Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Νομός Κέρκυρας

Συνεχιζόμενη καλοκαιρία - ξηρασία για ... Λίγο ακόμη! Η συνέχεια μας επιφυλάσσει Απριλιάτικο "μποναμά" με αξιόλογες ευεργετικές βροχοπτώσεις και ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ της παρατεταμένης ανομβρίας !!

Οι δυο διαφορετικές εικόνες που ακολουθούν παρακάτω μας τα μαρτυρούν όλα φίλες και φίλοι. Έτσι λοιπόν έως και την Τετάρτη (πρώτη εικόνα) θα έχουμε να κάνουμε με διαστήματα ηλιοφάνειας και κάποιες αραιές νεφώσεις που πρόσκαιρα (περισσότερο την Τετάρτη) κατά τόπους θα πυκνώνουν. Υπάρχει μικρή πιθανότητα αρχικά τις θερμές ώρες της ημέρας (Τετάρτη) κατά μήκος και γύρω από την ορεινή ραχοκοκαλιά της βόρειας πλευράς καθώς και σε δεύτερο χρόνο τη νύχτα της Τετάρτης (κυρίως αργά) αυτή τη φορά οπουδήποτε στο νησί, για κάποια ψιχάλα ή ασθενής τοπική βροχούλα.
Οι άνεμοι γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς την Τρίτη , ενώ από την Τετάρτη θα γυρίσουν σε νοτιάδες με χαμηλές όμως ακόμη εντάσεις. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη συγκριτικά με τα τωρινά επίπεδα (Δευτέρα 01/04/2019).

Και ... Πάμε στην δεύτερη εικόνα! :) Εκείνη της συμπαγής "βροχοκουρτίνας" όπως βλέπουμε ... Σε γενικές γραμμές λάβετε υπόψιν σας ότι , από την Πέμπτη 04/04/2019 ο νομός μας μπαίνει σε μια τροχιά πολύ άστατου καιρού , με κατά περιόδους και κατά τόπους αρκετές έως πολλές βροχοπτώσεις , μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Αυτό το καιρικό σκηνικό θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα πενθήμερο (ίσως και περισσότερο) , δηλαδή σε πρώτη φάση τουλάχιστον έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Εδώ να διευκρινίσω ότι όταν λέμε ο καιρός θα είναι άστατος για ένα πενθήμερο , ΔΕΝ εννοούμε ότι θα βρέχει όλη μέρα και όλη νύχτα κάθε μέρα. Αλλά ότι μέσα στο παραπάνω διάστημα , ανά 24ωρο , θα υπάρχει κάποιο πέρασμα ή κάποια περάσματα από βροχοπτώσεις κατά τόπους.
Τα φαινόμενα κατά διαστήματα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα. Δυστυχώς στο παραπάνω διάστημα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και τοπικής χαλαζόπτωσης οπουδήποτε στο νομό , αυτό για τους αγρότες μας. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο εμφάνισης υδροστρόβιλων στην ευρύτερη θαλάσσια - παράκτια ζώνη του βορείου Ιονίου.

Οι άνεμοι κυρίως από νότιες διευθύνσεις για αρκετές ημέρες. Μάλιστα κατά διαστήματα και κατά τόπους θα ενισχύονται σημαντικά. Η θερμοκρασία όπως είναι φυσικό, με τους δυνατούς ανέμους , τα φαινόμενα και τις συννεφιές θα παρουσιάζει αρκετά μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Πολύ υψηλά τα ποσοστά της υγρασίας στη γωνιά μας το επόμενο διάστημα καθόλη την διάρκεια του 24ωρου.
Ενώ δεν θα λείψουν και οι τοπικές ομίχλες.

Συνοψίζοντας αξίζει να αναφερθεί ότι για ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα του νομού μας η παρατεταμένη ξηρασία σύντομα θα αποτελέσει μακρινό παρελθόν , ενώ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ θα ΒΡΑΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ και θα δεχθούν μια γερή "τονωτική ένεση" πριν το θέρος. Αυτό γιατί σαφώς και θα υπάρξει η έννοια της τοπικότητας στην κατανομή του υετού (δηλαδή αλλού περισσότερη βροχή και αλλού λιγότερη) , κάτι φυσιολογικό , ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Όμως στην ουσία αυτή την φορά κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος!

Καλό μήνα και καλές βροχές στην Κέρκυρα, γιατί τις χρειαζόμαστε ύστερα από τους ιδιαίτερα ξηρούς τελευταίους δυο μήνες (Φεβρουάριο - Μάρτιο).

Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος από παιδί - ερασιτέχνης προγνώστης καιρού).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου