Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΒΑΘΜΙΑΙΑ  ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ  ΚΑΙΡΟΥ  ΜΕ  ΒΡΟΧΕΣ  ΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ  ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ  ΠΟΥ  ΚΑΤΑ  ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ  ΘΑ  ΕΙΝΑΙ  ΤΟΠΙΚΑ  ΙΣΧΥΡΕΣ ... 

Η  ΠΕΡΙΟΧΗ   ΜΑΣ  ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ   ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ  ΣΕ  ΤΡΟΧΙΑ  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΑΣΤΑΤΟΥ  ΚΑΙΡΟΥ  ΓΙΑ  ΜΕΓΑΛΟ  ΧΡΟΝΙΚΟ  ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ... ΜΕ  ΠΟΛΛΕΣ  ΕΩΣ  ΚΑΤΑ  ΤΟΠΟΥΣ  ΠΑΡΑ  ΠΟΛΛΕΣ  ΣΥΝΕΧΕΙΣ  ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΚΑΤΑ  ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ   ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ  ΕΩΣ  ΤΟΠΙΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ  ΑΝΕΜΟΥΣ ... ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ  ΟΤΙ  ΤΑ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ  ΣΥΧΝΑ  ΣΕ  ΔΙΑΦΟΡΑ  ΤΜΗΜΑΤΑ   ΘΑ  ΑΠΟΚΤΟΥΝ  ΕΝΤΟΝΟ   ΕΩΣ  ΤΟΠΙΚΑ  ΠΟΛΥ  ΕΝΤΟΝΟ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ  ΜΕ  ΟΡΑΤΗ  ΞΑΝΑ  ΤΗΝ  ΑΥΞΗΜΕΝΗ  ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ  ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  ΣΕ  ΤΟΠΙΚΟ  ΕΠΙΠΕΔΟ  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ  ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ  ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ !!!!! 

Μια μεγάλη καλησπέρα σε όλες και όλους τους κατοίκους αλλά και φίλους/λάτρεις  της Χώρας των Φαιάκων , από τα Διαπόντια νησιά μας στον βορρά και έως τους Παξούς και Αντίπαξους στο νότο !! :) 

Σας είχα προτρέψει να εκμεταλλευτείτε στο "έπακρον" το απερχόμενο "στεγνό" τριήμερο (Παρασκευή - Κυριακή) για τον παραπάνω ακριβώς λόγο, που μόλις διαβάσατε ! Όπως καταλάβατε ο πολύ άστατος καιρός έρχεται για να ... "Μείνει" !  ;) Εδώ θα υπάρχει συχνή, έγκαιρη  και όσο το δυνατόν πιο έγκυρη ενημέρωση πριν την κάθε κακοκαιρία (πιστέψτε με μας περιμένουν ΠΟΛΛΕΣ από δαύτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκ των οποίων κάποιες θα είναι κατά τόπους  αρκετά δυνατές και θα χρήζουν στοιχειώδους προσοχής από όλους μας , όπως φυσικά και επαγρύπνησης/εγρήγορσης από τις αρμόδιες αρχές του τόπου μας).

 "Χονδρικά" λοιπόν εισερχόμαστε σταδιακά σε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ με ΖΩΗΡΟ καιρικό ενδιαφέρον που θα κρατήσει σε γενικές γραμμές ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το επόμενο δεκαήμερο - δεκαπενθήμερο (ΙΣΩΣ και περισσότερο) ... Αιτία για όλη αυτή την αναμενόμενη άκρως ενδιαφέρουσα καιρική κατάσταση , η αλλαγή στην διάταξη των καιρικών συστημάτων άνωθεν της Ευρώπης , η οποία θα επιτρέψει σε αλλεπάλληλα χαμηλά βαρομετρικά  διαμέσου κυρίως της κεντρο - νότιας Ιταλίας να επηρεάζουν "κατά κύματα" την γωνιά μας !! Εννοείται πως θα υπάρχουν μικρά καιρικά "διαλείμματα/παύσεις" ενδιάμεσα των κακοκαιριών με σχετικά καλό καιρό, αλλά αυτό που θα υπερτερεί στην γενικότερη εικόνα του καιρού για  ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, θα είναι όλα εκείνα που σας τόνισα πιο πάνω... 

Ας πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι πρόκειται να συμβεί πάντα από καιρικής πλευράς , τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες (έτσι θα πηγαίνουμε εδώ, από προγνωστικής πλευράς  όλο αυτό το διάστημα με τον αναμενόμενο άστατο καιρό, "βήμα βήμα" , όπως κάνουμε συνήθως, άλλωστε). :) 

Έτσι από το απόγευμα (κυρίως αργά το απόγευμα) και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες της σημερινής ημέρας (Κυριακή 21/11/2021) θα ξεκινήσουν τα πρώτα ασθενή φαινόμενα / "προεόρτια" (ΑΡΧΙΚΑ καθαρά τοπικού χαρακτήρα και δίχως ιδιαίτερες εντάσεις). Μέσα στην ερχόμενη νύχτα και βαδίζοντας προς τα  χαράματα της Δευτέρας 22/11/2021 οι υπάρχουσες λίγες τοπικές βροχοπτώσεις θα γίνουν ΕΛΑΦΡΩΣ περισσότερες και θα απασχολούν ώρα με την ώρα , ολοένα και περισσότερα τμήματα του νομού μας , οπότε και σε τοπικό επίπεδο ΔΕΝ αποκλείεται να συνοδευτούν και από κάποιες τοπικές μπόρες (στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι μέτριας έντασης). Ο νοτιάς μέσα στην νύχτα απόψε  θα ενισχυθεί ΚΑΠΩΣ  φθάνοντας γενικά τα 4 με 5 και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα έως και τα 6 μποφώρ.

Για αύριο Δευτέρα 22/11/2021 : "Κλειστός βαρύς" καιρός  με  ΚΑΠΟΙΕΣ  τοπικές βροχές ήδη από νωρίς το πρωί. Παρολ ' αυτά  στη συνέχεια της ημέρας , γρήγορα θα υπάρξει ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ των βροχοπτώσεων από άκρη σε άκρη στο νομό μας. Μάλιστα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ , με έμφαση από τις προμεσημβρινές/μεσημβρινές ώρες , δεύτερο μισό ημέρας και μετέπειτα , τα φαινόμενα θα ΕΝΤΑΘΟΥΝ και ενδέχεται να βγάζει ΤΟΠΙΚΑ και μπόρες ή καταιγίδες οι οποίες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι  ΕΝΤΟΝΕΣ. 

Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ. Ωστόσο ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού , παροδικά θα πρέπει να παρατηρηθούν στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές, στα 7 μποφώρ. Όσο για την θερμοκρασία , αυτή θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της,  της τάξεως των δυο με τεσσάρων βαθμών κατά μέσο όρο και ανάλογα την περιοχή , συγκριτικά με ότι βιώσαμε την  Κυριακή. Αντίθετα θα "ανέβουν" ελαφρώς έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα αρκετά, οι ελάχιστες τιμές του 24ωρου. Δηλαδή θα "μαλακώσουν" οι νύχτες και τα πρωινά μας, συγκριτικά με εκείνα που προηγήθηκαν... ;)

Για την Τρίτη 23/11/2021 : ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ καιρικό σκηνικό με "περάσματα" κατά διαστήματα τοπικών βροχοπτώσεων (ΜΕΓΑΛΗ η πιθανότητα και για τοπικές μπόρες ή καταιγίδες). Τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ  ΕΝΤΟΝΑ. 

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Δευτέρα , ενώ οι άνεμοι συνεχίζουν από νότιες διευθύνσεις γενικά στα 3 με 5 και ΚΥΡΙΩΣ στο πρώτο μισό της ημέρας , ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα για λίγο έως και 6 μποφώρ. 

Και τις δυο παραπάνω ημέρες υπάρχει ΜΕΤΡΙΑ  πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη καθώς και τοπικής χαλαζόπτωσης. Παράλληλα τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι ιδιαίτερα υψηλά και κατά περιόδους σε διάφορα υψώματα όπως και σε κατοικημένες ορεινές/ημιορεινές περιοχές θα παρατηρούνται ομίχλες που τοπικά δύναται να είναι και αρκετά πυκνές. Σαφώς και θα πέσει αρκετό έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας , "συνολικά" πολύ νερό και ... Αυτό όπως ήδη σας είπα , θα είναι μόνο η ΑΡΧΗ αυτής της νέας πολύ βροχερής περιόδου! ;)

P.S. Η Τετάρτη 24/11/2021 (πάντα με τα στοιχεία της Κυριακής 21/11/2021) ΔΕΙΧΝΕΙ να είναι η ημέρα εκείνη με την μεγαλύτερη καιρική "ανάπαυλα/καιρικό διάλειμμα" αυτής της εβδομάδας, συνολικά εντός του 24ωρου. Μάλιστα ενδεχομένως να υπάρξουν και διαστήματα ηλιοφάνειας κατά τόπους εντός της ημέρας, οπότε και η θερμοκρασία θα πρέπει να σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Σπεύδω όμως να τονίσω πως η παραπάνω σχετική βελτίωση θα είναι βέβαια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ αφού νέες (πολύ πιθανόν ακόμη  πιο "σοβαρές") κακοκαιρίες θα ακολουθήσουν (θα υπάρξει ενημέρωση έγκαιρα) !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου