Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Πως θα κυλήσει ο καιρός έως ΚΑΙ την ερχόμενη Τρίτη 17 του Μάη στα μέρη μας ; Όλες οι απαντήσεις στις τυχόν ερωτήσεις/ απορίες σας βρίσκονται παρακάτω ... :)  ;) 

Γεια σας φίλες και φίλοι !! Μπορεί να έχουμε 13 του Μάη (δηλαδή "Άνοιξη" ακόμη)  ΑΛΛΑ όπως σας είχα τονίσει εδώ ήδη από την ανάρτηση της προηγούμενης Κυριακής 08/05/2022 ότι θα συνέβαινε και ... Πράγματι "συνέβη" ... Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε ΜΕΓΑΛΟ  κιόλας ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας κατάφεραν να βρεθούν σε Καλοκαιρινά ή σχεδόν Καλοκαιρινά επίπεδα το τελευταίο διήμερο (εννοώντας ότι σε καθημερινή βάση, ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στο νομό μας μέσα στην ημέρα, είναι σταθερά ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή που βρισκόμαστε) , ενώ έπεται και συνέχεια !! ;)  

Αναλυτικότερα λοιπόν...

ΟΥΤΕ και αυτή την φορά θα το "πάω" μέρα με την μέρα καθώς ΔΕΝ υπάρχει κάτι το "άξιο λόγου" πάντα από καιρικής πλευράς να αναφέρω για κάποια συγκεκριμένη ημέρα  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όσο αφορά το αμέσως επόμενο τετραήμερο στην γωνιά μας, οπότε και ... Θα σας δώσω την "συνολική εικόνα" του καιρού που αναμένεται , έως ... ΚΑΙ την ερχόμενη Τρίτη 17/05/2022 ! 

Από αύριο λοιπόν Σάββατο και μέχρι ΚΑΙ την Τρίτη το ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού στο τόπο μας θα συνεχίσει να είναι η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ και οι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ .

Και αν ...  Θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς σε αυτά που λέμε... Όλες τις αμέσως επόμενες ημέρες , καθημερινά ο ήλιος θα παραμείνει ο "κυρίαρχος" , χαρίζοντάς μας μπόλικες ώρες ηλιοφάνειας. Κατά τα άλλα ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές, οι οποίες στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιπτώσεις θα είναι άνευ σημασίας. 

Ωστόσο στο απέναντί μας Ηπειρωτικό κομμάτι (από την βόρειο Ήπειρο - στο νομό Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας , με έμφαση στα ορεινά / ημιορεινά) η μεσημεριανή - απογευματινή αστάθεια θα ενταθεί ακόμη περισσότερο (όσοι μας "διαβάζετε" από εκεί, ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο και κυρίως στα πιο ορεινά τμήματα θα χρειαστεί κάποια προσοχή, καθώς οι καταιγίδες δύναται να είναι  εντονότερες, από αυτές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες αλλά και ημέρες. Οπότε οι βοσκοί, οι ορειβάτες , οι περιπατητές και γενικότερα όλα τα άτομα εκείνα που θα βρίσκονται περισσότερο κατά μήκος και κοντά σε ορεινούς όγκους, να έχουν το νου τους, καθώς σε τοπικό επίπεδο σίγουρα θα υπάρξουν "περάσματα" από "γερές" μπόρες ή καταιγίδες με  πολλούς κεραυνούς , πιθανόν ακόμη και χαλάζι). 

Τα παραπάνω όπως ήδη έγραψα θα αφορούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ  ΤΜΗΜΑΤΑ  ΑΠΕΝΑΝΤΙ από το νομό μας .Πάντως στην Χώρα των Φαιάκων υπάρχει μια πολύ μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα (μόλις γύρω στο 18% αυτή την φορά. Πολύ μικρότερη δηλαδή η πιθανότητα από εκείνη που υπήρχε για σήμερα Παρασκευή, όπου πράγματι σημειώθηκαν ορισμένα ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα στο νομό μας. Όσο πιο νότια τόσο αυτά ήταν ΚΑΠΩΣ περισσότερα) τα "απομεινάρια" της απέναντι θερμικής αστάθειας να δώσουν ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάποιο ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ψιχάλισμα / σταγόνες ή ΙΣΩΣ και μικρής διάρκειας πολύ τοπική "βροχούλα" (ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ και αν τελικά καταφέρει να συμβεί. Οι ημέρες εκείνες που ας πούμε είναι ΚΑΠΩΣ πιο πιθανό να λάβει χώρα αυτό, περιλαμβάνονται εντός του Σαββατοκύριακου, με έμφαση το Σάββατο και ΙΣΩΣ την ερχόμενη Δευτέρα. Επαναλαμβάνω και πάλι όμως ότι θα μιλάμε για "αστεία" πράγματα, άνευ σημασίας και πολύ τοπικού/επιλεκτικού χαρακτήρα, με πολύ μικρή πιθανότητα "επαλήθευσης").

Ο υδράργυρος ΟΧΙ μόνο θα διατηρηθεί σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που διανύουμε ΑΛΛΑ θα παρουσιάσει και νέα περαιτέρω μικρή άνοδο ΣΤΑΔΙΑΚΑ έως και τις αρχές της νέας εβδομάδας !! Έτσι στα περισσότερα πεδινά / ημιπεδινά τμήματα του νομού μας , θα συνεχίσουμε να έχουμε να κάνουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ με 24 - 26 βαθμούς κελσίου και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 27 C με 28 C. αργά τα μεσημέρια. Παρολ ' αυτά ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και πάλι θα "φλερτάρουμε" ή και θα ξεπεράσουμε ΕΛΑΦΡΩΣ και τους 30 C. 

Με λίγα λόγια το πρώιμο καλοκαιράκι συνεχίζεται (οι παραπάνω μέγιστες τιμές, είναι κατά τέσσερις έως ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και έξι ολόκληρους βαθμούς ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για τα μέσα Μάη που βρισκόμαστε) !! Περισσότερη δροσιά τα μεσημέρια, θα έχει όπως είναι φυσικό στα πιο ορεινά / ημιορεινά κομμάτια καθώς ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και σε ΑΡΚΕΤΑ παραθαλάσσια τμήματα, όπου τα θερμόμετρα θα δείχνουν κατά μέσο όρο τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα, απ ότι την ίδια στιγμή, στον υπόλοιπο νομό μας! 

Όσο για τους ανέμους , όπως ήδη καταλάβατε η "μπουνάτσα" γενικότερα στο βόρειο Ιόνιο συνεχίζεται, αφού ... Οι άνεμοι θα επιμείνουν από μεταβλητές και μέσα στην ημέρα από δυτικές διευθύνσεις (αλλού πιο βορειοδυτικές και αλλού πιο δυτικές έως ελαφρώς νοτιοδυτικές) ασθενείς μέχρι μέτριοι (στα 3 με 4 μποφώρ. 

Πιθανόν σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ , με μεγαλύτερη έμφαση στα ανοιχτά και κατά μήκος κυρίως της δυτικής ακτογραμμής , όπως και γύρω από τα Διαπόντια νησιά μας, την λευκίμη και τους Παξούς...  Καθώς επίσης και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ υψώματα της Κέρκυρας, να βγάζει κάποιες στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ, κατά διαστήματα τα μεσημέρια - απογεύματα. 

Επίσης , ΕΑΝ τελικά καταφέρει κάποια από τις "απέναντι" απογευματινές μπόρες και "πλησιάσει" κάπως προς την Χώρα των Φαιάκων τις επόμενες ημέρες,  τότε είναι ΠΙΘΑΝΟ κατά τόπους ιδιαίτερα στα ανατολικά παράλια του νομού , όπως ΤΟΠΙΚΑ και σε τμήματα κυρίως της ενδοχώρας στην ξηρά της  Κέρκυρας / κάτι ανάλογο συνέβη και σήμερα Παρασκευή, να βγάλει ΓΙΑ ΛΙΓΟ ελαφρώς πιο "γενικευμένες" στιγμιαίες ριπές ανέμων στα 5 μποφώρ με ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ  αλλά ωστόσο υπαρκτή την πιθανότητα και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ, γενικά από ανατολικές ή και νότιες διευθύνσεις.  

Τέλος τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα 24ωρα, ιδιαίτερα τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας... Με αποτέλεσμα εκείνες τις ώρες ΚΑΠΟΙΑ σημεία στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου , τόσο στην ξηρά , όσο και στην θαλάσσια ζώνη, να δίνουν υποψηφιότητα για σχηματισμό  ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών.

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου