Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Προ τω πυλών η "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  πράξη" των διαδοχικών κακοκαιριών που ξεκίνησαν να πλήττουν τα μέρη μας , από την περασμένη Πέμπτη βράδυ και ύστερα (ξεκινήσαμε από τις 25/11/2021 βράδυ και μετέπειτα, τα είχαμε άλλωστε πει όλα εδώ,  έγκαιρα και αναλυτικά για το τι θα συνέβαινε)... ;) 

Έτσι μέσα στη  νύχτα απόψε , καθώς "εν μέρη" και τις πρωινές/προμεσημβρινές ώρες αύριο Τρίτη 30/11/2021 θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ "περάσματα" από κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές, μπόρες ή καταιγίδες που και πάλι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ  ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΕΣ και θα συνοδεύονται ΞΑΝΑ από "χαλάζι" (μάλιστα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία , όπως έγινε μέσα στην ημέρα σήμερα Δευτέρα, έτσι και κατά την διάρκεια του αμέσως επόμενου συγκεκριμένου παραπάνω χρονικού διαστήματος θα είναι ΑΡΚΕΤΟ , σε γενικές γραμμές πάντως "μικρού μεγέθους") ... 

Τα φαινόμενα κυρίως όσο θα βαδίζουμε  προς το δεύτερο μισό της ημέρας ολοένα και θα γίνονται λιγότερα, πολύ πιο τοπικά και εξασθενημένα , οπότε και μέχρι το τέλος της Τρίτης ο καιρός θα έχει πλέον βελτιωθεί παντού ως προς τα φαινόμενα ! 

Οι άνεμοι μέσα στην ερχόμενη νύχτα και έως τα χαράματα αύριο θα παραμείνουν γενικά από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυροί. Ωστόσο λίγο πριν , όπως και κατά την διάρκεια των αναμενόμενων τοπικών φαινομένων ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας θα προσεγγίζουν θυελλώδεις εντάσεις (στα προαναφερθέντα κομμάτια του τόπου μας θα πρέπει να υπολογίζουμε παροδικά σε σφοδρές  ριπές ανέμων , στα 8 με 9 και πάρα πολύ τοπικά για λίγο ακόμη και στα 10 μποφώρ). Μέσα στην Τρίτη οι άνεμοι θα γυρίσουν σε πιο "ψυχρούς" βορειοδυτικούς και θα έχουν ΠΕΡΙΠΟΥ τις ίδιες εντάσεις , οπότε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μιας "στοιχειώδης" προσοχή  και από  πλευράς ανέμων χρήζει τόσο η ερχόμενη νύχτα όσο και η αυριανή ημέρα κατά το μεγαλύτερο διάστημά της ! !

Η θερμοκρασία θα σημειώσει ΑΙΣΘΗΤΗ  ΠΤΩΣΗ από άκρη σε άκρη , οπότε και θα νιώσουμε το πρώτο ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥ  ΤΥΠΟΥ κρύο για τη φετινή σαιζόν (σας είχα γράψει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ήδη από την περασμένη Τετάρτη 24/11/2021. Βέβαια ίσως θα μου πείτε τώρα, πως ήδη "κρυώνουμε" σήμερα . Ναι είχαμε μια πρώτη "βουτιά" του υδραργύρου όπως περιμέναμε , ΑΛΛΑ αύριο η "αίσθηση" του κρύου θα είναι πιο ΕΝΤΟΝΗ). Έτσι θα έχουμε να κάνουμε με το πρώτο "φυσιολογικό" κρύο για την εποχή στα χαμηλά και το πρώτο "φυσιολογικό" για τούτη την περίοδο τσουχτερό κρύο στα ημιορεινά/ορεινά μας !! Πάντως εξαιτίας των δυνατών βοριάδων , η ΑΙΣΘΗΣΗ του κρύου στον ανθρώπινο οργανισμό θα είναι σε διάφορα τμήματα  πιο έντονη , από τις θερμοκρασίες που θα καταγράψουν τα θερμόμετρα. 

Η Τετάρτη 01/12/2021 θα είναι μετά από πολλές συνεχείς βροχερές ημέρες , μια ημέρα που ΔΕΝ θα βρέξει ΚΑΘΟΛΟΥ και ΠΟΥΘΕΝΑ καθ ' όλη την διάρκειά της !!  :) Καλοκαιρία λοιπόν αυτή την Τετάρτη , με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και κάποιες τοπικές συννεφιές κατά διαστήματα εδώ και εκεί οι ... Οποίες τη νύχτα (κυρίως αργά τη νύχτα ) θα πυκνώσουν κάπως περισσότερο κατά τόπους με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα να εκδηλωθεί πολύ τοπικά και για λίγο μια ψιχάλα ή ψιλόβροχο (φαινόμενα άνευ σημασίας και αν τελικά καταφέρουν να συμβούν).

Οι άνεμοι την ημέρα αυτή θα παρουσιάσουν σταδιακή σημαντική εξασθένηση σε σχέση με ότι θα έχει προηγηθεί. Αρχικά θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ΑΛΛΑ έως το βράδυ θα επικρατήσουν εκ νέου νοτιάδες (προπομπός και αυτός , μαζί με την πιθανή τοπική ψιχάλα αργά τη νύχτα, της νέας μεταβολής του καιρού που θα ακολουθήσει. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα. Αρκετό άκρως "φυσιολογικό" για την εποχή κρύο το πρωί , με μονοψήφιες πια τιμές στα περισσότερα μέρη της Χώρας των Φαιάκων και με ... Την ΠΡΩΤΗ ΠΑΧΝΗ ("δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) για φέτος να σχηματίζεται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κυρίως σε ΚΑΠΟΙΑ ορεινά/ημιορεινά κομμάτια και ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ/ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ χαμηλότερα ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΔΥΝΑΤΑ  ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ σημεία της Κέρκυρας ... ;)

Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε αξίζει να αναφέρω ακόμη δυο σημαντικά χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων 48 ωρών... ;) 

Πρώτα απ' όλα λοιπόν (το παρατηρείτε έτσι και αλλιώς και στην παρακάτω φωτογραφία) , για πρώτη φορά φέτος θα αντικρύσουμε αρκετές ψηλές απέναντι ηπειρωτικές βουνοκορφές να είναι ντυμένες στα "λευκά" τους (σας είχα προϊδεάσει  και για αυτό , στην δημοσίευση  της περασμένης Τετάρτης). Παροδικά τα επίπεδα χιονόπτωσης/χιονόστρωσης θα κατέβουν ΑΡΚΕΤΑ χαμηλά , ιδιαίτερα στα βορειότερα (κυρίως σε Ακροκεραύνια/ πέρασμα Λογαρά, γύρω από την Χειμάρα και όχι μόνο) . Επίσης τα ξημερώματα / πρωινές ώρες της Τρίτης στα πολύ ψηλά του όρους Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα ("ενδεικτικό" υψόμετρο , περίπου από τα 800 μέτρα και πάνω) θα πρέπει να έχουμε την πρώτη "μάχη" για φέτος μεταξύ χιονόνερου /χιονοχάλαζου και νιφαδόπτωσης, με θερμοκρασίες ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΑΝΩ από το 0 C. Κατά πάσα πιθανότητα ενδέχεται να παρατηρηθούν ακόμη και οι τρεις παραπάνω διαφορετικές μορφές υετού. ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου