κυμαίνεται γύρω στους 14 με 16 βαθμούς κελσίου (ανάλογα εάν βρισκόμαστε κατά μήκος του δυτικού και βόρειου άξονα ή του ανατολικού και νότιου. Καθώς εννοείται και εάν βρισκόμαστε σε "πιο κλειστό" κόλπο ή σε παραλία που βλέπει πιο ανοιχτά)... ;) 

"Δύσκολο" το επόμενο τετραήμερο λοιπόν για όσες/όσους πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες. Λιγάκι υπομονή και από βδομάδας θα "ανασάνετε" καλύτερα ... 😉 🙂
Με εν δυνάμει "επικίνδυνες καιρικές συνθήκες" θα κάνει ποδαρικό η φετινή αντιπυρική περίοδος , η οποία ξεκινά την πρώτη του Μάη , ως συνήθως... Καλή δύναμη στους πυροσβέστες και εθελοντές μας και μεγάλη προσοχή σε εμάς τους υπόλοιπους!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου