Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ του καιρού το αμέσως ΕΠΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ , η οποία όμως ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ !! Ποιες θα είναι "αυτές" ; Στην παρακάτω αναλυτική πρόγνωση βρίσκονται "όλες οι απαντήσεις" στις τυχόν ερωτήσεις / απορίες σας ... ;) 

Καλησπέρα και χαρούμενο βράδυ Κυριακής σε όλες και όλους !! 

Το σημαντικότερο στοιχείο του καιρού για το τελευταίο πενθήμερο στα μέρη μας ήταν και συνεχίζει να είναι (όπως αναμενόταν άλλωστε) οι ΥΨΗΛΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ έως και ... Σήμερα Κυριακή , όπου και ... ΠΑΛΙ καταγράφηκαν ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή που διανύουμε ... Φθάνοντας ΞΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε επίπεδα ΜΕΓΙΣΤΩΝ θερμοκρασιών που "υπό κανονικές συνθήκες" σημειώνονται κατά την διάρκεια του Μάη έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας , ακόμη και στις αρχές του Ιουνίου. 

Δηλαδή μιλάμε για ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ που τις τελευταίες πέντε ημέρες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας αγγίζουν του 20 C. με 22 C. και ... ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ακόμη και τους 23 C. με 24 C. (συγκριτικά με την έκταση του νομού μας ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ είναι εκείνα τα τμήματα που ο υδράργυρος διατηρείται ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ στα "κανονικά" για τούτη την περίοδο πλαίσια ... Αλλά ΚΑΙ ΕΚΕΙ εννοείται ΕΛΑΦΡΩΣ "υψηλότερα του κανονικού").

Σε αυτό εδώ το σημείο αξίζει να σας θυμίσω πως οι "κανονικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου στα πεδινά μας είναι γύρω στους 15 C. με 16 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 17 C. Αυτό για καταλάβουμε καλύτερα την όλη κατάσταση των τελευταίων ημερών. 

Ζητώ συγνώμη εάν σας κούρασα λιγάκι, ωστόσο θαρρώ ότι η πιο πάνω εισαγωγή ήταν απαραίτητη για την συνέχεια τούτης της ανάρτησης / πρόγνωσης (θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ) !

Έτσι λοιπόν , περνάμε στα "αυριανά και μεθαυριανά τερτίπια" του καιρού μας ... ;) 

Ψυχρό μέτωπο αφού διασχίσει ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της γηραιάς Ηπείρου με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά , θα περάσει τόσο πάνω από από την περιοχή μας όπως και γενικότερα από τον Ελλαδικό χώρο. 

Το εν λόγω "πέρασμα" του συγκεκριμένου συστήματος αν και ΣΧΕΤΙΚΑ γρήγορο, θα προκαλέσει διαφορετικού είδους ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αλλαγές στο καιρικό μας σκηνικό,  τόσο καθώς θα μας "πλησιάζει" όσο όμως και καθώς θα μας "αποχαιρετά" !! 

Τι θέλει να πει ο "ποιητής" ;  Θα μάθετε αμέσως !!  :)  :) 

Για αύριο Δευτέρα 27/03/2023 : ΓΕΝΙΚΑ μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ νεφώσεων που ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πυκνές ΑΛΛΑ και ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ενδιάμεσα.

Ωστόσο αν και τις πρωινές ώρες (ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ΚΑΙ τις προμεσημβρινές ώρες) ΔΕΝ περιμένουμε ΣΧΕΔΟΝ πουθενά κάποιο φαινόμενο (έστω και με την μορφή ψιχάλας) στην συνέχεια αυξάνεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ διάσπαρτα ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα (είτε με την μορφή "ψιχάλας / ψιλόβροχου ή και παροδικής βροχής ακόμη και με την μορφή μπόρας / μεμονωμένης καταιγίδας). 

Τα εν λόγω φαινόμενα αν και ΔΕΝ θα έχουν "γενικευμένο χαρακτήρα" παρολ ' αυτά θα είναι ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ στο νομό μας επηρεάζοντας ΑΡΚΕΤΑ τμήματα . Πάντως να τονίσουμε ότι ΕΚΕΙ που θα σημειωθούν θα είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ δηλαδή θα έχουν την "μορφή περάσματος" με ... Τον ήλιο να "βγαίνει" ξανά. Ένα "άνοιξε - κλείσε" δηλαδή! 

ΛΙΓΟ περισσότερα δείχνουν να είναι τα φαινόμενα ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των βραδινών / νυχτερινών ωρών , χωρίς όμως να λείπει και πάλι το στοιχείο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ τόσο όσο αφορά τις περιοχές εκδήλωσής τους , όσο φυσικά και ως προς την διάρκεια αλλά και έντασή τους. 

Πάντως ΑΝ και θα έχουμε να κάνουμε με ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ και κατά κανόνα ΟΧΙ μεγάλης διάρκειας φαινόμενα ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάποιο από τα προαναφερθέντα "περάσματα" να έχει ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (πιθανότητα ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης). 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ ...Δηλαδή τις πρωινές ώρες και "χονδρικά" ΜΕΧΡΙ περίπου ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις (ΑΡΧΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ πιο νότιοι - νοτιοανατολικοί ) στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ , με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ... ΣΤΑΔΙΑΚΑ όμως θα "γυρίσουν" ΠΑΝΤΟΥ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΔΥΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ από αργά το απόγευμα και μετέπειτα σε βορειοδυτικούς με τις ίδιες εντάσεις.

Η θερμοκρασία αύριο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως ΚΑΙ αργά το μεσημέρι ΔΕΝ θα "προλάβει" να παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ακόμη) θα "πέσει" ελαφρώς σε σχέση με την Κυριακή "την ίδια ώρα" ... Περίπου γύρω στους δυο με τρεις βαθμούς προς τα κάτω.

Αντίθετα ΚΥΡΙΩΣ από αργά το απόγευμα και ιδιαίτερα μετέπειτα περιμένουμε ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ του υδραργύρου από άκρη σε άκρη (πάντα συγκριτικά με ότι προηγήθηκε) !! 

Για μεθαύριο Τρίτη 28/03/2023 : ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς φαινομένων εντός της ημέρας αυτής (εκτός από το πρωί).
Άρα λοιπόν η Τρίτη θα κυλήσει με αρκετή ηλιοφάνεια "συνολικά" (ΚΥΡΙΩΣ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της) ΑΛΛΑ και ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ...Με πιθανότητα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ για ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα ( πιθανότητα για κάποια τοπική ψιχάλα ή και παροδική "βροχούλα"). "Φρέσκο χιόνι" θα δεχθούν τα απέναντι Ηπειρωτικά βουνά που βλέπουμε από το νομό μας... Ενώ για λίγο τα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του όρους Παντοκράτορας στην βόρεια Κέρκυρα ΙΣΩΣ δεχθούν χιονόνερο.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού της ΤΡΙΤΗΣ όμως θα είναι οι πολύ ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι (μαίστρος) ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από τις προμεσημβρινές ώρες και ύστερα ... Φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ τα 5 με 6 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ εκείνα που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού προοδευτικά ακόμη και τα 7 με 8 μποφώρ (δεν αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να καταγραφούν και ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές ανέμων , στα 9  ΙΣΩΣ ακόμη και στα 10 μποφώρ) !!! ΜΕΡΙΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ των βορειοδυτικών ανέμων περιμένουμε από αργά τη νύχτα της Τρίτης.

Η θερμοκρασία ΣΕ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ των έξι με οκτώ και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και των οκτώ με δέκα βαθμών προς τα κάτω , πάντα συγκριτικά με ότι θα έχουμε βιώσει έως και το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Δευτέρας (αναφέρομαι στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ).

Μάλιστα εξαιτίας των ΑΡΚΕΤΑ ΨΥΧΡΩΝ βορειοδυτικών ανέμων η ΑΙΣΘΗΣΗ αλλού της ψύχρας και αλλού του ... ΚΡΥΟΥ θα είναι αρκετά έως πολύ πιο ΕΝΤΟΝΗ από εκείνες τις "πραγματικές" τιμές που θα δείχνουν τα θερμόμετρα!

Έτσι από τους 19 C. με 22 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 23 C. με 24 C. που θα έχουν προηγηθεί ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ τα μεσημέρια ,την ... Ίδια ώρα την Τρίτη , θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ  γύρω στους με 12 C. με 14 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 15 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο ... Οπότε ΕΚΕΙ θα μιλάμε για "Πραγματικό Χειμωνιάτικου τύπου κρύο" ακόμη ΚΑΙ ΜΕΣΑ στην ημέρα την Τρίτη !

Τέλος όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Όλα δείχνουν πως το χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Τετάρτης 29/03/2023 , όπως ΚΑΙ το χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Πέμπτης 30/03/2023 θα δώσουν ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (πάντα για τα δεδομένα της χρονικής περιόδου του έτους που διανύουμε) !!

ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΔΥΟ ΠΡΩΙΝΑ λοιπόν ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 5 C. με 7 C. και πιο τοπικά 8 C. με 9 C. Ωστόσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τα θερμόμετρα θα πρέπει να δείξουν 3 C. με 4 C. ΕΝΩ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και εφόσον επικρατήσει σχετική νηνεμία εκεί , θα "πλησιάσουμε" ακόμη τους 0 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ με τα προαναφερθέντα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πιο "ψυχρά" ΠΕΔΙΝΑ "κομμάτια" του τόπου μας!

Άρα όπως καταλαβαίνετε ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Κέρκυρας, καραδοκεί η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ σχηματισμού πάχνης ("δροσόπαγου" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο) , αυτά τα δυο πρωινά ... Οπότε και δεν αποκλείεται ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ καλλιέργειες / κηπευτικά να επηρεαστούν δυσμενώς !!

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας την Δευτέρα ΠΑΝΤΟΥ στο νομό Κέρκυρας, έτσι είναι αρκετά πιθανό ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να σχηματιστούν και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες εντός του 24ωρου ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα υψώματα , όπως και σε "κατοικημένα" ορεινά / ημιορεινά τμήματα.

Από την Τρίτη και για ένα περίπου 48ωρο τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα "πέσουν" σημαντικά , ενώ ταυτόχρονα θα επικρατήσει καταπληκτική διαύγεια και ορατότητα αλλά και ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από το τόπο μας.

Πάντως πριν σας καληνυχτίσω αξίζει να αναφέρω ότι η έντονη ψύχρα έως κατά τόπους και το αρκετό κρύο για την εποχή, θα διατηρηθούν τόσο ΚΑΙ την Τετάρτη , όσο ΕΝ ΜΕΡΗ ΚΑΙ το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Πέμπτης (ωστόσο "καλός θα είναι ο καιρός" το εν λόγω διήμερο, με πλήρης απουσία βροχοπτώσεων στο νομό μας). Από εκεί και μετά όμως, θα περάσουμε πλέον σε "κανονικές" για τούτη την περίοδο θερμοκρασιακές τιμές.

Καλό ξεκίνημα της νέας εβδομάδας από αύριο !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου