Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο τριήμερο (από αύριο Δευτέρα 23/05/2022 έως ΚΑΙ την Τετάρτη 25/05/2022), καθώς και μια πρώτη "ματιά" στην καιρική εξέλιξη της ερχόμενης Πέμπτης 26/05/2022 αλλά και Παρασκευής 27/05/2022...  ;) 

Καλησπέρα στην πιο όμορφη παρέα , που μου κρατά την καλύτερη "συντροφιά" χρόνια τώρα !!  Φυσικά ο λόγος για όλες και όλους εσάς, που "διαβάζετε" τις προβλέψεις μου, δείχνοντας την αγάπη σας και την εκτίμησή σας προς το πρόσωπό μου, συνεχώς ... :)  

Εάν θέλαμε λοιπόν φίλες και φίλοι να δώσουμε το "στίγμα" του καιρού για το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος της νέας εβδομάδας , σε δυο μόνο λέξεις , αυτές ... Σίγουρα θα ήταν ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ + ΖΕΣΤΗ !! Ας πάμε όμως βήμα βήμα, να ξετυλίξουμε το "καιρικό κουβάρι" των αμέσως επόμενων ημερών, στο τόπο μας !! 

Για αύριο Δευτέρα 23/05/2022 : Άφθονη ηλιοφάνεια ... ΛΙΓΟΣΤΕΣ παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (εννοείται άνευ σημασίας). Αρκετά υψηλά τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας με ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ κάπως περιορισμένη την ορατότητα τα χαράματα / νωρίς το πρωί , όπου είναι ΠΙΘΑΝΟ να σχηματιστούν ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ("πολύ περιορισμένης έκτασης όπως και διάρκειας").

Ο υδράργυρος συνεχίζει σταθερά να παραμένει σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή που βρισκόμαστε, φθάνοντας αργά το μεσημέρι σε ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ και ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα κατά μέσο όρο τους 25 με 27 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι τους 28 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ περιοχές , θα κυμανθεί ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ,μεταξύ 29 C. με 30 C. και ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 31 C. Στα ορεινά / ημιορεινά και σε διάφορα παραθαλάσσια υπολογίστε γενικά τρεις με έξι βαθμούς χαμηλότερα, από τις πιο πάνω μέγιστες τιμές.

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς (στα 2 με 3 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 4 μποφώρ). Ενώ ΤΟΠΙΚΑ θα επικρατεί ένα νότιο ρεύμα, με τις ίδιες όμως χαμηλές εντάσεις. 

Για την Τρίτη 24/05/2022 : ΔΕΝ αλλάζει κάτι ... Έτσι ο ΗΛΙΟΣ θα είναι ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ στο "καιρικό μενού" και της ημέρας αυτής. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΙΣΩΣ κάνουν μια "αναγνωριστική πτήση"  ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέσα στην ημέρα (νωρίς το πρωί κυρίως χαμηλού ύψους και αργότερα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας - ελάχιστες τοπικές "υψισυννεφιές". Και στις δυο περιπτώσεις φυσικά "άνευ σημασίας").

Αρκετή η υγρασία τη νύχτα και ιδιαίτερα τα χαράματα / νωρίς το πρωί , όπου ΙΣΩΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ σχηματιστούν ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ("πολύ περιορισμένης έκτασης όπως και διάρκειας").

Η θερμοκρασία διατηρείται και πάλι στα "γνωστά" μας επίπεδα πρώιμου Καλοκαιριού (όπως άλλωστε "μας έμαθε" / συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση από τις 8 του Μάη και ύστερα. Από τότε είπαμε καλό καλοκαίρι φέτος, αφού έκτοτε έχουμε καθημερινά "μέγιστες θερμοκρασίες" Ιουνίου. Έτσι οι λάτρεις του Καλοκαιριού "κέρδισαν" σχεδόν ακόμη ένα μήνα φέτος. Μιας και στην ουσία / από "θερμοκρασιακής πλευράς", θα ζήσουν δυο φορές τον μήνα Ιούνιο, ενώ ο Μάης "θερμοκρασιακά" κράτησε μόλις μια εβδομάδα), θα φθάσει ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τις θερμές ώρες της ημέρας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 26 C. με 28 C. και πιο τοπικά και τους 29 C. Ενώ ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΗΜΕΙΑ θα ανέλθει στους 30 C. με 32 C. χωρίς να αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ να παρατηρηθεί και κάποιο 33αρι . Αντίθετα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα παραθαλάσσια όπως και στα ορεινά / ημιορεινά θα βρίσκεται κατά τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα (πάντα κατά μέσο όρο).

Οι άνεμοι στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας, θα πνέουν κυρίως από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ με ... Κάποια πιθανότητα παροδικά και μεμονωμένα να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές και στα 5 μποφώρ. Παράλληλα σιγά σιγά θα πρέπει να ξεκινήσει μια ΜΙΚΡΗ μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης ΠΡΟΣ την μεριά μας (σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα). 

Για την Τετάρτη 25/05/2022: ΚΑΜΙΑ άξια λόγου ΑΛΛΑΓΗ στο καιρικό μας σκηνικό... Λαμπρή ηλιοφάνεια (ελάχιστα συννεφάκια εδώ και εκεί μέσα στην ημέρα , σαφώς και "άνευ σημασίας). Τα χαράματα / νωρίς το πρωί ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετή ξανά η υγρασία , με πολύ μικρή πιθανότητα για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες (πολύ μικρής διάρκειας και έκτασης). Στην συνέχεια όμως τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα πέσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. 

Τα θερμόμετρα θα ανέβουν ΚΑΙ ΑΛΛΟ με αποτέλεσμα για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ φέτος να έχουμε τα πρώτα ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ πλέον 29αρια - 30αρια ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. Μάλιστα ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του τόπου μας θα μιλάμε πια για μέγιστες τιμές που θα "σκαρφαλώσουν στους 31 C. με 33 C. χωρίς να αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ να σημειωθεί και κάποιο 34αρι !! Ευτυχώς όμως τις ώρες που θα σημειωθούν οι παραπάνω ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ θερμοκρασίες , τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ χαμηλά , οπότε και σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα έχουμε να κάνουμε με "ξηρή" ζέστη. Παρολ ' αυτά ως είθισται στις "θερμές εισβολές" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ όπως και σε διάφορα ΟΡΕΙΝΑ / ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ κομμάτια οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας θα είναι γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερες από τον υπόλοιπο νομό! 

Οι άνεμοι παραμένουν κυρίως από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ. Μικρή η πιθανότητα παροδικά και μεμονωμένα να υπάρξει κάποια στιγμιαία ριπή και στα 5 μποφώρ. Επίσης θα διατηρηθούν οι ΜΙΚΡΕΣ ποσότητες Αφρικάνικης σκόνης , ιδιαίτερα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (κατά τόπους θα υπάρχει κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα).

Τέλος, πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , ώρα να πούμε λίγα λόγια για το τι μέλλει γενέσθαι καιρικά και ... Λίγο παρακάτω (όπως άλλωστε σας "έταξα" και στο ξεκίνημα τούτης της ανάρτησης) ! :) 

ΚΑΙ το διήμερο Πέμπτης 26/05/2022 - Παρασκευής 27/05/2022 Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ... ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΟΣ (ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ) ΚΑΙΡΟΣ θα διατηρηθεί στα μέρη μας ... Μάλιστα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ τόσο ως προς τις μέγιστες , όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της !! Να υπολογίζετε λοιπόν ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ σε "συνολικά" μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας που κάθε τόσο θα εναλλάσσονται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ με αραιές συννεφιές (ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ελαφρώς περισσότερες, αλλά φυσικά αυτές θα είναι "άνευ σημασίας"). Από την άλλη μεριά όμως , θα παραμείνουν οι μικρές συγκεντρώσεις Αφρικάνικης σκόνης πάνω από τα μέρη μας, με αποτέλεσμα κάποια θολούρα στον ουράνιο θόλο μας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.

 Όσο για τους ανέμους ΚΑΙ για το παραπάνω χρονικό διάστημα, θα είναι και πάλι ασθενείς, από διάφορες γενικά διευθύνσεις. Άρα ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ από πλευράς ανέμων, σε θάλασσα και σε στεριά ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ !!

Πάντως σχετικά με την διακύμανση του υδραργύρου ... Δεν θα ήταν υπερβολή εάν σας έλεγα ότι ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στο νησί της Κέρκυρας , τα οποία αποτελούν συνήθως ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας, που εκεί δεν αποκλείεται να καταγράφουν και τα ΠΡΩΤΑ 35αρια του 2022 !! Ωστόσο και στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του υπόλοιπου νομού μας, η αίσθηση της ζέστης θα είναι αρκετά έντονη, παρόλο που ευτυχώς τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, ενδέχεται να είναι ΚΑΠΩΣ χαμηλά, κατά τις "επίμαχες" θερμές ώρες της ημέρας. 

Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ οι μέγιστες θερμοκρασίες θα έχουν ως "ταβάνι" τους 31 C. με 33 C. κατά μέσο όρο και όπως ήδη ανέφερα ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και "ελαφρώς" παραπάνω. Δηλαδή πέρα από τους σχεδόν "μόνιμους" τέσσερις με έξι βαθμούς (από τις οκτώ του Μάη και ύστερα, σε σχεδόν καθημερινή βάση) ΠΑΝΩ από τις "φυσιολογικές"  κλιματικές τιμές (αναφέρομαι στις "μέγιστες θερμοκρασίες") ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ το διήμερο ΠΕΜΠΤΗΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ θα πάμε στους ΕΞΙ ΜΕ ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΚΑ ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ !!! 

ΜΕΡΙΚΩΣ καλύτερη / πιο δροσερή θα είναι η κατάσταση ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια σημεία , όπως και ΤΟΠΙΚΑ στα πιο ορεινά μας, όπου θα πρέπει να υπολογίζουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς πιο χαμηλές μέγιστες τιμές.

Θα καταφέρει άραγε να αλλάξει κάτι , έστω ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ ; ... Και αν ναι , τι ακριβώς θα είναι αυτό ; 

Αυτή την ώρα υπάρχουν ΚΑΠΟΙΕΣ ενδείξεις  ΑΛΛΑ καθώς ακόμη το ημερολόγιο δείχνει Κυριακή 22 του Μάη , οι όποιες πιθανότητες για οποιοδήποτε ΣΕΝΑΡΙΟ τόσο μακριά χρονικά παραμένουν εννοείται  "μοιρασμένες". Γι ' αυτό χρειάζεται να περιμένουμε δυο με τρεις ημέρες ακόμη, για να μην σας λέω άλλα σήμερα και άλλα μεθαύριο !! :)  ;)  

Τα λέμε ξανά σύντομα ! Καλό βράδυ Κυριακής και μια όμορφη νέα εβδομάδα εύχομαι από καρδιάς, σε όλες και όλους σας !! 

Επιμέλεια :  Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR2hCSJShrWG9gpQOVaWAiFVggxKFjvyqDkuylDEjWiQdPgJwk3WD9AQNfw















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου