Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΡΩΝ !! 

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο 48ωρο (από αύριο Τρίτη 08/03 έως και μεθαύριο Τετάρτη 09/03/2022)...

Καλησπέρα σας !!! Καλή Σαρακοστή με υγεία σε όλο το κόσμο, με την ευχή του χρόνου , τούτη η ημέρα να βρει τον πλανήτη μας πιο "γαλήνιο και ενωμένο" ... :)

Πάμε αμέσως να δούμε τι θα πρέπει να  περιμένουμε από πλευράς καιρού το επόμενο διάστημα !! ;) 

Μικρο - διαταραχές εκ δυσμάς μας , θα διατηρήσουν το σχετικά  άστατο καιρικό μοτίβο και τις ερχόμενες δυο ημέρες. Παράλληλα ΣΤΑΔΙΑΚΑ ακόμη ψυχρότερες αέριες μάζες θα βρουν τον "δρόμο" τους ΠΡΟΣ την περιοχή μας , κατεβάζοντας περαιτέρω τον υδράργυρο , από τις ήδη  καθαρά Χειμωνιάτικες/χαμηλές τιμές που βρίσκεται τις τελευταίες αρκετές ημέρες πλέον ... 

Μάλιστα περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ΔΕΝ θα παρατηρηθεί μόνο στην επιφάνεια, δηλαδή στο έδαφος , αλλά και στα 850 hpa , δηλαδή στα 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους . Θα μου πείτε τώρα,  βρε Ιάκωβε τι μας ενδιαφέρει εμάς η θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα πάνω ψηλά στον ουρανό ;  :)  :)  Και όμως μας ενδιαφέρει φίλοι μου και ... Πολύ κιόλας !! Θα σας εξηγήσω πιο κάτω αναλυτικά, τον λόγο, που σας τα λέω όλα αυτά !  ;)  

Έτσι για αύριο Τρίτη 08/03/2022: Μέσα στη νύχτα και συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα της Καθαρά Δευτέρας και έως το χάραμα/νωρίς τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα εκδηλώνονται ΛΙΓΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ . Στα πεδινά/ημιπεδινά και παραθαλάσσια με την μορφή πότε ψιχάλας/ψιλόβροχου και πότε κάποιας παροδικής βροχόπτωσης , στα ημιορεινά (ιδιαίτερα εκείνα της βόρειας Κέρκυρας) θα υπάρξουν εναλλαγές βροχούλας με χιονόνερου (μέτρια η πιθανότητα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ημιορεινά σημεία στην βόρεια Κέρκυρα , να κάνουν παροδικά την εμφάνισή τους κάποιες νιφάδες ή χιονοχάλαζο) και στα ... Πιο ορεινά τμήματα της βόρειας Κέρκυρας (όρος Παντοκράτορας) και πάλι (όπως και σήμερα Καθαρά Δευτέρα τα χαράματα, κάτι που είχε γραφτεί εδώ, από την προηγούμενη κιόλας Παρασκευή) ανά διαστήματα θα το γυρίζει σε χιόνι ή "σφογγόχιονο" ("σφογγόχιονο" αποκαλούμαι σε χωριά της βόρειας Κέρκυρας , το χιονοχάλαζο). 

Στη συνέχεια της ημέρας , θα δεχόμαστε "περάσματα" από ΚΑΠΟΙΕΣ τοπικές μπόρες/βροχοπτώσεις/ψιλόβροχο (άστατος καιρός με κάποια τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους. Πιθανή και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας). Εν τω μεταξύ εξαιτίας της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα (σε σχέση με νωρίς το πρωί και τη νύχτα που προηγήθηκε), ακόμη και στα ορεινά μας θα το γυρίζει σε χιονόνερο ή και βροχούλα , με την πιθανότητα για χιόνι να μειώνεται και να περιορίζεται  "οριακά" στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ . 

Από το βράδυ όμως και ύστερα και με την παράλληλη εκ νέου πτώση του υδραργύρου, τα όποια φαινόμενα (θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται κάποια λιγότερα διάσπαρτα ,τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα και τις βραδινές/νυχτερινές ώρες, γενικότερα στην Χώρα των Φαιάκων) , στα ορεινά μας (όρος Παντοκράτορας / βόρεια Κέρκυρα) θα εκδηλώνονται ξανά με την μορφή χιονιού ή χιονοχάλαζου (φυσικά πάντα από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο και πάνω). 

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ δυτικών διευθύνσεων μέχρι μέτριοι. Αργότερα όμως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα γίνουν εκ νέου νοτιο - ανατολικοί με τις ίδιες εντάσεις. 

Ο υδράργυρος θα σημειώσει και νέα μικρή πτώση , τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας. 

Για μεθαύριο Τετάρτη 09/03/2022: Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης περιμένουμε κατά περιόδους "περάσματα" από κάποια τοπικά φαινόμενα (τοπικές μπόρες/ βροχούλες ή ψιλόβροχο εδώ και εκεί). Παράλληλα ξανά στα ορεινά της βόρειας Κέρκυρας (εννοείται σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψόμετρα) ότι πέφτει θα είναι με την μορφή χιονιού ή χιονοχάλαζου . Στα ημιορεινά (κυρίως της βόρειας Κέρκυρας) θα το γυρίζει ανά διαστήματα σε χιονόνερο. Ενώ υπάρχει ξανά το ενδεχόμενο , μέσα στο παραπάνω διάστημα , νιφάδες ή χιονοχάλαζο να καταφέρουν ΓΙΑ ΛΙΓΟ να κάνουν την εμφάνισή τους και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ημιορεινά σημεία της βόρειας Κέρκυρας.

Στη συνέχεια κατά την διάρκεια της ημέρας , ο καιρός θα παραμείνει ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ , με ΛΙΓΑ τοπικά φαινόμενα να επιμένουν σε ολοένα και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ όμως ΕΠΙΠΕΔΟ (ΑΙΣΘΗΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βροχούλες ή ψιχάλες) αλλά και κάποια πιθανά "ανοίγματα"/διαστήματα ηλιοφάνειας να κάνουν την εμφάνισή τους κατά τόπους. Και την Τετάρτη μέσα στην ημέρα , εξαιτίας της μικρής ανόδου του υδραργύρου (σε σχέση πάντα με νωρίς το πρωί και τη νύχτα που προηγήθηκε) και στα ορεινά , ότι πέφτει θα είναι με την μορφή χιονόνερου ή και βροχούλας με ... Τις νιφάδες να περιορίζονται και αυτό "οριακά" μόνο στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του Παντοκράτορα.

Τέλος από το βράδυ ο καιρός θα πρέπει να έχει πλέον βελτιωθεί από άκρη σε άκρη στα μέρη μας (ως προς τα φαινόμενα).

Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως μέτριοι.

Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε καθαρά Χειμωνιάτικα επίπεδα (χαμηλά επίπεδα). Μάλιστα ΤΟΠΙΚΑ θα παρουσιάσει και νέα μικρή πτώση εντός του 24ωρου!

P.S. Πριν σας αφήσω για σήμερα , θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα πράγματα... Πρώτα απ ' όλα όπως έγραψα αναλυτικά και παραπάνω ... Οι χιονοπτώσεις/νιφαδοπτώσεις που θα σημειώνονται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα θα λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο τις βραδινές/νυχτερινές/πρωινές ώρες. Ενώ μέσα στην ημέρα είτε θα περιορίζονται στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του ομώνυμου βουνού μας είτε θα μετατρέπονται σε χιονόνερο/βροχούλα. 

Επίσης και τις δυο αυτές ημέρες (εάν όλα πάνε καλά και υπάρξουν "την κατάλληλη ώρα" υετός/φαινόμενα) δεν αποκλείεται οι νιφάδες/χιονοχάλαζο να κατέβουν ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και ΕΛΑΦΡΩΣ χαμηλότερα από τα ορεινά μας, δηλαδή σε ... ΟΡΙΣΜΕΝΑ ημιορεινά τμήματα , τόσο την ερχόμενη νύχτα έως αύριο νωρίς το πρωί , όσο και από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης. 

Η πιθανότητα εντός των επόμενων 48 ωρών να υπάρξει , έστω και παροδικά (έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα) είτε πασπάλισμα, είτε και "πιο γενικευμένη χιονόστρωση" (ίσως και πάλι αξιόλογη, όπως την περασμένη Τρίτη - Τετάρτη) στα ορεινά της βόρειας Κέρκυρας (σε συγκεκριμένα πάντα υψόμετρα, πάνω στις πλαγιές του Παντοκράτορα) είναι αρκετά μεγάλη και ξεπερνά το 60 % !! 

Τέλος ο Χειμώνας σε πρώτη φάση , θα παραμείνει μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και το τέλος της εβδομάδας (στη γωνιά μας, κυρίως από πλευράς θερμοκρασίας), οπότε θα έχουμε να λέμε πολλά και διάφορα ... ;) 

Καλό βράδυ Δευτέρας !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου