Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ "καιρική εκτίμηση" για το επόμενο τριήμερο (από αύριο Τετάρτη 18/05/2022 έως και την Παρασκευή 20/05/2022) καθώς και μια πρώτη "ματιά" στον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου (Σάββατο 21/05/2022 - Κυριακή 22/05/2022)... :) 

Καλό βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους !!

"Ευτυχώς ή δυστυχώς" (ανάλογα πάντα με τις προτιμήσεις και τα "θέλω" του καθενός από εμάς) ΟΥΤΕ και το αναμενόμενο ψυχρό μέτωπο που θα διασχίσει την Χώρα μας από βορρά προς νότο, χαρίζοντας πέρα των άλλων ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ αξιόλογες βροχοπτώσεις σε τμήματα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ανατολικά της Πίνδου (μάλιστα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ εκεί θα έχουν την μορφή δυνατών μπουρινιών, με μεγάλες ραγδαιότητες βροχής, ισχυρούς ριπαίους ανέμους, μπόλικους κεραυνούς  καθώς και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Οπότε η πιθανότητα να προκληθούν κάποια προβλήματα από την κακοκαιρία σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία της Ελληνικής επικράτειας είναι αυξημένη , εντός του ερχόμενου 48ωρου), θα καταφέρει να δώσει κάτι το "άξιο λόγου" από πλευράς φαινομένων , στην περιοχής μας!! 

Εάν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, εγώ θα επέλεγα την λέξη "δυστυχώς", αφού ο φετινός Μάης είναι ξηρός (σε αρκετά τμήματα του νομού μας, όπως για παράδειγμα στην γωνιά μου, εδώ στο "Βαλανειό" που βρίσκεται στο εσωτερικό της βόρειας - βορειοδυτικής Κέρκυρας, αλλά και στα πιο ορεινά της βόρειας Κέρκυρας. Αναφέρομαι δηλαδή γενικότερα στα παραδοσιακά πιο "βροχοφόρα" κομμάτια σε επίπεδο νομού ... Όπου , μέχρι στιγμής πρόκειται για τον πιο ξηρό Μάη της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα αρκετά έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ...ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ξηρός ήταν και ο Απρίλης φέτος. Ενώ ΚΑΙ ο Μάρτης ΠΑΝΤΟΥ στο τόπο μας , έδωσε αισθητά λιγότερα νερά , από τα "φυσιολογικά" μας . Όλα τα παραπάνω ... Αναλογιζόμενοι  πάντα τα κλιματολογικά δεδομένα / στατιστικά του νομού μας. Δηλαδή τι θα έπρεπε να είχε συμβεί , εάν βιώναμε μια "κανονική Άνοιξη - από πλευράς βροχοπτώσεων"). Κλείνοντας, την παραπάνω "απαραίτητη" αναδρομή στο πρόσφατο υετικό παρελθόν της Χώρας των Φαιάκων , αξίζει να σας θυμίσω ότι, η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΒΡΟΧΗ σημειώθηκε στις ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ, όταν σχεδόν σε όλο το νομό μας, έπεσαν ...Αλλού ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 , αλλού ΠΑΝΩ από 20 και αλλού ΠΑΝΩ από 30 χιλιοστά βροχής. Έκτοτε ΔΕΝ υπήρξε έστω και μια "σοβαρή" γενικευμένη βροχόπτωση, που να καταφέρει να δώσει σχεδόν παντού, "ημερήσια" ύψη βροχής  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άνω των 15 χιλιοστών.

"Δυστυχώς" λοιπόν , ΟΥΤΕ και στο προσεχές μέλλον διαφαίνεται κάτι το "άξιο αναφοράς" από υετικής πλευράς για τα μέρη μας, με ... Την ξηρασία να συνεχίζεται και ... Όπως πάντα λέμε , ύστερα από μια "άνομβρη" άνοιξη , στην συνέχεια μέσα στο θέρος που θα ακολουθήσει ... Πέρα των αναμενόμενων ελλείψεων νερού / διακοπών στην υδροδότηση σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "κλασικά" σημεία του νομού μας, το πιο άσχημο είναι πως σίγουρα ΚΑΙ φέτος η αντιπυρική περίοδος φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη / επικίνδυνη για το νομό μας !! 

Ώρα όμως να δούμε τι ακριβώς περιμένουμε από πλευράς καιρού τις επόμενες ημέρες (ζητώ συγνώμη, εάν σας κούρασα με την παραπάνω "εισαγωγή" μου, θαρρώ παρολ ' αυτά πως ήταν "απαραίτητη")... :) 

Για αύριο Τετάρτη 18/05/2022: Συνεχίζεται ο ηλιόλουστος καιρός (πολλές ώρες ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα και αύριο), με ... Κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΥΡΙΩΣ εντός του δεύτερου μισού του 24ωρου, με έμφαση τις βραδινές - νυχτερινές αργά ώρες , όπου... Υπάρχει ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενός "περάσματος" ψιχαλίσματος  (ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ και αν τελικά συμβεί, αφού η πιθανότητα ανέρχεται μόλις γύρω στο 10% - 15%).   

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ τα χαράματα και ΝΩΡΙΣ το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Ωστόσο ΣΤΑΔΙΑΚΑ και ιδιαίτερα βαδίζοντας ΠΡΟΣ το μεσημέρι και μετέπειτα θα επικρατήσει ένα δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα που θα φθάσει τα 4 με 5 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ. Μέσα στο δεύτερο μισό του 24ωρου οι άνεμοι πλέον θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις , με τις ίδιες παραπάνω εντάσεις, αλλά με την διαφορά ότι στα πιο "επιρρεπή" στο βόρειο ρεύμα σημεία του νομού (δηλαδή ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, τόσο σε θάλασσα, όσο και στην στεριά)  δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ.

Ο υδράργυρος μέσα στην ημέρα ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΝ θα προλάβει να μεταβληθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να καταφέρει ΞΑΝΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να βρεθεί σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" (κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες κάμποσες ημέρες, σε καθημερινή βάση. Βέβαια εκεί που θα ξεκινήσει να φυσά σχετικά δυνατά από "νωρίς" , η "αίσθηση" της δροσιάς στο ανθρώπινο σώμα, θα είναι αρκετά "αντιληπτή") και μόνο ... Στην ουσία ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το απόγευμα - βράδυ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα νιώσουμε να "φρεσκάρει"(όπως αποκαλούμαι την δροσούλα στο τόπο μας) σιγά σιγά... 

Τέλος όσο αφορά την Τετάρτη, για μια ακόμη φορά , τα χαράματα / νωρίς το πρωί δεν αποκλείεται να γίνουμε "μάρτυρες" εκ νέου κάποιων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών (οι τοπικές ομίχλες, τόσο θαλάσσιες όσο και χερσαίες, είναι ένα "χαρακτηριστικό" του καιρικού σκηνικού, στην γωνιά μας σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες αρκετές ημέρες. Κάτι που είχε προβλεφθεί / γραφτεί εδώ έγκαιρα , ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα).

Για την Πέμπτη 19/05/2022: Αρκετή ηλιοφάνεια εντός της ημέρας, με ΜΙΚΡΗ πιθανότητα για κάποιες ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και κατά διαστήματα (άνευ σημασίας) κυρίως τις πρωινές ώρες ΙΣΩΣ μέχρι γενικά το πρώτο μισό της Πέμπτης. 

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ισχυροί , με αρκετές πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας (τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά) που είναι πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού (ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ να καταγραφεί / καταγραφούν και κάποια / κάποιες  θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές , στα 8 μποφώρ). Παρολ ' αυτά κυρίως ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το απόγευμα θα πρέπει να γυρίσουν σε πιο βόρειους - βορειοδυτικούς ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΡΙΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από το ΒΡΑΔΥ και μετά...

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κατά μέσο όρο (πολύ τοπικά και λιγάκι περισσότερο), με αποτέλεσμα να κυμανθεί γενικά στα "κανονικά" (ή ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ και "ελαφρώς χαμηλότερα") για την εποχή επίπεδα ύστερα από καιρό. Παράλληλα θα μας αποχαιρετήσουν έστω και για λίγο τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά υγρασίας του τελευταίου διαστήματος. ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σχετική ψύχρα (άκρως "φυσιολογική" για τούτη την περίοδο του έτους) ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ νωρίς το πρωί , καθώς και τη νύχτα της Πέμπτης.

Για την Παρασκευή 20/05/2022: Τι άλλο ; Άφθονη ηλιοφάνεια... :) Παραμένει η καλή διαύγεια και ορατότητα της Πέμπτης και την ημέρα αυτή! 

Οι άνεμοι από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ κατά την διάρκεια της ΗΜΕΡΑΣ έως και 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος θα σημειώσει ΜΙΚΡΗ άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της ... Όμως και την Παρασκευή, σε ΑΡΚΕΤΑ τμήματα (όχι σε όλα όμως) θα διατηρηθεί σε επίπεδα κοντά στα "κανονικά" για την εποχή ("επιλεκτικά" όμως θα βρεθεί ελαφρώς πάνω από τα "φυσιολογικά" πλαίσια της εποχής που διανύουμε). Σχετική ψύχρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  τα χαράματα / νωρίς το πρωί , όπως και τη νύχτα (εννοείται "άκρως "φυσιολογική" για την εποχή) , με τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας σιγά σιγά να ξεκινούν να παίρνουν την "ανηφόρα" και πάλι ... ;) 

Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε, να σας δώσω και μια "πρώτη εικόνα" για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ... :) 

Καλοκαιρία από άκρη σε άκρη στο νομό μας λοιπόν, διαφαίνεται και για τότε. Παράλληλα οι άνεμοι θα "πέσουν" και άλλο , πνέοντας κυρίως από δυτικές διευθύνσεις γενικά στα 3 με 4 μποφώρ , με ΚΑΠΟΙΑ πιθανότητα περισσότερο το Σάββατο για ορισμένες ΠΙΘΑΝΕΣ στιγμιαίες ριπές το μεσημέρι - απόγευμα στα 5 μποφώρ και αυτό ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ! Άρα καλοτάξιδες θα είναι ΠΑΝΤΟΥ και οι θάλασσες μας. 

Κατά τα άλλα ο υδράργυρος θα συνεχίσει την ΝΕΑ ανοδική του πορεία... Με λίγα λόγια το "γνώριμό" μας πια , πρώιμο καλοκαιράκι θα επιστρέψει , με τις μέγιστες θερμοκρασίες σε καθημερινή βάση να βρίσκονται ΚΑΙ ΠΑΛΙ λίγο έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  αρκετά υψηλότερα του "κανονικού" για την εποχή που διανύουμε, σε ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (πιο πολύ δροσιά όπως είναι φυσικό θα συναντά κανείς σε ορεινά / ημιορεινά σημεία, όπως και σε διάφορα παραθαλάσσια κομμάτια). Ενώ τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι και πάλι υψηλά , ιδιαίτερα τις νύχτες και τα πρωινά μας! 

Έτσι , όπως ήδη καταλάβατε , ΟΛΕΣ οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα, όπως και ΟΛΕΣ οι λιτανείες / πανηγύρια θα γίνουν ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ απολύτως πρόβλημα από πλευράς καιρού, το Σαββατοκύριακο ... ;)  

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου