Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο 28/05 - 29/05/2022... 

Γεια σας φίλες και φίλοι ! Συνεχίστηκαν όπως αναμενόταν άλλωστε οι αρκετά υψηλές (σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας κυρίως μακριά από την θάλασσα, έως ...Πολύ υψηλές μέγιστες τιμές για την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε, φθάνοντας εκεί μέχρι και 10 ολόκληρους βαθμούς ΠΑΝΩ από τα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ μας) για την εποχή θερμοκρασίες ΚΑΙ σήμερα Παρασκευή 27/05/2022! :) 

Ας πάμε όμως να δούμε τι μέλλει γενέσθαι καιρικά το αμέσως επόμενο διήμερο, μιας και το καιρικό ενδιαφέρον έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ "ζωηρεύει" ύστερα από πολύ καιρό "συνεχιζόμενης απόλυτης καιρικής ηρεμίας" (πάντα από πλευράς φαινομένων. Κάτι που σας είχα τονίσει για πρώτη φορά εδώ, πως θα συνέβαινε λίγο πριν "φύγει" ο φετινός ξηρός Μάης, ήδη από την περασμένη Κυριακή 22 του μήνα). Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον (έχετε ενημερωθεί και γι ' αυτό μέρες πριν) παρουσιάζει ΚΑΙ η διακύμανση της θερμοκρασίας το ερχόμενο 48ωρο ! ;) 

Για αύριο Σάββατο 28/05/2022 : Θα πρέπει να περιμένουμε αραιές συννεφιές (περισσότερο τις "γνωστές" μας υψισυννεφιές / σύννεφα μεγάλου ύψους , με την χαρακτηριστική "ινώδη γαλακτώδη όψη"), που θα εναλλάσσονται ΚΑΙ με διαστήματα ηλιοφάνειας (κλασικά αλλού στα μέρη μας αυτά θα είναι "συνολικά" αρκετά έως πολύ μεγάλα σε διάρκεια και αλλού κάπως μικρότερα). Μάλιστα ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι υπάρχουσες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ενδέχεται  να γίνουν "ελαφρώς" πιο "συμπαγείς" και ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ  ΛΙΓΟ καταφέρουν να αφήσουν κάποιες λασποσταγόνες ή λασποψιχάλα (άνευ σημασίας και αν τελικά καταφέρει να συμβεί, αφού η πιθανότητα είναι πολύ μικρή αλλά ωστόσο υπαρκτή).

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΨΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ. Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ (κυρίως μακριά από την θάλασσα) κατά μέσο όρο θα έχουμε να κάνουμε ΞΑΝΑ  με μέγιστες τιμές της τάξεως των 30 C. με 32 C. Ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας, ο υδράργυρος για μια ακόμη ημέρα θα εκτοξευθεί στους 33 C. με 34 C. χωρίς να αποκλείεται να παρατηρηθεί και κάποιο 35αρι εκεί !! 

Αντίθετα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα ΟΡΕΙΝΑ μας, όπως και ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (όχι παντού το ίδιο, θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ) να υπολογίζετε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 26 C. με 28 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 29 C. (θα υπάρξουν όμως ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία , όπου εξαιτίας του ανάγλυφου και των θερμών νοτιάδων είναι αρκετά πιθανό να δουν και 30 C. με 31 C.)

Μαζί με τα όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει και μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης , δίνοντας στον ουράνιο θόλο πάνω από την γωνιά μας μια σχετική θολούρα. Οπότε ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Σάββατο τα άτομα εκείνα που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες , άσθμα κτλ. καλό θα είναι να προσέχουν λίγο περισσότερο ... 

Παράλληλα , όπως ήδη έγραψα πιο πάνω , ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ σταδιακά θα επικρατήσει ένα νότιο αρκετά ξηρό και θερμό ρεύμα. Έτσι ΓΕΝΙΚΑ θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων στα 3 με 4 μποφώρ (κυρίως νοτιοανατολικοί) με ... ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ κατά διαστήματα, ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (από το μεσημέρι ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ τόσο στη θάλασσα, όσο και στην στεριά ενδέχεται να παρατηρηθούν και ΛΙΓΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ)..

Για την Κυριακή 29/05/2022: Μετά από πολύ καιρό "καιρικής απραξίας" ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αυτής θα υπάρξουν "περάσματα" αρκετών ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ !! 

Η Κυριακή θα χαράξει με λίγες αρχικά νεφώσεις , που ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ περισσότερο . "Χονδρικά" ΚΥΡΙΩΣ από τις προμεσημβρινές  ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τις απογευματινές αργά ώρες θα πρέπει να σημειωθούν τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ στα εδάφη της Χώρας των Φαιάκων (λίγο νωρίτερα και λίγο αργότερα από το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, τα φαινόμενα θα είναι λιγοστά πολύ τοπικού χαρακτήρα και πολύ πιο εξασθενημένα). Η Αφρικάνικη σκόνη θα έχει επιτέλους απομακρυνθεί αρκετά ανατολικότερα από τα μέρη μας, με αποτέλεσμα ότι "πέφτει" την Κυριακή ψιχάλα / βροχόπτωση ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ "κοκκινόχωμα" ("κανονική βροχή" δίχως συνοδεία σκόνης).

Τι θα πρέπει να αναμένουμε ; Καταρχήν να βρέξει στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ μας (η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη για κάτι τέτοιο και ανέρχεται στο 80% με 90%, σήμερα Παρασκευή)  ... Ωστόσο σαφώς και σε όλες εκείνες τις ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ που θα "βραχούν" ΔΕΝ θα πέσει ΠΑΝΤΟΥ η ίδια ποσότητα νερού  (αυτό το στοιχείο είναι έτσι και αλλιώς εκείνο που χαρακτηρίζει  όπως ήδη γνωρίζετε, την εποχή που διανύουμε , ο λόγος για τι άλλο ; Πέρα από ... Την ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ τόσο στην εκδήλωση , όσο και στην ένταση αλλά και στην διάρκεια των φαινομένων, κάθε φορά, αυτή την εποχή).

Με απλά λόγια ΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΕΝ θα κάνει και κάτι το σπουδαίο / από μια "χαλαρή ποτιστική" βροχούλα" / έως και ... Λιγοστά πράγματα ή σχεδόν τίποτα, την ίδια ώρα όμως που ... ΑΛΛΟΥ ,στον ίδιο πάντα νομό, θα βρέξει "καλούτσικα" έως και ..."Αρκετά καλά" !!! 

Αξίζει αναφοράς και Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 70 %) που υπάρχει για ΟΡΙΣΜΕΝΑ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας , που πάντα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα φαινόμενα ΠΑΡΟΔΙΚΑ δείχνουν να έχουν πιο ΕΝΤΟΝΟ / ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ... Στα παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ οι βροχοπτώσεις ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ δύναται να είναι ραγδαίες και να συνοδεύονται από κάποια ΙΣΧΥΡΗ ΜΠΟΡΑ ή και ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (Με την μορφή μπουρινιού , ίσως δυνατού με ... Κύρια χαρακτηριστικά την παροδικά έντονη βροχόπτωση / πιθανότητα για αρκετά αστραπόβροντα, κεραυνούς / τους πρόσκαιρα ισχυρούς ή και πολύ ισχυρούς ριπαίους ανέμους, ίσως ακόμη και κάποια πολύ τοπική χαλαζόπτωση εκεί). Εάν επαληθευτούν τα στοιχεία της Παρασκευής, τότε ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας, έστω και για λίγο, θα χρειαστεί μια στοιχειώδης ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σε γενικές γραμμές στα 3 με 5 μποφώρ και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ. Παρολ' αυτά στα τμήματα εκείνα που θα "πλησιάσει" ή θα "εκδηλωθεί" κάποια / κάποιες μπόρες / καταιγίδες δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν για λίγο και ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 7 μποφώρ. 

Επίσης ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ η πιθανότητα να "βγάλει" κάποιον υδροστρόβιλο ("ρούφουλα" όπως τον αποκαλούμαι στην Κέρκυρα) , κατά την διάρκεια της ημέρας , είναι αρκετά μεγάλη !! 

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ  θα σημειώσει ΑΙΣΘΗΤΟΤΑΤΗ / ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ συγκριτικά με ότι θα έχει προηγηθεί ... Αρκεί να σας πω ότι ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΛΙΣ 24ΩΡΟ (Από το Σάββατο , στην Κυριακή) θα κατρακυλήσει ΚΑΤΑ έξι με οκτώ βαθμούς (κατά μέσο όρο) , ενώ θα υπάρξουν ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στα οποία η πτώση του υδραργύρου θα είναι της τάξεως των 10 βαθμών μέσα σε μόλις 24 ώρες !! 

Σκεφτείτε μόνο πως ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ την Κυριακή το μεσημέρι, οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ θα κυμανθούν γύρω στους 23 C. με 24 C.  (πολύ τοπικά και "ελαφρώς" χαμηλότερα). Ενώ στα ημιορεινά / ορεινά θα πρέπει να υπολογίζουμε αντίστοιχα , τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα (κατά μέσο όρο). Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, καθ ΄όλη  την διάρκεια της Κυριακής ("άκρως φυσιολογική για την εποχή" αρκετή σχετική ψυχρούλα κατά τόπους, θα επικρατήσει τη νύχτα που θα ακολουθήσει).

Πριν σας αφήσω για σήμερα , οφείλω μιας και δέχομαι πολλά προσωπικά μηνύματα, να σας πω ότι ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Κυριακής ο καιρός θα έχει πλέον "ηρεμήσει" από άκρη σε άκρη στην γωνιά μας (εννοείται και σε εκείνες τις περιοχές που θα έχουν προηγηθεί βροχές). Δηλαδή όποιες εκδηλώσεις θέλετε να προγραμματίσετε για τη ΝΥΧΤΑ της Κυριακής σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. πανηγύρια) μπορείτε να το κάνετε άφοβα, αφού όποια φαινόμενα θα έχουμε "ζήσει" νωρίτερα , θα αποτελούν παρελθόν και ο καιρός θα έχει βελτιωθεί πιά !! :)

Αντίθετα σχετικά με τις καθιερωμένες λιτανείες που γίνονται την Κυριακή που μας έρχεται ("Κυριακή του Τυφλού") σε διάφορα σημεία του νομού Κέρκυρας... Αυτές καθώς συνήθως "βγαίνουν" γύρω στις προμεσημβρινές ώρες και διαρκούν "χονδρικά" έως περίπου ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι , είναι ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ (καθοριστικό ρόλο θα παίξει που θα βρίσκεται κανείς πάνω στο νομό μας, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα) να προκύψουν προβλήματα από πλευράς καιρού, μιας και ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας, θα έχουν ήδη ξεκινήσει τα φαινόμενα, εκείνες τις ώρες (δηλαδή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα έχει ήδη ξεκινήσει να βρέχει) ! 😉

Προσωπικά ... ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΞΗΡΗ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ και δεδομένου ότι ΙΣΩΣ αυτή η "ευκαιρία" της Κυριακής να είναι η και η τελευταία μας πριν την "παραδοσιακά" ακόμη πιο ξηρή και θερμή περίοδο του έτους που θα ακολουθήσει, εύχομαι έστω και για λίγο να "καταφέρει" να ...Βρέξει "αξιοπρεπώς" σε όσα το δυνατόν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ του τόπου μας, γιατί το έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ !! 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου