Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ακολουθεί η καθιερωμένη "καιρική μας εκτίμηση" μέχρι ΚΑΙ την Κυριακή 05/03/2023...

Για αύριο Παρασκευή 03/03/2023 : Μέσα στην ημέρα, ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ ... Πράγμα που σημαίνει ότι γενικά την Παρασκευή θα έχουμε να κάνουμε με ... "Λίγο απ ' όλα" ! :)

Άρα λοιπόν περιμένουμε ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ διαστήματα ηλιοφάνειας...
Αλλά ΔΕΝ θα λείψουν και οι αρκετές συννεφιές , "οι οποίες" κατά διαστήματα θα πυκνώνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ακόμη περισσότερο... Οπότε και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να σημειωθεί είτε μια ψιχάλα / ψιλόβροχο ή και ανά διαστήματα μέτριας εντάσεως βροχόπτωση (ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΝΕΝΑ υπάρχει πιθανότητα και για ισχυρότερη βροχόπτωση με την μορφή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ μπόρας ή καταιγίδας που δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και από χαλάζι).
Από τη νύχτα όμως (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από ΑΡΓΑ τη νύχτα ,βαδίζοντας ΠΡΟΣ το Σάββατο) θα πρέπει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να ξεκινήσουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ και πιο "γενικευμένες" βροχοπτώσεις στα μέρη μας (ΤΟΠΙΚΑ και ΠΙΟ "αξιόλογες" πλέον, με μεγαλύτερη διάρκεια).

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ. Ωστόσο ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ είναι πιθανό να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ.

Τέλος η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή , με αποτέλεσμα να κυμανθεί ξανά ,σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη.

Για το Σάββατο 04/03/2023: Αναμένεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΣΤΑΤΟΣ καιρός κατά το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ του 24ωρου στις περισσότερες περιοχές του νομού μας.

Οπότε ήδη από τα ξημερώματα και μετέπειτα μέσα στην ημέρα θα πρέπει να εκδηλωθούν διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες , ενώ υπάρχει πιθανότητα και για παροδική καταιγίδα σε ΚΑΠΟΙΑ τμήματα της Χώρας των Φαιάκων. Τα φαινόμενα θα έχουν την μορφή ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ δηλαδή ΔΕΝ θα βρέχει ασταμάτητα ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα υπάρξουν "περάσματα που ΤΟΠΙΚΑ θα έχουν κάποια σχετική διάρκεια". Ενώ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται κάποια μπόρα να είναι δυνατή (πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης).

Πάντως κρατάμε ότι , τα φαινόμενα θα είναι ΤΟΠΙΚΑ αξιόλογα. 

Οι άνεμοι παραμένουν νοτίων διευθύνσεων στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ και μόνο ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ενδέχεται να παρατηρηθούν και κάποιες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ.

Ο υδράργυρος το Σάββατο θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της , έτσι ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα "πλησιάσει" τις κανονικές για την εποχή τιμές. 

Με λίγα λόγια θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 14 C. με 15 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 16 C. (ωστόσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τα θερμόμετρα νωρίς το μεσημέρι πιθανόν να δείξουν και 17 C.)

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ΠΙΟ "χαμηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με τεσσάρων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές του ερχόμενου Σαββάτου (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

θα πρέπει να αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 8 C. με 10 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 11 C. με 12 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο ...

Για την Κυριακή 05/03/2023 : Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της σημερινής ημέρας (Πέμπτη 02/03/2023) η ημέρα αν και ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ και θα κυλήσει με ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (πιθανότητα για κάποια τοπικού χαρακτήρα βροχή ή μπόρα) εως και το μεσημέρι, παρολ ΄αυτά ΣΤΑΔΙΑΚΑ από εκεί και ύστερα, θα περάσουμε σε ΒΕΛΤΙΩΣΗ των καιρικών μας συνθηκών από άκρη σε άκρη, με "κάποια" ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι αρχικα θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφωρ ΑΛΛΑ ... ΑΡΓΟΤΕΡΑ θα στραφούν ΠΑΝΤΟΥ σε βορειοδυτικούς ("μαίστρος" / μετά από καιρό) στα 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 6 μποφώρ (ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως , στα "κλασικά εκείνα σημεία" που συνήθως "πιάνει πιο πολύ" ο μαίστρος, δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να καταγραφούν και ΛΙΓΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ).

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά , οπότε και θα βρεθεί ξανά σε παρόμοια επίπεδα με το Σάββατο.

Πολύ υψηλά θα είναι τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας καθ ' όλη την διάρκεια του ερχόμενου τριήμερου. Παράλληλα ανά διαστήματα ενδεχομένως να σχηματίζονται αρκετά πυκνές ομίχλες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα υψώματα και τις ορεινές / ημιορεινές "κατοικημένες" ζώνες του τόπου μας.

Επίσης αξίζει αναφοράς ότι μετά από πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα , επιτέλους το ερχόμενο τριήμερο , τα απέναντι ψηλά Ηπειρωτικά βουνά που βλέπουμε από τα μέρη μας , θα δεχθούν αξιόλογες ποσότητες φρέσκου χιονιού (σε μεγάλα όμως υψόμετρα).

Καλό σας βράδυ !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου