Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ποια η καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών στα μέρη μας ; Όλες οι απαντήσεις στις τυχόν ερωτήσεις / απορίες σας, βρίσκονται στο παρακάτω κείμενο ...  ;)   :)   

Όμορφο βράδυ Κυριακής σε όλες και όλους τους αναγνώστες τούτης της σελίδας !! 

Ας πάμε λοιπόν γρήγορα να δούμε τι θα πρέπει να αναμένουμε , πάντα από καιρικής πλευράς , στην Χώρα των Φαιάκων ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως ΚΑΙ την ερχόμενη Πέμπτη 12/05/2022... 

Αυτή την φορά , αγαπημένοι φίλοι και φίλες  , ΔΕΝ θα το "πάω" μέρα με την μέρα (όπως συνήθως κάνω), και αυτό γιατί πολύ απλά ΔΕΝ περιμένουμε απολύτως ΚΑΜΙΑ άξια λόγου αλλαγή στον καιρό μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ για τις επόμενες τέσσερις ημέρες!  

Οπότε θα σταθώ στα κυριότερα σημεία ... ;) 

Έτσι , από αύριο Δευτέρα 09/05/2022 αλλά και μέχρι ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την Πέμπτη 12 του μήνα, το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ του καιρού στο τόπο μας θα αποτελεί η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ τόσο στην ΣΤΕΡΙΑ όσο ΚΑΙ στην ΘΑΛΑΣΣΑ ("μπουνάτσα").

Γενικότερα θα δεχόμαστε πολλές ώρες ηλιοφάνειας σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ που μόνο ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα εναλλάσσονται από κάποιες (στην ουσία "αισθητά" λιγότερες , από τις τελευταίες ημέρες) ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές εδώ και εκεί, άνευ σημασίας όμως. 

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα προβληματίζουν ΚΑΘΟΛΟΥ , αφού όλες τις παραπάνω ημέρες θα πνέουν με χαμηλές εντάσεις , άλλοτε από διάφορες διευθύνσεις και πότε (κυρίως κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος) από βόρειες διευθύνσεις ... Και στις δυο περιπτώσεις όμως ΟΧΙ πάνω από 3 με 4 μποφώρ (καλοτάξιδες θάλασσες και άψογες / κατάλληλες συνθήκες για τους ψαράδες μας).

Η θερμοκρασία ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ την ΤΡΙΤΗ 10 του Μάη και ύστερα θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ως προς τις μέγιστες τιμές της , η οποία φαίνεται να "κορυφώνεται" ιδιαίτερα το διήμερο Τετάρτης - Πέμπτης ! Μάλιστα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΧΙ πλέον ΜΟΝΟ στα πιο "επιρρεπή" στην ζέστη, λόγω ανάγλυφου και άλλων συγκεκριμένων παραγόντων σημεία της Χώρας των Φαιάκων (όπως για παράδειγμα συνέβη σήμερα , με τον σταθμό στο Τεμπλόνι να "φλερτάρει" με τους 30 C.) , αλλά και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ άλλα (αναφέρομαι σε συγκεκριμένα ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια) τμήματα ΣΤΑΘΕΡΑ αργά το μεσημέρι ο υδράργυρος θα αγγίζει θερμοκρασίες ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή που διανύουμε (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ προσωπικά περιμένω αρκετά 25αρια , καθώς και τιμές ελαφρώς ΑΝΩ των 25 βαθμών κελσίου) . Πάντως στα περισσότερα παραθαλάσσια (εξαίρεση ΠΙΘΑΝΟΝ να αποτελέσουν πολύ συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ των ανατολικών ακτών του νομού) καθώς και ημιπεδινά / ημιορεινά / ορεινά τμήματα , οι μέγιστες θερμοκρασίες θα "κρατηθούν" στα "κανονικά" ή κοντά στα "κανονικά" για την εποχή πλαίσια (ανάλογα την κάθε περιοχή).

Ωστόσο η "άκρως φυσιολογική" για αυτή την περίοδο του έτους ψύχρα τη νύχτα , χαράματα / νωρίς το πρωί θα διατηρηθεί και μάλιστα σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσοστά της σχετικής υγρασίας που θα επικρατούν εκείνες τις ώρες , ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα παραμείνει αρκετά έντονη / αισθητή. 

Κατά τα άλλα , μιας και ήδη παραπάνω αναφέρθηκα  στην "μπόλικη" υγρασία κατά τις νυχτερινές / πρώτες πρωινές ώρες , αξίζει αναφοράς και η ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αυξημένη πιθανότητα σχηματισμού τοπικών ομιχλών ή περιορισμένης ορατότητας, εκείνο το χρονικό διάστημα (αρχικά χερσαίων και στη συνέχεια βαδίζοντας προς τα μέσα της νέας εβδομάδας, ίσως και θαλάσσιων / παραθαλάσσιων).

Για το τέλος σας κράτησα το ... "Καλύτερο" ! Τι είναι αυτό ; Μα ... Επιτέλους ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για τις ΑΜΕΣΩΣ επόμενες ημέρες ΔΕΝ περιμένουμε ΚΑΜΙΑ μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς τα μέρη μας. Ευτυχώς (ώρα ήταν), για να "ανακουφιστούν" λίγο τα άτομα εκείνα που πάσχουν από τις κλασικές  εποχιακές αλλεργίες, άσθμα κτλ. και ταλαιπωρήθηκαν αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα , αφού ... Είχαμε διαδοχικά "σκονοσύννεφα" από την βόρεια Αφρική , που  μας επηρέαζαν επαναλαμβανόμενα!!  :) 

P.S. Παρατηρώντας την πιο κάτω φωτογραφία (η οποία , όπως γνωρίζετε χρόνια τώρα , "ακολουθεί / ολοκληρώνει" την κάθε πρόγνωση και  συνήθως προσπαθεί , πέρα από τα δικά μου αναλυτικά λόγια, να "αποτυπώσει  σε πολύ γενικές γραμμές" τις καιρικές συνθήκες που αναμένουμε κάθε φορά στην μεριά μας) βλέπουμε κάποια σύννεφα που δικαίως θα μου πείτε , ότι φαντάζουν ίσως κάπως "απειλητικά" ... :) 

Ανάλογα σύννεφα, όπως αυτά της παρακάτω φωτογραφίας, θα βλέπουμε τις επόμενες ημέρες τα μεσημέρια - απογεύματα κοιτάζοντας ανατολικά προς την απέναντί μας Ηπειρωτική στεριά (εν μέρη κοιτάζοντας και βορειοδυτικά μας να "ξεπηδούν" στο βάθος ,  πίσω από τους Οθωνούς, προερχόμενα από την γειτονική Ιταλική στεριά) και δεν θα είναι άλλα , από ... Τα "γνωστά" μας σύννεφα θερμικής αστάθειας, που συνήθως φέρνουν ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας (την πιο θερμή περίοδο του έτους. Δηλαδή από αργά την Άνοιξη , όπως τώρα καλή ώρα , εντός του Καλοκαιριού και μέχρι έως το "ξεκίνημα" του Φθινοπώρου) κατά κύριο λόγο στην Ηπειρωτική ενδοχώρα , με έμφαση στα ορεινά και ημιορεινά αυτής. Ενώ ΚΑΠΟΙΕΣ φορές όταν η αστάθεια είναι εντονότερη επηρεάζει και πεδινές / παραθαλάσσιες εκεί περιοχές με ανάλογα φαινόμενα. 

Φυσικά κατά καιρούς η "γνώριμη" αστάθεια της εποχής επηρεάζει και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κάθε τόσο, τμήματα του νομού μας , με κάποια φαινόμενα. Τουλάχιστον προς το παρών  ΔΕΝ δείχνει να έχει την "δυναμική" που χρειάζεται για κάτι τέτοιο! Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο , να συμβεί αυτό ... Κάπου λίγο "παρακάτω" όμως.  ;)  :) 

Καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι μας !!! 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει την σελίδα αυτή να παραμείνει "ζωντανή" κάνοντας μια δωρεά ... Εάν σας ενδιαφέρει , μπορείτε να πατήσετε στην παρακάτω διεύθυνση ! 

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR29eMnVs4db3nHQJhjN3dLJBPaJnxfz8VL9tMkMimXHCRuFQVjncAe4-2g















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου