Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο διήμερο (από αύριο Πέμπτη 05/05/2022 έως και μεθαύριο Παρασκευή 06/05/2022) στο νομό Κέρκυρας... :) 

Καλησπέρα σας !! ΔΕΝ έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από εκείνα τα λόγια που γράφτηκαν εδώ τις 30 του Απρίλη. Έτσι πράγματι ("όπως σας τόνισα και τότε") η καλοκαιρία / παντελής απουσία βροχοπτώσεων από άκρη σε άκρη στα μέρη μας θα διατηρηθεί μέχρι και την Πέμπτη , ενώ ... Την Παρασκευή θα πρέπει να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ μικρό - αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσω αναλυτικά παρακάτω ! ;) 

Για αύριο Πέμπτη 05/05/2022: Συνεχίζεται ο καλός καιρός ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων , με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ , αλλά και παροδικά ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις άνευ σημασίας , να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. Προς / μετά την δύση του ηλίου και πολύ περισσότερο τη νύχτα που θα ακολουθήσει σιγά σιγά από τα ανοιχτά δυτικά του νομού μας, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένες αραιές συννεφιές , κινούμενες ανατολικότερα προς την μεριά μας (και πάλι θα μιλάμε για νεφώσεις "άνευ σημασίας". Που το μόνο που θα καταφέρουν , θα είναι να "ομορφύνουν" ακόμη περισσότερο το ηλιοβασίλεμά μας).

Τα χαράματα / νωρίς το πρωί , εξαιτίας των μεγάλων ποσοστών της σχετικής υγρασίας καθώς και των εξασθενημένων ανέμων, η ορατότητα θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περιορισμένη με αυξημένη την πιθανότητα σχηματισμού "τοπικών ομιχλών". Αυτή την φορά ΟΧΙ μόνο σε ΤΜΗΜΑΤΑ της στεριάς αλλά και της θάλασσας, γύρω από το νομό μας.

Παράλληλα θα διατηρηθεί η "άκρως φυσιολογική" (βλέπετε διανύουμε ακόμη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και όχι του Ιουλίου. Αυτό θέλουμε και "πρέπει" να συμβαίνει, δηλαδή κάθε πράγμα να το βιώνουμε στην  "σωστή του ώρα") ψυχρά τη νύχτα και τα χαράματα / νωρίς το πρωί , που μάλιστα ΤΟΠΙΚΑ θα παραμείνει αρκετά έντονη.

Παρολ ΄ αυτά ο υδράργυρος κατά την διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο , με αποτέλεσμα ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας , να βρεθεί στα "κανονικά" για την εποχή πλαίσια , όσο αφορά τις μέγιστες τιμές του (αναφέρομαι στις μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας , που συνήθως σημειώνονται αργά το μεσημέρι).

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" τόσο στην θάλασσα , όσο και στην στεριά αφού θα πνέουν με χαμηλές γενικά εντάσεις. Αναλυτικότερα θα πρέπει να περιμένουμε γενικότερα ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων ανέμους (τις πρωινές ώρες ΤΟΠΙΚΑ νοτιοανατολικούς ασθενείς). Ενώ μέσα στο μεσημέρι - απόγευμα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ΟΧΙ όμως πάνω από 4 μποφώρ. Πάντως ιδιαίτερα από το βράδυ και ύστερα (κυρίως εντός της νύχτας που θα ακολουθήσει) από άκρη σε άκρη στα μέρη μας , θα αρχίσουν να στρέφονται σε νοτιοανατολικούς , φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ τα 3 με 4 και ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και τα 5 μποφώρ (αργά τη νύχτα τα 5 μποφώρ και αυτό εννοείται σε "τοπικό επίπεδο"). 

Για την Παρασκευή 06/05/2022: Βαθμιαία το καιρικό σκηνικό στο τόπο μας θα καταστεί ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟ. Τι εννοώ; Μην φανταστείτε κάποια "κακοκαιρία" ... :) 

ΩΣΤΟΣΟ όμως μπορεί στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ημέρας αυτής , να υπάρχουν απλά αραιές συννεφιές με κάποια πιθανά "ανοίγματα / διαστήματα ηλιοφάνειας" (αλλού στο νομό αυτά θα είναι εμφανώς μικρότερα και αλλού κάπως μεγαλύτερης διάρκειας). 

ΑΛΛΑ καθώς θα κυλούν οι ώρες , οι υπάρχουσες τοπικές συννεφιές θα έχουν την τάση ανά διαστήματα ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο (με έμφαση από τις προμεσημβρινές / μεσημβρινές ώρες και μετέπειτα) , οπότε ... Όλα δείχνουν ότι  θα "καταφέρουν" να αφήσουν στο διάβα τους ΛΙΓΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. Έτσι μετά την λιακάδα της Πέμπτης , θα υπάρξει μια μικρή μεν αλλά αισθητή / αντιληπτή δε από όλους μας αλλαγή , με την περισσότερη συννεφιά και τα ΛΙΓΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. 

Και ... Μιλώντας για ΛΙΓΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , να σας πω ότι αναμένουμε ... 

ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ένα ή και περισσότερα "περάσματα" μιας βροχούλας ή απλά μιας ψιχάλας / ενός ψιλόβροχου. Τα φαινόμενα ΟΜΩΣ όπως ήδη επισήμανα πιο πάνω θα είναι ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ  αξιόλογα ("αξιόλογη" , σύμφωνα πάντα με το κλίμα του νομού μας και με βάση βέβαια την εποχή που βρισκόμαστε , "χονδρικά" θεωρείται η βροχόπτωση εκείνη της οποίας το "ύψος της" πάντα σε μια "συγκεκριμένη περιοχή" , ανέρχεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 15 χιλιοστά. Ενώ "σχετικά" αξιόλογη, εάν αγγίζει έστω τα 10 χιλιοστά. Κάτι το οποίο συνέβη σε ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας / "φυσικά όχι παντού" , την περασμένη Δευτέρα και "ανακούφισε" ΓΙΑ ΛΙΓΟ την "διψασμένη" γη μας).

Παράλληλα θα υπάρξει ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  μικρής έως και μέτριας εντάσεως μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας (σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα) , με αποτέλεσμα "ότι και όπου πέφτει" (είτε παροδική βροχούλα ή και απλά μια ψιχάλα / σταγόνες) να έχει την μορφή "λασποβροχούλας  / λασποψιχάλας" (το γνωστό μας "κοκκινόχωμα"). Με λίγα λόγια μια στοιχειώδης προσοχή από τα άτομα εκείνα που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες ,άσθμα κτλ. σαφώς και θα χρειαστεί! 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ (ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΩΣ παρατηρηθεί και κάποια στιγμιαία πολύ ισχυρή ριπή νοτιά , στα 7 μποφώρ, μέσα στην ημέρα). 

Η θερμοκρασία παρόλο την περισσότερη συννεφιά ΔΕΝ θα μεταβληθεί αξιόλογα και σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει να κυμαίνεται στα επίπεδα της Πέμπτης (αναφέρομαι πάντα στις μέγιστες τιμές της). Βέβαια τα χαράματα / νωρίς το πρωί και της Παρασκευής η "φυσιολογική" για τούτη την περίοδο ψυχρά θα παραμείνει (ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι ξανά αρκετά αισθητή).

Η σχετική υγρασία θα συνεχίσει να είναι υψηλή, καθ ' όλη την διάρκεια του 24ωρου .Υποψηφιότητα όμως για λίγες τοπικές ομίχλες την ημέρα αυτή,  δίνουν πιο πολύ ΟΡΙΣΜΕΝΑ υψώματα και ορεινά / ημιορεινά τμήματα του νομού μας. 

Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνετε ... :) 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου