Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

  ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ : ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟ ΤΩ ΠΥΛΩΝ ... 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΠΙΚΑ  ΕΝΤΟΝΩΝ  ΕΩΣ  ΕΝ  ΔΥΝΑΜΗ  ΚΑΤΑ  ΤΟΠΟΥΣ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ  ΚΑΙΡΙΚΩΝ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ . ΙΣΧΥΕΙ  ΑΠΟ  ΑΡΓΑ  ΤΗ  ΝΥΧΤΑ  ΤΗΣ  ΠΕΜΠΤΗΣ  25/11/2021  ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ... ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ  Η  ΠΕΡΙΟΧΗ  ΜΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ΑΡΚΕΤΩΝ  ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΩΝ  ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ  ΔΕΧΕΤΑΙ  ΚΑΤΑ  ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ  ΚΑΙ  ΚΑΤΑ  ΤΟΠΟΥΣ  ΙΣΧΥΡΑ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ  ΟΠΟΤΕ  Η  ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ  ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΣΕ  ΤΟΠΙΚΟ  ΕΠΙΠΕΔΟ  ΑΥΞΑΝΕΙ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ !!!!  

Χαιρετώ τους σχεδόν 6.000 "ακόλουθους" (followers) τούτης της σελίδας ! :) 

Δεν άλλαξε τίποτα λοιπόν από εκείνα τα λόγια , που γράφτηκαν εδώ , στην ανάρτηση της περασμένης Κυριακής , όπως μάλλον ήδη καταλάβατε , διαβάζοντας τα ... "Κεφαλαία" γράμματα στην κορυφή αυτής της δημοσίευσης ! ;) 

Έτσι ύστερα από την σημερινή καιρική ανάπαυλα (η οποία είχε προβλεφθεί τόσες ημέρες πριν και την γνωρίζατε πολύ έγκαιρα εκείνοι που με "διαβάζετε") , εντός του αυριανού 24ωρου (Πέμπτη 25/11/2021) ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ τα πράγματα θα αλλάξουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ ... Με τις συννεφιές να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και να σημειώνονται  μέχρι το τέλος της ημέρας  ΑΡΧΙΚΑ κάποια ΛΙΓΟΣΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗ φαινόμενα (όχι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά θα αποτελούν τον "προπομπό" για ότι θα ακολουθήσει). 

Σημαντική επιδείνωση του καιρού μέσα στη νύχτα της Πέμπτης (κυρίως αργά) ΠΡΟΣ το χάραμα της Παρασκευής 26/11/2021 , με βροχές, μπόρες / καταιγίδες  που κατά περιόδους θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ !! Παράλληλα περισσότερο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας βαθμιαία θα επικρατήσουν δυνατοί νοτιάδες. Μάλιστα ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της αυριανής  νύχτας και μετέπειτα θα φθάνουν ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ τα 6 με 7 και ΤΟΠΙΚΑ  έως 8 μποφώρ (με στιγμιαίες σφοδρές ριπές όμως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία που θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν τα 9 μποφώρ. Οπότε σε συνδυασμό και με τις τοπικά δυνατές  νεροποντές, θα μιλάμε για "βροχοθύελλα" σε ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ )! 

Όλη αυτή η ΚΑΤΑ  ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ πολύ βροχερή (ανά διαστήματα τοπικά ισχυρές έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ κομμάτια του νομού μας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις , κάποιες από αυτές συνοδεία έντονων καταιγίδων) και  ΚΑΤΑ  ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ  ανεμώδης  κατάσταση (κατά περιόδους τοπικά σφοδρές ριπές ανέμων, που σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία κάθε τόσο θα προσεγγίζουν τα επίπεδα θύελλας) θα  μας  συνοδεύει ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ !!!

Εδώ θα πρέπει να προσθέσω πως σαφώς και θα υπάρχουν ΜΙΚΡΑ "διαλείμματα" ενδιάμεσα των κακοκαιριών . Ωστόσο (επειδή πολλοί/πολλές με ρωτάτε) γενικά μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και το "ξεκίνημα" της νέας εβδομάδας ο καιρός ΔΕΝ θα ενδείκνυται για εξωτερικές εργασίες/δραστηριότητες, αφού τα όποια ... Καιρικά "διαλείμματα" θα είναι σε γενικές γραμμές ΜΙΚΡΑ, δηλαδή  για τις επόμενες ΑΡΚΕΤΕΣ ημέρες ΔΕΝ θα βιώσουμε ξανά ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ καιρική ανάπαυλα , όπως την τωρινή !!  ;)

Πριν σας αφήσω , για τελευταία φορά επισημαίνω την "σοβαρότητα" της κατάστασης από καιρικής πάντα  πλευράς, για το επόμενο πενθήμερο. Το έδαφος είναι ήδη σχετικά "κορεσμένο" σε διάφορα κομμάτια του νομού, αφού υπήρξαν τμήματα στο νομό, όπου κατά το διήμερο της Δευτέρας 22/11 - Τρίτης 23/11/2021 δέχθηκαν συνολικά 50 με 100 τόνους νερού ανά στρέμμα (κατά μέσο όρο και ανάλογα πάντα την κάθε περιοχή). Έτσι αν αναλογιστούμε την μεγάλη έως κατά τόπους πολύ μεγάλη ποσότητα νερού που θα δεχθούμε εκ νέου τα επόμενα 24ωρα τότε καταλαβαίνουμε πως η πιθανότητα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να προκύψουν πλημμυρικά φαινόμενα , κατολισθήσεις , καθιζήσεις στο οδόστρωμα κτλ. είναι σίγουρα ΜΕΓΑΛΗ !! 

Επίσης όπως τόνισα και πιο πάνω , οι άνεμοι κατά διαστήματα θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Μάλιστα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας , παροδικά οι ριπές των νοτιάδων δύναται να φθάσουν τα 9 με 10 μποφώρ "δύναμη"! Οπότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να παρατηρηθούν κάποια προβλήματα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και από πλευράς ανέμων , αυτή την φορά !! Όσο αφορά την ηλεκτροδότηση , ΔΕΝ θέλει και πολύ σκέψη με το συγκεκριμένο καιρικό σκηνικό που θα επικρατήσει για ... Να καταλάβει κανείς ότι σχεδόν σίγουρα θα υπάρξουν διάσπαρτα προβλήματα για πολλοστή φορά στο νομό μας. Ας ελπίσουμε μόνο οι περιοχές που θα έχουν "θέμα" να ΜΗΝ μείνουν πάρα πολλές ώρες στο "σκοτάδι" ...

Τέλος, αρκετά πυκνές ομίχλες θα κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα υψώματα και κατοικημένες ορεινές/ημιορεινές περιοχές , ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το επόμενο πενθήμερο. Παράλληλα τόσο η πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης όσο και η εμφάνιση υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη είναι αυξημένη όλα τα αμέσως επόμενα 24ωρα!

P.S. Παρόλο τον πολύ άστατο καιρό και τους δυνατούς ανέμους , μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή 28/11/2021 η θερμοκρασία θα σημειώσει απλά μια ΜΙΚΡΗ πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της (στην ουσία όμως και πάλι στα περισσότερα τμήματα , θα διατηρηθεί "μαλακός" από θερμοκρασιακής πλευράς για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε). Σοβαρές ενδείξεις για το πρώτο "Χειμωνιάτικου τύπου" κρύο της φετινής σαιζόν υπάρχουν για τη  νέα εβδομάδα , με κάποιες από τις απέναντι  ορατές από το τόπο μας , ηπειρωτικές βουνοκορφές να "ασπρίζουν" για πρώτη φορά (εννοώ σε άλλα βουνά  χαμηλότερα από τη Νεμέρτσικα , η οποία "άσπρισε" και προχθές ευρισκόμενη στα 2.500 μέτρα). 

Εάν χρειαστεί θα επανέλθω σύντομα , αλλιώς τα λέμε ξανά σε μερικές ημέρες !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου