Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ο Χειμώνας συνεχίζεται ... ;) 

Όμορφο βράδυ Παρασκευής σε όλες και όλους τους αναγνώστες/ακόλουθους τούτης εδώ της σελίδας !! :) 

Καθαρά Χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν λοιπόν να επικρατούν στο τόπο μας , όχι μόνο το προσεχές εορταστικό τριήμερο αλλά και ... Για ολόκληρη την διάρκεια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ της νέας εβδομάδας, όπου το καιρικό ενδιαφέρον ολοένα και θα γίνεται πιο ΕΝΤΟΝΟ (θα έχουμε πάρα πολλά να λέμε , καθώς ο καιρός θα συνεχίσει να μας "εκπλήσσει" συνεχώς) ! ;)

Πάμε τώρα να αναλύσουμε την κάθε ημέρα ξεχωριστά , αρχή γενομένης από αύριο Σάββατο 05/03/2022 έως και την Καθαρά  Δευτέρα 07/03/2022... 

Για αύριο Σάββατο 05/03/2022: Η ημέρα θα ξεκινήσει με κυρίως "μουντό" σκηνικό, ιδιαίτερα αυξημένη υγρασία και διάσπαρτες τοπικές ομίχλες σε διάφορα υψώματα και ορεινά/ημιορεινά τμήματα. Μέχρι περίπου και το πρώτο μισό του 24ωρου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ΛΙΓΕΣ τοπικές βροχές ή ψιλόβροχο εδώ και εκεί (ανάλογα την περιοχή). Στη συνέχεια όμως της ημέρας και έως την δύση του ηλίου , οι υπάρχουσες ΑΡΧΙΚΑ  λίγες και τοπικού χαρακτήρα βροχοπτώσεις , θα γίνουν περισσότερες (σταδιακή περαιτέρω επιδείνωση του καιρού) λαμβάνοντας ολοένα και πιο γενικευμένη μορφή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βγάλει και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες (τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους εντονότερα/πιο αξιόλογα). Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και κατά την διάρκεια της νύχτας που θα ακολουθήσει... 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις αρχικά μέτριοι , με κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές (στα 6 μποφώρ) να παρατηρούνται κατά διαστήματα σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.  Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του δεύτερου μισού της ημέρας , όπως και αργότερα μέσα στη νύχτα , θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυρούς (με κάποιες πιθανές στιγμιαίες θυελλώδεις ριπές νοτιά, στα 8 μποφώρ να καταγράφονται σε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ).

Όσο για την θερμοκρασία , αυτή ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή συγκριτικά πάντα με την Παρασκευή. 

Για μεθαύριο Κυριακή 06/03/2022: Το "ξεκίνημα" της ημέρας , όπως και η συνέχεια μέχρι περίπου και το πρώτο μισό της Κυριακής , θα μας βρει με πολύ άστατες καιρικές συνθήκες που ... Θα μεταφράζονται σε κάποια "περάσματα" από τοπικές βροχές/μπόρες κατά περιόδους (ανοιχτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικής καταιγίδας). Τα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πιο αξιόλογα/εντονότερα φαινόμενα θα πρέπει να εκδηλωθούν ιδιαίτερα τα χαράματα και τις πρωινές (ΙΣΩΣ και προμεσημβρινές) ώρες. 

ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας , όπως και τις βραδινές ώρες, προοδευτικά ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, αναμένεται ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ του καιρού!

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ έως ισχυροί, που ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα γυρίσουν σε βορείων διευθύνσεων με τις ίδιες περίπου εντάσεις.

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μια πολύ μικρή, σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές του, σε σχέση με το Σάββατο .

Για την Καθαρά Δευτέρα : 07/03/2022: Eντός της Καθαράς Δευτέρας ο καιρός στα μέρη μας θα είναι ΑΣΤΑΤΟΣ . Τι θα πει αυτό ; Πως σε γενικές γραμμές θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά και κατά τόπους πιο πυκνές , αλλά και ορισμένα πιθανά διαστήματα ηλιοφάνειας ("συνολικά" αυτά αλλού στο νομό μας θα είναι αισθητά μικρότερα και αλλού πάντα στον ίδιο νομό, κάπως μεγαλύτερα). ΠΑΝΤΩΣ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι τοπικές συννεφιές να καταφέρουν να αφήσουν από μια περαστική ψιχάλα/ψιλόβροχο έως και μικρής διάρκειας "κανονική" βροχόπτωση (φαινόμενα περισσότερο "επιλεκτικού/τοπικού" χαρακτήρα).

Οι άνεμοι θα γυρίσουν από νοτιο - ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ.

Ο υδράργυρος σε σταδιακή μικρή πτώση από άκρη σε άκρη. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει κατά τόπους ΑΙΣΘΗΤΗ  ιδιαίτερα από το απόγευμα και ύστερα  ! 

Πριν σας καληνυχτίσω και σας ευχηθώ να περάσετε όμορφα αυτές τις ημέρες , αξίζει να σταθώ σε κάποια πράγματα , που χρήζουν σίγουρα αναφοράς...

Από το δεύτερο μισό του Σαββάτου - καθ 'ολη τη διάρκεια της νύχτας που θα το διαδεχτεί , καθώς και έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής , η πιθανότητα να υπάρξουν κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ χαλαζοπτώσεις είναι μεγάλη! Επίσης κατά το συγκεκριμένο παραπάνω χρονικό διάστημα , τα φαινόμενα όπως ήδη ανέφερα θα είναι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ οπότε και σε αυτά τα τμήματα θα πέσει "συνολικά" αρκετό έως ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ πολύ νερό, με αρκετά μεγάλες ραγδαιότητες βροχής (μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα οι διάφορες ομίχλες σε υψώματα και ορεινά/ημιορεινά σημεία θα είναι κατά διαστήματα πυκνές).

Ιδιαίτερα αργά την αποψινή νύχτα και μέχρι το χάραμα του Σαββάτου , όπως και τα ξημερώματα / νωρίς το πρωί της Κυριακής , καθώς και αργά τη νύχτα της Κυριακής / πρωινό Καθαράς Δευτέρας υπάρχει ΜΕΤΡΙΑ (στην ΠΡΩΤΗ περίπτωση) και ΥΨΗΛΗ αντίστοιχα (στην δεύτερη και τρίτη περίπτωση) πιθανότητα ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του όρους Παντοκράτορας στην βόρεια Κέρκυρα , παροδικά να το γυρίσει σε χιόνι ή "χιονοχάλαζο" ("σφογγόχιονο" στην διάλεκτο διάφορων χωριών στη βόρεια Κέρκυρα). Αντίθετα τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας προς την επόμενη Τρίτη , εφόσον καταφέρει να υπάρξει υετός/φαινόμενα , τότε η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πλέον ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ (πρώτα ο Θεός , θα τα πούμε ξανά έως τότε , με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες, φυσικά )!

Γενικά οι ελπίδες ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πάνω στο ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας , να δουν ΞΑΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ χιονόπτωση/χιονοπτώσεις (ίσως και εκ νέου χιονόστρωση) τον φετινό Μάρτη είναι πολλές , εντός των επόμενων 5 με 7 ημερών (τα υψόμετρα θα τα ξέρουμε , όσο θα πλησιάζουμε προς τις επίμαχες ημέρες. Εδώ θα πρέπει να πω ότι και σήμερα Παρασκευή τα ξημερώματα/νωρίς το πρωί, νιφάδες έκαναν για λίγο την εμφάνιση τους και πάλι στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του Παντοκράτορα, αλλά επρόκειτο από ...Εκείνες τις περιπτώσεις που συμβαίνουν αρκετές φορές κάθε χρόνο , όπου πέρα από εμάς που ασχολούμαστε με το "άθλημα", οι υπόλοιποι Κερκυραίοι ΔΕΝ παίρνουν ποτέ χαμπάρι). :) ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου