Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

 Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.

Ο καιρός σε βόρειο Ιόνιο - νομό Κέρκυρας, από αύριο Παρασκευή 01/04/2022 έως και την Κυριακή 03/04/2022 ... 

Μια μεγάλη καλησπέρα από το μικρό αλλά όμορφο και γραφικό "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας ... Σε όλες και όλους εσάς που συνεχίζετε να με "διαβάζετε" όλα αυτά τα χρόνια και με την ολοένα και μεγαλύτερη "προτίμηση/εμπιστοσύνη" που δείχνετε προς τις προβλέψεις μου για το τόπο μας, μου δίνεται τη "δύναμη" να παραμένω εδώ ... Κάνοντας αυτό που τόσο αγαπώ , χωρίς εννοείται ΠΟΤΕ απολύτως ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ !! Όλα τα παραπάνω για έναν ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ όπως ο υποφαινόμενος είναι μια μόνιμη τεράστια "όαση χαράς". :) 

Ας πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον καιρό στα μέρη μας τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού πρώτα ως συνήθως σας δώσω την αναμενόμενη "γενική εικόνα" του καιρού για την Χώρα των Φαιάκων ... ;) 

Όπως λοιπόν σας "υποσχέθηκα" μέρες πριν , ο άστατος καιρός θα ερχόταν για να "μείνει" . Έτσι το πολύ άστατο καιρικό σκηνικό που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης στη γωνιά μας , θα διατηρηθεί και το επόμενο τριήμερο με ... Τις ήδη υπάρχουσες τοπικές βροχοπτώσεις να γίνονται ακόμη περισσότερες και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ / ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ !! Παράλληλα ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΤΗ για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε. Τέλος όσο αφορά τους ιδιαίτερα ενισχυμένους έως σε ορισμένα τμήματα σφοδρότατους νοτιάδες που επικρατούν από την περασμένη νύχτα, όπως φυσικά και σήμερα Πέμπτη , ευτυχώς τα επόμενα 24ωρα ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα σημειώσουν ΜΙΚΡΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ!

Για αύριο Παρασκευή 01/04/2022: Εξαιρετικά άστατο καιρικό σκηνικό , με τις συννεφιές ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να είναι πιο "συμπαγείς" δίνοντας  "περάσματα" από διάσπαρτες τοπικές βροχές/μπόρες , ενώ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και για σποραδικές "καταιγίδες" (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ)! Τα φαινόμενα ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ / ΑΞΙΟΛΟΓΑ. Υψηλή η πιθανότητα εκδήλωσης ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης και μέτρια η πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη αύριο... 

Μέσα στην ημέρα αναμένεται ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ της Αφρικάνικης σκόνης από τον ουράνιο θόλο του τόπου μας , οπότε ΣΤΑΔΙΑΚΑ από αύριο Παρασκευή και ύστερα,  θα μιλάμε πλέον για ..."Φυσιολογικές" βροχοπτώσεις και ΟΧΙ "λασποβροχές" (το "κλασικό" κόκκινο χρώμα / κοκκινόχωμα που αφήνουν οι βροχοπτώσεις  από χθες Τετάρτη έως και σήμερα Πέμπτη, στα μέρη μας) ... ;) 

Οι πολύ αναμενόμενοι ΤΟΠΙΚΑ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΟΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ που πνέουν έως και αυτή την ώρα  (σωστά λοιπόν γράφτηκε εδώ ήδη από προχθές , ότι οι στιγμιαίες ριπές των άνεμων ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα έφθαναν ακόμη και τα 10 μποφώρ σήμερα , αφού έτσι ακριβώς συνέβη), αύριο Παρασκευή ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εξασθενήσουν ΛΙΓΟ . Έτσι την Παρασκευή οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις (κυρίως πιο νότιοι - νοτιοδυτικοί), στα 5 με 6 και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 7 μποφώρ , χωρίς να λείψουν όμως ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές σε ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ  στα 8 μποφώρ,  ιδιαίτερα λίγο πριν καθώς και κατά την διάρκεια των πιο "έντονων φαινομένων".  

Η θερμοκρασία σε αρκετά μεγάλο κομμάτι του νομού μας (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) , θα σημειώσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές της της τάξεως των δυο βαθμών περίπου κατά μέσο όρο πάντα, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη. 

Για μεθαύριο Σάββατο 02/04/2022: Αναμένεται διατήρηση του ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ με ... ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ πιο "βαριά" συννεφιά , όπου και θα αφήνει ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ τοπικές βροχές/μπόρες ή και κάποιες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα και πάλι σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ  ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ / ΑΞΙΟΛΟΓΑ.  Υψηλή ξανά η πιθανότητα εκδήλωσης ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης , όπως και αντίστοιχα μέτρια η πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη το Σάββατο. 

Οι άνεμοι θα φυσούν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 5 με 6 και ΠΟΛΥ  ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 μποφώρ. Χωρίς για ακόμη μια ημέρα να λείψουν σε ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές στα 8 μποφώρ, ιδιαίτερα λίγο πριν καθώς και κατά την διάρκεια των πιο "έντονων φαινομένων".  

Τέλος για την Κυριακή 03/04/2022: Άστατος ο καιρός στα μέρη μας κατά την διάρκεια της ημέρας , με παροδικά πιο πυκνή συννεφιά και "περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ ΛΙΓΩΝ τοπικών βροχοπτώσεων. Στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ημέρας δεν αποκλείονται ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ μπόρες ή καταιγίδες. Ωστόσο καθώς οι ώρες θα κυλούν τα φαινόμενα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εξασθενήσουν και ο καιρός στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Τα χαράματα / πρωινές ώρες της ημέρας υπάρχει και πάλι το ενδεχόμενο τοπικής χαλαζόπτωσης, όπως και εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη. 

Οι άνεμοι θα γίνουν πιο δυτικοί - νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως πολύ ισχυροί (δηλαδή στα 5 με 6 και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 μποφώρ. Πάντως μέσα στην ημέρα (περισσότερο στο πρώτο μισό) ΙΣΩΣ παρατηρηθούν λίγες θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές στα 8 μποφώρ, ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ).

Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (και τις δυο ημέρες) θα υποχωρήσει αρκετά  ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας, σε σχέση με ότι ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ. 

ΣΕ γενικές γραμμές η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξεως των τεσσάρων με έξι βαθμών (κατά μέσο όρο και ανάλογα την κάθε περιοχή. Ωστόσο ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ , η διαφορά στην διακύμανση του υδραργύρου συγκριτικά με την Πέμπτη θα αγγίξει ακόμη και τους έξι με 8 βαθμούς προς τα κάτω), τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του. Με λίγα λόγια συγκριτικά με ότι προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο καιρός στα μέρη μας ,  θα "κρυώσει" αρκετά για τα δεδομένα τούτης της εποχής. Κάτι το οποίο ως είθισται , θα αισθανθούν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ οι κάτοικοι της ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ στην Κέρκυρα , με μεγαλύτερη έμφαση στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. 

Παράλληλα όψιμες πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα απέναντι Ηπειρωτικά βουνά που βλέπουμε από εδώ, "ασπρίζοντας" εκ νέου την εκεί οροσειρά. Όσο πιο βόρεια (δηλαδή τα βουνά που βλέπουμε απέναντι από βόρεια Κέρκυρα) τόσο πιο χαμηλά θα κατηφορίσουν οι χιονοπτώσεις. Προσωπικά εκτιμώ πως ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ σε τμήματα ιδιαίτερα των Ακροκεραύνιων θα  χιονίσει και ελαφρώς ΚΑΤΩ από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο !! 

P.S. Πριν σας καληνυχτίσω για απόψε , αξίζει να αναφέρω κάτι που προφανώς ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι και τονίζω κάθε χρόνο αυτή την εποχή . Ο λόγος για τις "ποσότητες βροχής" που περιμένουμε να πέσουν στο νομό μας. Τι εννοώ ; Τόσο την Άνοιξη , όσο και το Καλοκαίρι αλλά και έως νωρίς το Φθινόπωρο , το φαινόμενο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι ακόμη εντονότερο απ ' ότι το υπόλοιπο διάστημα του έτους , τόσο ως προς την εκδήλωση των φαινομένων , όσο και ως προς την έντασή τους , οπότε και ως προς το ύψος βροχής που θα δέχεται η κάθε περιοχή (ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ από γωνιά σε γωνιά στην Χώρα των Φαιάκων , όσο αφορά την ποσότητα νερού που θα δεχτεί η κάθε περιοχή, πάνω στον ίδιο όμως πάντα νομό).

Επίσης εξαιτίας πολύ συγκεκριμένων παραγόντων ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ τις αμέσως επόμενες ώρες / ημέρες θα έχουμε να κάνουμε με ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα (ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μπόλικα αστραπόβροντα / κεραυνοί) , γι ' αυτό να έχετε το νου σας αφού γενικότερα ...  Τα φαινόμενα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δύναται να έχουν αρκετά βίαιο / έντονο χαρακτήρα (πέρα από την ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα που ανέφερα πιο πάνω, σε πολύ τοπικό επίπεδο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσετε παροδικά μεγάλες ραγδαιότητες βροχής ,πολύ ισχυρούς ριπαίους ανέμους καθώς και χαλαζοπτώσεις) !!

Καλό μήνα (Απρίλη) με υγεία και περισσότερες χαρούμενες ειδήσεις !!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).


 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου