Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

"Καιρική εκτίμηση" επόμενου τριημέρου (από αύριο Δευτέρα 30/05/2022 έως ΚΑΙ την Τετάρτη 01/06/2022) ... ;)

Μια μεγάλη καλησπέρα σε όλους τους φίλους και φίλες αυτής εδώ της σελίδας !! :)

Και ... Μετά λοιπόν την αναμενόμενη ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ αλλαγή του "καιρικού μας σκηνικού" σήμερα Κυριακή (πράγματι όπως σωστά γράφτηκε εδώ την περασμένη Παρασκευή, τα φαινόμενα είχαν έντονα το στοιχείο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ τόσο ως προς την εκδήλωσή τους, όσο και ως προς την ένταση αλλά και την διάρκειά τους. Ενώ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ είχαν όντως έντονο χαρακτήρα και έπεσε ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ, την ίδια ώρα που αλλού στον ίδιο πάντα νομό, ΔΕΝ έκανε κάτι το ιδιαίτερο ή και τίποτα. Παράλληλα , όπως αναμενόταν η θερμοκρασία σημείωσε ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση, συγκριτικά με το Σάββατο και τις προηγούμενες ημέρες, ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων. Άρα η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου που γράφτηκε την περασμένη Παρασκευή πήγε ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ) από αύριο Δευτέρα "μπαίνουμε" ΞΑΝΑ σε "έντονους ρυθμούς" ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ !! :) 

Παράλληλα ο υδράργυρος ΑΡΧΙΚΑ θα παραμείνει σε ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΡΟΣΕΡΑ έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και στα "φυσιολογικά" πλαίσια για την εποχή ... ΑΛΛΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ και να βρίσκεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!! Πάντως οι ΑΝΕΜΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ... 

Αναλυτικά για αύριο Δευτέρα 30/05/2022 : Βελτιωμένος πλέον καιρός ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων , με ΑΡΚΕΤΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ "συνολικά" εντός της ημέρας , αλλά και κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές που ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα είναι ΤΟΠΙΚΑ  κάπως πυκνότερες ("μέχρι εκεί εκεί όμως" και τίποτα περισσότερο).

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ γενικά στα 3 με 4 μποφώρ... Ωστόσο είναι πιθανό ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ανά διαστήματα στο πρώτο μισό του 24ωρου, να παρατηρηθούν ορισμένες στιγμιαίες ριπές και στα 5 μποφώρ.   

Η θερμοκρασία εξαιτίας της "συνολικά" περισσότερης ηλιοφάνειας , θα παρουσιάσει μια μικρή άνοδο σε σχέση με σήμερα Κυριακή , της τάξεως των δυο - τριών βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ως προς τις μέγιστες τιμές της. Παρολ ' αυτά  , ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα καταφέρει να διατηρηθεί στα "κανονικά" έως σε ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τα "κανονικά" για την εποχή.

Για την Τρίτη 31/05/2022: ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ θα είναι Ο ΗΛΙΟΣ και μόνο ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μέσα στην ημέρα, θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες αραιές συννεφιές, "άνευ σημασίας".

Οι άνεμοι  θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ από νότιες διευθύνσεις ΟΧΙ πάνω από 3 ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 4 μποφώρ που ... Αργότερα , με έμφαση αργά τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα στραφούν γενικά σε δυτικών διευθύνσεων στα 3 με 4 μποφώρ (ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ η πιθανότητα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ εκείνες τις ώρες να "βγάλει" και κάποια στιγμιαία ριπή στα 5 μποφώρ).

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πολύ μικρή (σχεδόν ανεπαίσθητη) περαιτέρω άνοδο, ως προς τις μέγιστες τιμές του, με αποτέλεσμα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ μας , να βρεθεί γύρω στα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα (μόνο ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ σε συγκεκριμένα ΠΕΔΙΝΑ σημεία, θα βρεθεί περίπου κατά δυο με τρεις βαθμούς ΠΑΝΩ από τα "φυσιολογικά" πλαίσια της εποχής).

Για την Τετάρτη 01/06/2022: Λιακάδα από άκρη σε άκρη στα μέρη μας! 

Οι άνεμοι το χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ νοτίων διευθύνσεων στα 2 με 3 μποφώρ ... Αλλά ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ ενδέχεται σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία (σε θάλασσα αλλά και σε στεριά) που συνήθως είναι πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού, να φθάσουν έως και τα 5 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία σε ΝΕΑ μικρή άνοδο , με τις μέγιστες τιμές της να βρίσκονται πια ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα κατά μέσο όρο δυο με τέσσερις βαθμούς ΠΑΝΩ από τις μέσες κλιματικές μέγιστες τιμές της εποχής... Φθάνοντας τους 28 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τους 31 C. με  32 c. (στις ιδιαίτερα ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη γωνιές της Κέρκυρας, υπολογίστε έναν με δυο βαθμούς περισσότερο. Αντίθετα κατά τόπους στα ορεινά/ημιορεινά , όπως και σε διάφορα παραθαλάσσια σημεία , γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα).

Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε και σας ευχηθώ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ , παραθέτω παρακάτω ακριβώς τα λόγια που έγραψα εδώ στην πρόγνωση της περασμένης  Παρασκευή σχετικά με εκείνους / εκείνες που ήθελαν να κάνουν εξωτερικές δραστηριότητες / διάφορες εκδηλώσεις την σημερινή ημέρα / νύχτα. Τα αφιερώνω με πολύ αγάπη στους φίλους και φίλες από το γειτονικό μας όμορφο χωριό του Ζυγού όπου ακύρωσαν το πανηγύρι τους για απόψε πριν τρεις ημέρες , αλλά προγραμμάτισαν την λιτανεία τους για σήμερα αργά το πρωί , η ... Οποία φυσικά λόγω βροχής ΔΕΝ κατάφερε να πραγματοποιηθεί . 

Έγραψα λοιπόν την περασμένη Παρασκευή εδώ , σχετικά με τα παραπάνω :

"Πριν σας αφήσω για σήμερα , οφείλω μιας και δέχομαι πολλά προσωπικά μηνύματα, να σας πω ότι ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Κυριακής ο καιρός θα έχει πλέον "ηρεμήσει" από άκρη σε άκρη στην γωνιά μας (εννοείται και σε εκείνες τις περιοχές που θα έχουν προηγηθεί βροχές). Δηλαδή όποιες εκδηλώσεις θέλετε να προγραμματίσετε για τη ΝΥΧΤΑ της Κυριακής σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. πανηγύρια) μπορείτε να το κάνετε άφοβα, αφού όποια φαινόμενα θα έχουμε "ζήσει" νωρίτερα , θα αποτελούν παρελθόν και ο καιρός θα έχει βελτιωθεί πιά !! :)

Αντίθετα σχετικά με τις καθιερωμένες λιτανείες που γίνονται την Κυριακή που μας έρχεται ("Κυριακή του Τυφλού") σε διάφορα σημεία του νομού Κέρκυρας... Αυτές καθώς συνήθως "βγαίνουν" γύρω στις προμεσημβρινές ώρες και διαρκούν "χονδρικά" έως περίπου ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι , είναι ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ (καθοριστικό ρόλο θα παίξει που θα βρίσκεται κανείς πάνω στο νομό μας, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα) να προκύψουν προβλήματα από πλευράς καιρού, μιας και ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας, θα έχουν ήδη ξεκινήσει τα φαινόμενα, εκείνες τις ώρες (δηλαδή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα έχει ήδη ξεκινήσει να βρέχει") ! 😉


 Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου