Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Ο καιρός για αύριο Δευτέρα 06/03/2023 και μεθαύριο Τρίτη 07/03/2023 στο νομό Κέρκυρας.

Καλό βράδυ Κυριακής σε όλες και όλους !! 

Ήρθαν λοιπόν οι ... πολυαναμενόμενες μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ  βροχές στα μέρη μας ! 

Μάλιστα , όπως συνήθως συμβαίνει ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Χώρας των Φαιάκων δέχθηκαν την ... "Μερίδα του λέοντος" καλύπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες εκεί, το "υετικό κενό" ολόκληρου του φετινού Φλεβάρη... Αφού ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας (με έμφαση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ σε "κομμάτια" της ενδοχώρας του βορρά της νήσου. Όπως για παράδειγμα και στο "Βαλανειό" όπου μέσα σε ένα 48ωρο έπεσαν 156 τόνοι νερού ανά στρέμμα) έπεσε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ μέσα σε σύντομο βέβαια χρονικό διάστημα. Πάντως και στις περισσότερες περιοχές του υπόλοιπου νομού μας, έβρεξε αξιολογότατα.

Τώρα ήρθε η ώρα όμως να δούμε "τι μέλλει γενέσθαι καιρικά" για τις επόμενες ημέρες ... ;)

Για αύριο Δευτέρα 06/03/2023 : Περιμένουμε αραιές συννεφιές που ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ χωρίς όμως να λείπουν και κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα (αλλού πάνω στο νομό μας , ο ήλιος θα κάνει μια ... "Πιο δυναμική εμφάνιση" και αλλού θα "λάμπει" για αισθητά λιγότερο χρονικό διάστημα).

Παράλληλα όμως υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ δηλαδή ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πάνω στο νομό μας) για ΚΑΠΟΙΟ παροδικό ψιλόβροχο ή ψιχάλισμα μέσα στην ημέρα (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο).

Αντίθετα ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ με αρκετές ΚΑΙ ΠΑΛΙ βροχοπτώσεις ή μπόρες , ενώ σαφώς και είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες ξανά. Μάλιστα τα φαινόμενα ΑΡΓΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ οδεύοντας ΠΡΟΣ την Τρίτη θα είναι "πιο γενικευμένα" και ΤΟΠΙΚΑ εντονότερα / αξιόλογα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοδυτικες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ (δεν αποκλείεται προς το μεσημέρι και ύστερα ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να καταγραφούν και λίγες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ). Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ από το βράδυ και μετέπειτα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα φθάσουν και τα 6 μποφώρ , με ορατό το ενδεχόμενο ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ.
Η θερμοκρασία ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια σημαντική μεταβολή και μόνο ... ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα "ανέβει" ελαφρώς ως προς τις μέγιστες τιμές της, σε σχέση με την Κυριακή (κατά μέσο όρο ,γύρω στους δυο βαθμούς προς τα πάνω το μεσημέρι εκεί)... Ενώ από την άλλη ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα πέσουν "ελαφρώς" οι ελάχιστες τιμές της (κατά μέσο όρο γύρω στους δυο βαθμούς προς τα κάτω τα χαράματα / νωρίς το πρωί εκεί).
Για την Τρίτη 07/03/2023 : Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Δευτέρας προς την Τρίτη , τα χαράματα της Τρίτης καθώς ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ΚΑΙ τις ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ της Τρίτης το καιρικό μας σκηνικό θα είναι ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ με κάμποσες βροχές , μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.
Τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ / ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ ... Οπότε και μιας που ήδη ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας το έδαφος είναι αρκετά έως πολύ "κορεσμένο" από τις τελευταίες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις εκεί ... Κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζεται μια στοιχειώδη προσοχή, αφού θα προστεθούν και νέα μεγάλα ύψη βροχής στις ήδη "επιβαρυμένες" αυτές περιοχές , με αποτέλεσμα ιδιαίτερα ο "κίνδυνος κατολισθήσεων" (και όχι μόνο) να είναι ορατός πλέον.
Στην συνέχεια , ο καιρός μας θα παραμείνει ΕΝ ΜΕΡΗ άστατος , δηλαδή με λιγότερα , πιο εξασθενημένα και περισσότερο ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ πια , φαινόμενα.
Έτσι μέχρι να τελειώσει η ημέρα θα πρέπει να έχουμε περάσει ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας, σε μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ σχετική καιρική ανάπαυλα / σχετική βελτίωση του καιρού με διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (ΑΥΞΗΜΈΝΗ η πιθανότητα ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της ημέρας για ορισμένες ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ) που αργότερα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα γυρίσουν σε δυτικών διευθύνσεων μη ξεπερνώντας όμως γενικά τα 5 μποφώρ (περισσότερο δυτικοί - νοτιοδυτικοί) ... Για να στραφούν και πάλι όμως σε νοτιοανατολικούς από αργά το βράδυ και ύστερα , αλλά με σχετικά χαμηλές πάντως εντάσεις.
Ο υδράργυρος θα σημειώσει μια μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές του συγκριτικά με την Δευτέρα , ενώ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την Δευτέρα όσο αφορά τις μέγιστες τιμές του.
Άρα λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 14 C. με 15 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 16 C.

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ΠΙΟ "χαμηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με τεσσάρων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές της ερχόμενης Τρίτης (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

θα πρέπει να αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 9 C. με 11 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 12 C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ακόμη και 13 C.)

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο ...

Πολύ υψηλά θα διατηρηθούν τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας καθ ' όλη την διάρκεια ΚΑΙ του ερχόμενου διήμερου. Παράλληλα ανά διαστήματα θα συνεχίσουν να σχηματίζονται αρκετά πυκνές ομίχλες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα υψώματα και τις ορεινές / ημιορεινές "κατοικημένες" ζώνες του τόπου μας.

Τέλος αυξημένη είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ η πιθανότητα για ΤΟΠΙΚΗ χαλαζόπτωση , κατά την διάρκεια όμως του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ χρονικού διαστήματος που σας είπα ότι περιμένουμε τα πιο αξιόλογα / εντονότερα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ φαινόμενα.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !
























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου