Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

 Τα νέα του καιρού για το βόρειο Ιόνιο (νομός Κέρκυρας).

Η... ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ / ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ... ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΒΡΟΧΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ!!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ... ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ (μετά το "μικρό διάλειμμα Χειμώνα", πάντα από πλευράς θερμοκρασίας) ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΕΣ ΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή μας έρχονται εκ νέου "καθαρά Ανοιξιάτικα θερμοκρασιακά επίπεδα" στην πορεία... Με έμφαση όμως ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και μετέπειτα, όπου θα είναι ΣΑΝ "να μπαίνει ο γνωστός μας Απρίλης" ΚΑΙ ΠΑΛΙ)!! ;)

Γεια σας φίλες και φίλοι!!

Όπως προφανώς ήδη καταλάβατε, από τα παραπάνω λόγια μου ΔΕΝ αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ στον καιρό μας ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΕΣ μπροστά μας και βλέπουμε για παραπέρα ξανά... Στις επόμενες προβλέψεις / αναρτήσεις μας εδώ! 

Άρα λοιπόν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Τετάρτη επτά του Φλεβάρη (όπου μπορούμε να μιλήσουμε με κάποια "σχετική σιγουριά / αξιοπιστία") το καιρικό μας σκηνικό ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ! 

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ θα έχουμε συμπληρώσει ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ή ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΜΗΝΑ (για την ακρίβεια έως τότε θα έχουμε συμπληρώσει ακριβώς 17 ολόκληρες συνεχείς ημέρες) ΜΕ... ΜΟΝΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΙΑΚΑΔΑ στην "καρδιά του Χειμώνα" (ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ χρονικό διάστημα καλοκαιρίας / καθημερινών λιακάδων / ανομβρίας επικρατεί από την Δευτέρα 22/01/2024 ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ την Τετάρτη 07/02/2024 στα μέρη μας) ... Δηλαδή ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ θα έχουμε "κλείσει / συμπληρώσει" δεκαεπτά ολόκληρες ημέρες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ / ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ και βλέπουμε για μετέπειτα στις επόμενες αναρτήσεις μας) ! ;) 

Αυτά τα ολίγα για όλες και όλους εσάς που θέλετε να προγραμματίσετε τις εξωτερικές δραστηριότητες / εργασίες σας ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (Μετά λοιπόν από  δέκα ολόκληρες συνεχείς ημέρες καλοκαιρίας, που "κλείσαμε" σήμερα Τετάρτη 31/01/2024... ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ επτά ημέρες μπροστά μας... Θα είναι ΜΕΓΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ σας, αφού ο καιρός μας θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να είναι ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΕΓΝΟΣ / ΑΚΡΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ)!  ;)

Παράλληλα για να μην ξεχνιόμαστε , να σας θυμίσω πως η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ που έβρεξε ναι μεν ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΩΣΤΟΣΟ ΟΧΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ στο νομό μας ήταν στις 20/01/2024... ΕΝΩ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ που έβρεξε ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας ήταν στις 15 του Γενάρη...

Οπότε με μια απλή μαθηματική πράξη , μπορείτε να καταλάβετε την κατάσταση που βρισκόμαστε ήδη σήμερα 31 του Γενάρη και σε ποια ("πολύ χειρότερη") κατάσταση ΞΗΡΑΣΙΑΣ θα βρισκόμαστε πλέον...Στις επτά του Φλεβάρη, όπου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ θα συνεχίσουμε στο "ίδιο αδιάφορο / μη φυσιολογικό καιρικό μοτίβο" στην περιοχή μας (και βλέπουμε για παραπέρα)!

Και αφού σας έδωσα , το "γενικότερο πλάνο / μοτίβο του καιρού στον τόπο μας" για ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ημέρες μπροστά μας...

Ώρα να περάσουμε στην ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ  μας πρόγνωση για το επόμενο τετραήμερο (δηλαδή από αύριο Πέμπτη 01/02/2024 και ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 04/02/2024)! :) 

Εννοείται ότι, αναμένουμε... Τι άλλο; 

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ συνθήκες με άφθονη ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ...

ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/02/2024 (ΙΣΩΣ εν μέρη και αύριο Πέμπτη) ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΛΙΓΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" να μας "κάνουν την τιμή" να εμφανιστούν στον ουράνιο θόλο μας έστω και για λίγες ώρες (ΜΙΚΡΗ μεν αλλά υπαρκτή δε η πιθανότητα). 🙂

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργούν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά , αφού θα πνέουν ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ!

ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ θα πνέουν άλλοτε από μεταβλητές διευθύνσεις πολύ ασθενείς (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα έχουμε συνθήκες ακόμη και νηνεμίας) και άλλοτε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ από ανατολικές διευθύνσεις ΟΧΙ πάνω από 3 με 4 μποφώρ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. 

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ γενικά άλλοτε από δυτικές διευθύνσεις και άλλοτε από βόρειες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να "βγάλει" κάπου κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ, εντός της ημέρας είναι ΜΙΚΡΗ και εάν "καταφέρει" να συμβεί, αυτό θα αφορά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ κατά μήκος ή γύρω από το νομό μας ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ / δηλαδή ΟΧΙ για όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ για κάποια ημέρα , από τις επόμενες τέσσερις). 

Ο υδράργυρος που ήδη από σήμερα Τετάρτη παρουσίασε ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ άνοδο ως προς μέγιστες τιμές του (δηλαδή κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών) συγκριτικά με το προηγούμενο τριήμερο...

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει να "ανεβαίνει" ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ μέρα με την μέρα ΑΡΧΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του (δηλαδή ΞΑΝΑ ΚΥΡΙΩΣ κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών) ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ μέσα στις νυχτερινές / πρώτες πρωινές ώρες.

Οπότε για ακόμη ένα διήμερο θα συνεχίσουμε να έχουμε το...ΣΧΕΤΙΚΑ γενικευμένο φαινόμενο της πάχνης ("δροσόπαγου" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) αλλά και τον "ελαφρύ παγετό" σε ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα χαράματα / νωρίς το πρωί... Ενώ παράλληλα μέσα στην ημέρα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα περάσουμε σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ. 

Παρολ ΄αυτά ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας αργά τα μεσημέρια (ειδικά από την επόμενη Κυριακή και μετά) θα δείχνουν ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ. 

Ενώ ταυτόχρονα ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα "ανέβουν" σε επίπεδα τέτοια που "θα είναι πλέον απαγορευτικά για τον σχηματισμό εκτεταμένης πάχνης / δροσόπαγου" (δηλαδή το εν λόγω φαινόμενο θα λάβει "ολοένα και πιο περιορισμένη / εξασθενημένη μορφή/ φθίνουσα πορεία") , καθώς και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ασθενές παγετού (θα μας "αποχαιρετήσουν" οριστικά και εκείνες οι ελάχιστες τιμές που μέχρι την Παρασκευή θα είναι "ικανές" να δίνουν ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας "ελαφρύ παγετό"). 

Και μιλώντας για ΑΝΟΔΟ της θερμοκρασίας, αξίζει να ειπωθεί πως από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ιδιαίτερα από την ερχόμενη Κυριακή μας και μετέπειτα (και μέσα στην επόμενη εβδομάδα) ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΡΓΑ ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ ΜΑΣ θα είναι ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ... Που θα συνεχίσουν "να δείχνουν τουλάχιστον τα ημερολόγιά μας", φθάνοντας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ...

Στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΣ τους 16 C. με 17 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και τους 18 C. (δεν αποκλείεται εντός της επόμενης εβδομάδας να παρατηρηθούν ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας, ακόμη και 19 C.

Στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και στα "πολύ ψηλά" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες (όπως και να έχει όμως, σαφώς ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα "ανέβει αισθητά" ο υδράργυρος, σε σχέση με ότι βίωσαν οι κάτοικοι τις τελευταίες ημέρες).

Τέλος τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, ύστερα από ένα διάστημα (σχετικά μεγάλο για τα δεδομένα του τόπου μας) , που ήταν "αρκετά χαμηλότερα από τα συνηθισμένα για τούτη την περίοδο του έτους"...

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ θα αρχίσουν να παίρνουν "τον ανήφορο" τις επόμενες ημέρες και...ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ  επόμενο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και ύστερα! 

Καλό βράδυ Τετάρτης και... Να ευχηθώ... 

Καλό μήνα (Φεβρουάριος) από αύριο Πέμπτη, με υγεία και κάθε καλό σε όλες και όλους και...

 Όσο αφορά "το καιρικό του κομμάτι" με την ελπίδα κάπου παρακάτω μέσα στην διάρκειά του, "να πάρει επιτέλους μπροστά καιρικά" , δίνοντάς μας μπόλικες "χορταστικές βροχές" (Θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει... Ύστερα από ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΔΙΧΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ βροχή στην καρδιά του Χειμώνα / της κατά τα άλλα πιο βροχερής περιόδου του έτους, η βροχόπτωση θα αποτελεί πια ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ / ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ φίλες και φίλοι)!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου