Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Νομός Κέρκυρας
Σε τροχιά βαρυχειμωνιάς (κυρίως από πλευράς θερμοκρασίας) εισέρχεται και η περιοχή μας , αρχή γενομένης από απόψε (αργά νύχτα Τετάρτης 02/01/2019) και τουλάχιστον για ένα πενθήμερο (τα πιο ψυχρά πρωινά θα είναι κυρίως εκείνα της Παρασκευής και του Σαββάτου) . Έτσι ο υδράργυρος θα σημειώσει νέα σημαντική πτώση. Μάλιστα σε αρκετά τμήματα του νησιού μας περιμένουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , ιδιαίτερα τις νύχτες και τα πρωινά , όπου το θερμόμετρο τοπικά θακατρακυλά αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν! Σε ορισμένα σημεία αναμένουμε ισχυρό παγετό (ορεινά - ημιορεινά αλλά και χαμηλότερα μέσα σε λειβάδια , κλειστές λεκάνες , διπλά σε ρεματιές και ποτάμια) με εκτιμώμενες θερμοκρασίες εκεί γύρω στους (μείον) -3 με (μείον) - 4 έως και (μείον) - 6 με (μείον) - 7 C. !! Όπως καταλαβαίνετε με τέτοιες τιμές είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε πολύ τοπικό επίπεδο θα έχουμε ζημιές σε σε εσπεριδοειδή δέντρα και καλλιέργειες (εκτός και υπάρξει έγκαιρη προφύλαξη).
Κατά τα άλλα, απόψε (νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη) θα έχουμε αλλαγή στο σκηνικό στη γωνιά μας, αφού μια βροχοφόρα διαταραχή μέσω Αδριατικής θα μας φέρει βροχές κατά την διάρκεια της νύχτας. Όμως καθώς τα φαινόμενα θα έρθουν μέσα στη νύχτα θα βρουν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά του νησιού μας (Παντοκράτορας) . Έτσι υπάρχει πιθανότητα (γύρω στο 40 με 50% ) στα ψηλά , κυρίως ΠΑΝΩ από τα 600 με 650 μέτρα υψόμετρο οι όποιες βροχές να μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις ή χιονοχάλαζο , αργά τη νύχτα! Καθοριστικό ρόλο στην όλη κατάσταση και στο αν θα υπάρξει χιονόπτωση ή χιονόστρωση τελικά , θα παίξει ή ώρα που θα έρθουν τα φαινόμενα. Όσο περισσότερο αργήσουν να έρθουν οι βροχές τόσο καλύτερα για το παραπάνω σενάριο! Αν όμως έρθουν νωρίτερα τόσο χειρότερα για την παραπάνω εξέλιξη και θα έχουμε να κάνουμε περισσότερο με χιονόνερο στα ορεινά μας, (άρα όχι φυσικά και χιονόστρωση) η πιθανότητα για να συμβεί αυτό βρίσκεται εξίσου γύρω στο 40 με 50%. Οπότε μιλάμε για μια ρώσικη ρουλέτα στην ουσία. Στην οποία την τελική έκβασή της θα μπορούμε να ξέρουμε , μόνο λίγες ώρες πριν!
Χαρούμενη μεσημέρι Τετάρτης σε όλους και ... Προσοχή στους δρόμους ! 
Ιάκωβος Βασιλάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου