Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα σας !!

 Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή καιρική μου εκτίμηση, σχετικά με τον καιρό της Κυριακής, στα μέρη μας.  :)

Έτσι όπως χαρακτηριστικά σας έγραψα χθες , πράγματι τα "σχετικά αξιόλογα" φαινόμενα είχαν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ χαρακτήρα (όπως ακριβώς σας "έταξα" χθες δηλαδή). Αυτό αποτυπώνεται ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στους υπάρχοντες  μετεωρολογικούς σταθμούς του νομού μας... Όπου και παρατηρούμε ότι στα νοτιότερα άκρα (κυρίως σε Παξούς και όχι μόνο) είχαμε να κάνουμε περισσότερο με κάποιο ψιλόβροχο ή πιο τοπικά μόνο με ψιχάλες (πολύ τοπικά τα βροχόμετρα ΔΕΝ ξεπέρασαν ούτε καν τα 0,2 mm εκεί), ενώ ελαφρώς  βορειότερα στο νησί της Κέρκυρας και έως περίπου το ύψος της ομώνυμης πρωτεύουσας του νομού, ναι μεν "βράχηκαν" ΑΛΛΑ σε γενικές γραμμές , όχι κάτι το ιδιαίτερο , αφού στα περισσότερα εκεί σημεία ο ημερήσιος υετός κυμάνθηκε μεταξύ μόλις 2 - 6 χιλιοστών ! Αντίθετα "χονδρικά" από το ύψος της κεντροβόρειας Κέρκυρας και περισσότερο σε αρκετά τμήματα του βορρά της νήσου , έβρεξε "σχετικά αξιόλογα" , με τα βροχόμετρα να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν ΕΛΑΦΡΩΣ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ κομμάτια , τα 15 χιλιοστά (15,4 mm έπεσαν στο Βαλανειό, σήμερα).  ;) Παράλληλα και οι ριπές των νοτιάδων όντως πρόσκαιρα και ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέρη του νομού κατάφεραν να αγγίξουν και τα 6 μποφώρ (και αυτό "γράφτηκε" ακριβώς έτσι εδώ από χθες , όπως και συνέβη στην πραγματικότητα, σήμερα. Ενδεικτικά να αναφέρω τον σταθμό στον Αρίλλα με μέγιστη ημερήσια ριπή ανέμου τα 42,6 km/hr και τον σταθμό μου στο Βαλανειό με 40,2 km/hr , που αντιστοιχούν σε 6 μποφώρ "δύναμη") ...  :) 

Ήρθε όμως η ώρα να δούμε τι μέλλει γενέσθαι καιρικά από εδώ και πέρα ... Όπως σας τόνισα ήδη από χθες, ο άστατος καιρός θα ερχόταν για να "μείνει". Πράγματι  σαφώς και ΔΕΝ τελειώσαμε κιόλας με τις τοπικές βροχές (έχουμε αρκετό μέλλον μπροστά μας με δαύτες και τη νέα εβδομάδα). 

Σύμφωνα λοιπόν και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής (απογευματινά στοιχεία) , σταδιακά από αργά μέσα στην ερχόμενη νύχτα και ύστερα , θα πρέπει να επηρεαστούμε από ακόμη έναν "γύρο  βροχοπτώσεων"! Τα φαινόμενα ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα έχουν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ τόσο ως προς την έντασή τους , όσο και ως προς την διάρκειά τους.

ΚΥΡΙΩΣ από τις μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε και μετέπειτα , βαδίζοντας προς το χάραμα της Δευτέρας , καθώς και κατά την διάρκεια των πρωινών / προμεσημβρινών ωρών της Δευτέρας 15/11/2021 προσωπικά  περιμένω τα περισσότερα φαινόμενα , όσο αφορά τις επόμενες 24 ώρες (ΟΧΙ ότι ο καιρός στη συνέχεια θα βελτιωθεί , απλά τα φαινόμενα θα γίνουν λιγότερα, πιο εξασθενημένα και ακόμη πιο τοπικού χαρακτήρα. Με λίγα λόγια "χονδρικά" μετά το πρώτο μισό της ημέρας θα μιλάμε για περιορισμό και σημαντική εξασθένηση των φαινομένων, ΑΛΛΑ ΟΧΙ για "γενικευμένη" βελτίωση). Μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα ενδέχεται να υπάρξουν ξανά  ΚΑΠΟΙΑ "περάσματα" ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ οι τοπικές μπόρες/σποραδικές καταιγίδες που θα σημειώνονται κατά περιόδους στα ανοιχτά δυτικά του νομού μας δείχνουν να καταφέρνουν να επηρεάζουν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας (όπως άλλωστε συνέβη και σήμερα) . Οπότε και αύριο ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις θα είναι "σχετικά αξιόλογες" με τα φαινόμενα εκεί για λίγο να αποκτούν ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερη ένταση. Αντίθετα εκ νέου θα υπάρξουν και τμήματα , στον ίδιο πάντα νομό , όπου ΔΕΝ θα κάνει και κάτι το ιδιαίτερο πάλι (περισσότερο κάποιο ψιλόβροχο σε αυτά τα σημεία).

Οι άνεμοι παραμένουν νότιοι - νοτιοανατολικοί , με ΣΧΕΔΟΝ τις ίδιες εντάσεις με σήμερα, φθάνοντας δηλαδή  τα 3 με 5 μποφώρ κατά διαστήματα και κατά τόπους . Ωστόσο ξανά ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ  ΔΕΝ θα λείψουν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ, εντός του 24ωρου  (τα χαράματα/πρωινές ώρες Δευτέρας σε πολύ τοπικό επίπεδο δεν αποκλείεται για λίγο να καταγραφούν ορισμένες πολύ ισχυρές ριπές νοτιά, στα 7 μποφώρ)

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά συγκριτικά με την Κυριακή. Οι μέγιστες τιμές της ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές θα βρεθούν για ακόμη μια ημέρα ΚΟΝΤΑ στα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα (παρατηρούμε λοιπόν πως παρόλο τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες  ΔΕΝ έχει ακόμη καταφέρει να υπάρξει η "φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασιακή κατάσταση", αλλά απλά την "πλησιάζουμε" κατά τόπους, τις τελευταίες μερικές ημέρες) . Παράλληλα τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας επιμένουν , πράγμα που σημαίνει πως και αύριο είναι αρκετά πιθανός ο σχηματισμός κάποιων τοπικών ομιχλών σε διάφορες μεριές του τόπου μας (όπως αναμενόταν, ορισμένες τοπικές ομίχλες παρατηρήθηκαν και σήμερα).  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - λάτρης του καιρού από παιδί). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου