Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο (01/04/2023 - 02/04/2023)  στο νομό Κέρκυρας, καθώς και ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ για ... Λίγο παραπέρα ! ;)

ΕΝ ΜΕΡΗ άστατος καιρός με ΛΙΓΑ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα , χωρίς φυσικά να λείπουν και τα "μεγάλα" διαστήματα ηλιοφάνειας ΣΥΝΟΛΙΚΑ ... Νοτιάδες ... ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ενισχυμένοι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ θερμοκρασίες. :)

Όλα τα παραπάνω θα αποτελούν απλά τα ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο ... Της ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ επιδείνωσης του καιρού που θα ακολουθήσει ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της νέας εβδομάδας! ;)

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! 

Ήρθε η ώρα να δούμε την καθεμιά ημέρα ξεχωριστά ... 

Για αύριο Σάββατο πρώτη  Απρίλη 2023 : Γενικά περιμένουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ συννεφιά συγκριτικά με την Παρασκευή , δίχως όμως να λείπουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα , "τα οποία δείχνουν να είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερα / περισσότερα" στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας (αναφέρομαι πάντοτε στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας και ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματά του). 

Μάλιστα υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΕΩΣ ΜΕΤΡΙΑ πιθανότητα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ του Σαββάτου ("χονδρικά" από τα χαράματα / τις πρωινές / προμεσημβρινές ώρες και  ΙΣΩΣ ακόμη πιο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και το μεσημέρι) ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ όμως ΕΠΙΠΕΔΟ οι υπάρχουσες νεφώσεις να "καταφέρουν να αφήσουν στο διάβα τους" είτε κάποιο παροδικό ψιχάλισμα ή και σύντομης διάρκειας ασθενή "βροχούλα" ή και κάποιο μεμονωμένο όμβρο (ΟΧΙ αξιόλογα φαινόμενα και με ΚΑΠΩΣ πιο "ορατό το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν αυτά" ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στην ενδοχώρα της Κέρκυρας , με έμφαση ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "κομμάτια" που βρίσκονται κατά μήκος ή κοντά σε ορεινούς όγκους).

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ μέχρι περίπου ΚΑΙ το πρώτο μισό του Σαββάτου θα πρέπει να παρατηρηθούν και αρκετές πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ (τα χαράματα / τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες ΙΣΩΣ κάποιες στιγμιαίες ριπές των ανέμων ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ προσεγγίσουν ακόμη και θυελλώδεις εντάσεις, στα 8 μποφώρ) . 

Πάντως "χονδρικά" από ΑΡΓΑ το μεσημέρι πλέον και ύστερα , θα "γυρίσουν" σε πιο νοτιοδυτικούς ΠΑΝΤΟΥ και θα "πέσουν ελαφρώς" , φθάνοντας πια τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ με ... ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ.

Όσο για την "πορεία" της θερμοκρασίας ... ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ θα βρεθεί ΣΕ ΑΚΡΩΣ Ανοιξιάτικα επίπεδα.

Άρα ΟΧΙ μόνο περιμένουμε ανάλογες τιμές με την Παρασκευή ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας, ο υδράργυρος θα σημειώσει και μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ περαιτέρω άνοδο τόσο ως προς τις μέγιστες , όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του... 

Με αποτέλεσμα παρόλο τον ΕΝ ΜΕΡΗ άστατο καιρό να μιλάμε για ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που ΤΟΠΙΚΑ θα παραπέμπουν ακόμη και στον Μάη , ενώ παράλληλα θα "ανέβουν" αισθητά (συγκριτικά με τα προηγούμενα 24ωρα) και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Οπότε θα "μαλακώσει" αρκετά ο καιρός και μέσα στη νύχτα / νωρίς το πρωινό μας.

Για μεθαύριο Κυριακή 02/04/2023 : ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ περιμένουμε κάποια άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό.

Έτσι θα πρέπει να υπολογίζουμε σε αραιές συννεφιές που θα εναλλάσσονται και με διαστήματα ηλιοφάνειας (αλλού αυτά στο νομό μας θα είναι "μεγαλύτερα σε διάρκεια και αλλού σχετικά μικρά").

Ωστόσο μέσα στην ημέρα παροδικά τα σύννεφα ενδέχεται να είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πιο πυκνά και δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ όμως ΕΠΙΠΕΔΟ να "καταφέρουν να αφήσουν στο διάβα τους" είτε κάποιο παροδικό ψιχάλισμα ή και σύντομης διάρκειας ασθενή "βροχούλα" (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και με ΜΙΚΡΗ την πιθανότητα να εκδηλωθούν αυτά τα ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ασθενή φαινόμενα. Παρολ ' αυτά όπως συνήθως , εδώ τα αναφέρουμε όλα , αφού χρόνια τώρα ξέρετε ότι "είμαστε περισσότερο της λεπτομέρειας"). :)

Βέβαια αξίζει να πούμε ότι και πάλι ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερη πιθανότητα στο να εκδηλωθούν αυτά τα προαναφερθέντα ΛΙΓΟΣΤΑ και στην ουσία "άνευ σημασίας" φαινόμενα έχουν ΞΑΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στην ενδοχώρα της Κέρκυρας , με έμφαση ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "κομμάτια" που βρίσκονται κατά μήκος ή κοντά σε ορεινούς όγκους.

Οι άνεμοι ΚΑΙ την Κυριακή θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ.. 

Ο υδράργυρος την Κυριακή θα σημειώσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ πτώση , της τάξεως των δυο και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και τριών βαθμών ως προς τις μέγιστες τιμές του. 

Οπότε μετά τα εκτεταμένα 19αρια και 20αρια του Σαββάτου (αναφέρομαι πάντοτε  στα ΠΕΔΙΝΑ μας , όπου πολύ τοπικά προσωπικά αναμένω και 20 + C. το Σάββατο) θα πάμε σε ΚΑΠΩΣ πιο "λογικές" για τούτη την περίοδο τους έτους ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που θα κυμανθούν μεταξύ 16 C. με 18 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 19 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο ...

Τέλος σχετικά με τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 8 C. με 10 C. και πιο ΤΟΠΙΚΑ 11 C. με 12 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε και πάλι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, εκείνες τις ώρες ...

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας το ερχόμενο 48ωρο στο νομό μας , έτσι είναι αρκετά πιθανό ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να σχηματίζονται και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες εντός του 48ωρου ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα υψώματα , όπως και σε "κατοικημένα" ορεινά / ημιορεινά τμήματα (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ενδεχομένως να είναι και αρκετά πυκνές).

Πριν σας αποχαιρετήσω , σας "χρωστώ" λίγα λόγια και ... Για παραπέρα ! :)

Εδώ λοιπόν , "κολλάει / δένει" η παροιμία : Όσα χάνει / δεν φέρνει ο μήνας , τα φέρνει ο χρόνος !!

Τι εννοώ ;

Από Δευτέρα συνεχίζεται η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της φύσης που ευτυχώς ξεκίνησε τον Μάρτιο (κάλλιο αργά παρά ποτέ) να επαναφέρει όσο "προλαβαίνει τις χαμένες καιρικές ισορροπίες" των μηνών που προηγήθηκαν ... Τόσο από υετικής , όσο και από θερμοκρασιακής πλευράς !!

Έτσι από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ της επόμενης εβδομάδας εισερχόμαστε ΞΑΝΑ σε ΠΙΟ ... ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥΣ έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ακόμη και ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥΣ ρυθμούς !!

Ναι καλά διαβάσατε , εκτός από ΕΚ ΝΕΟΥ αρκετά νερά μας περιμένει και ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας... ;)

Μάλιστα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως ΚΑΙ ΤΙΣ 7 ΜΕ 8 του Απρίλη (ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ) να υπολογίζεται σε ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ με θερμοκρασίες που ΑΛΛΟΥ θα παραπέμπουν στο Νοέμβριο και ΑΛΛΟΥ στο νομό μας ακόμη και στον Δεκέμβριο ή και Φεβρουάριο !!

Ας ελπίσουμε ΜΟΝΟ να μην έχουμε "θέματα" σε καλλιέργειες / κηπευτικά σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Κέρκυρας εντός της ερχόμενης εβδομάδας ... Κατά τα άλλα , τα υπόλοιπα είναι όλα καλοδεχούμενα!

Καλό ξεκίνημα του νέου μήνα (Απρίλιος) από αύριο Σάββατο!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου