Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

 Ο καιρός σε βόρειο Ιόνιο - νομό Κέρκυρας... 

ΠΡΟ  ΤΩ  ΠΥΛΩΝ Η  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΔΥΝΑΜΙΚΗ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ  ΦΕΤΙΝΟΥ  ΧΕΙΜΩΝΑ  ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ... ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ! ;) 

Καλό απόγευμα Πέμπτης σε όλη την όμορφη παρέα αυτής εδώ της σελίδας ! :)

 Όσες / όσοι "διαβάζετε" τις τακτικές αναρτήσεις μου , ήδη γνωρίζατε αρκετές ημέρες πριν , πως από τα  μέσα της εβδομάδας που διανύουμε ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα "μύριζε" ΚΑΠΩΣ  Άνοιξη, με "κανονικές" για την εποχή θερμοκρασίες , ύστερα από το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα με μπόλικο κρύο που προηγήθηκε. Έτσι και έγινε λοιπόν , αφού σε πολλά ΠΕΔΙΝΑ τμήματα του τόπου μας ο υδράργυρος "κατάφερε" επιτέλους να πιάσει τους 15 C. με 17 C. και πάρα πολύ τοπικά ακόμη και τους 18 C. το μεσημέρι !!  

Ωστόσο , όπως γράφτηκε εδώ ήδη από την περασμένη Παρασκευή 11 του μήνα, η πιο πάνω κατάσταση , ΔΕΝ θα κρατούσε πολύ , μιας και όπως χαρακτηριστικά σας είχα γράψει τότε , ο Χειμώνας ΔΕΝ θα μας είχε πει ακόμη την "τελευταία του λέξη" !  ;)

Έτσι και θα γίνει λοιπόν φίλες και φίλοι !! Τι εννοώ ; Θα σας εξηγήσω αμέσως ! 

Για μια ακόμη φορά , εξαιρετικά ψυχρές (ιδιαίτερα για την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε) αέριες μάζες θα εισβάλουν στον Ελλαδικό χώρο , από τα βορειοανατολικά μας, ρίχνοντας ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ την θερμοκρασία σε άκρως ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ από άκρη σε άκρη !! 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι θα πρέπει να περιμένουμε στον καιρό του τόπου μας τις αμέσως επόμενες ημέρες ... 

Για αύριο Παρασκευή 18/03/2022: Η ημέρα θα ξεκινήσει , θα κυλήσει και θα τελειώσει με τις τοπικές συννεφιές να έχουν το "πάνω χέρι", στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού  (ΔΕΝ θα λείψουν και πάλι ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας κατά τόπους, με την διαφορά όμως , ότι αυτά θα είναι πολύ μικρότερα σε διάρκεια, από την  Πέμπτη). Μάλιστα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα σύννεφα θα είναι παροδικά πιο "πυκνά/συμπαγή" και υπάρχει ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξει κάποιο παροδικό ψιχάλισμα (άνευ σημασίας και πολύ τοπικού χαρακτήρα ελάχιστα φαινόμενα, με πολύ μικρή την πιθανότητα να συμβούν, αφού αυτή ανέρχεται μόλις στο 15% - 20%. Όμως εδώ ως συνήθως αναλύουμε το καθετί ).

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις (αλλού πιο νοτιοανατολικοί και αλλού έως βορειοανατολικοί. Ανάλογα το κάθε σημείο / ανάγλυφο , προσανατολισμό κάθε περιοχής), μέτριοι και  ΤΟΠΙΚΑ έως ισχυροί (γενικά στα 3 με 5 μποφώρ και από το μεσημέρι ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ. Σε πάρα πολύ συγκεκριμένα σημεία που γενικά "ευνοούνται" από το ανατολικό ρεύμα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρηθούν και κάποιες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων , στα 7 μποφώρ, πιο πολύ κατά το δεύτερο μισό του 24ωρου). 

Ο υδράργυρος παρόλο την περισσότερη συννεφιά αύριο , ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά (μόνο σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ θα παρουσιάσει μια σχεδόν ανεπαίσθητη πολύ μικρή πτώση , κατά έναν με δυο βαθμούς) σε σχέση με την Πέμπτη. Πάντως από το βράδυ της Παρασκευής και κυρίως μετέπειτα ΣΤΑΔΙΑΚΑ τα θερμόμετρα από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων, θα ξεκινήσουν να παίρνουν τον "κατήφορο" ...  ;) 

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (19/03 - 20/03/2022) σε γενικές γραμμές θα επικρατήσει ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ στα μέρη μας... Με αρκετή ηλιοφάνεια σε καθημερινή βάση και κάποιες σκόρπιες τοπικές συννεφιές κατά διαστήματα.

Εκείνο φυσικά που θα αλλάξει , (όπως κιόλας μόνο από τον τίτλο τούτης της πρόγνωσης καταλάβατε) θα είναι Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ , η οποία θα σημειώσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε και θα κυμαίνεται πλέον σε καθαρά ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΞΑΝΑ. 

Αξίζει να αναφέρω ότι ιδιαίτερα τις νυχτερινές/πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατεί παγωνιά ,όχι μόνο στα ημιορεινά/ορεινά αλλά και σε ΚΑΠΟΙΑ  ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια , με τον υδράργυρο ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ να πέφτει ΞΑΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ , δημιουργώντας ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΧΝΗΣ ("δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας)!! 

Οι άνεμοι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα συνεχίσουν κυρίως από βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ παροδικά (με κάποιες πιθανές πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ σε πάρα πάρα πολύ τοπικό/μεμονωμένο όμως επίπεδο).

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , οφείλω να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα... Μιας και βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Μάρτη , η διακύμανση της θερμοκρασίας παίζει τεράστιο ρόλο για τους αγρότες , τους γεωπόνους , τους μελισσοκόμους κ.α. Οπότε πρέπει να σας πω ότι , οι αρκετά χαμηλές έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες (άκρως Χειμωνιάτικα επίπεδα , ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί) θα διατηρηθούν μέχρι περίπου και τις 23 του μήνα στην περιοχή μας (παράλληλα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως και τότε ΔΕΝ αναμένονται ΠΟΥΘΕΝΑ φαινόμενα στο νομό μας. Σε αντίθεση με άλλα τμήματα της Ελλάδας , ανατολικότερα της Πίνδου , όπου θα έχουν φαινόμενα σε καθημερινή βάση, ακόμη και με την μορφή χιονιού σε ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια . Δηλαδή στην Χώρα των Φαιάκων θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ΞΗΡΟ κρύο). 

Οπότε "συνολικά" για ένα πενθήμερο κατά τις νυχτερινές / πρώτες πρωινές ώρες θα παραμονεύει η αυξημένη πιθανότητα παγετού ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ όχι μόνο στα ορεινά/ημιορεινά αλλά και σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ , ενώ στα ίδια σημεία θα σημειώνεται πάχνη που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι έντονη (κατά τόπους "δυνατός δροσόπαγος"). Προσωπικά περιμένω ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να παρατηρηθούν θερμοκρασιακές τιμές της τάξεως των μείον 1 C. με μείον 2 C. και πολύ τοπικά έως και μείον 3 C. 

Για το τέλος σας άφησα τα πιο ευχάριστα νέα, αφού κακά τα ψέματα η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο πλέον (δείτε για παράδειγμα την τωρινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης) ... Έτσι "χονδρικά" από τις 24 του Μάρτη και ύστερα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα πρέπει ο υδράργυρος να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο , σημειώνοντας βαθμιαία άνοδο από άκρη σε άκρη , φθάνοντας πλέον στα "φυσιολογικά" για την εποχή πλαίσια. 

Με λίγα λόγια ΑΠΟ ΤΟΤΕ και μετέπειτα θα μπορούμε πια να πούμε ΚΑΛΗ  ΑΝΟΙΞΗ (αν θυμάστε σας είχα γράψει ΠΡΙΝ πολύ καιρό, στο "ξεκίνημα" του Μάρτη, πως θα σας ενημέρωνα έγκαιρα όταν θα φαίνονταν πως θα ερχόταν αυτή η στιγμή , για να πούμε "καλώς όρισες  Άνοιξη"). ;) 

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΔΕΝ είπαμε πως θα φορέσουμε τα "κοντομάνικα" από εκεί και ύστερα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων το λέω αυτό... Αφού , άλλο πράγμα είναι η  Άνοιξη και άλλο το Καλοκαίρι. :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου