Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα σε όλες και όλους!!

Φθάσαμε αισίως λοιπόν στην Τετάρτη 12 του μήνα και... Εδώ πραγματικά, θαρρώ ότι, αξίζει να αναρτήσω ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από την ανάρτησή μου / τα λόγια που σας έγραψα δηλαδή την περασμένη Κυριακή 09/06/2024, σχετικά με τα επερχόμενα για... Τότε που "βρισκόταν μπροστά μας"! ;)

Ιδού τι γράφτηκε ΤΟΤΕ εδώ... 

<< Περιληπτικά, για την ώρα λοιπόν...

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΩΣ ΚΑΙ το τέλος της νέας εβδομάδας.
Παρολ ' αυτά ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Πέμπτη θα επικρατεί αυτό που αποκαλούμαι στα μέρη μας ως "κουφόβραση" μέσα στην ημέρα.
Δηλαδή οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας ναι μεν ΔΕΝ θα "ανέβουν" ΠΟΥΘΕΝΑ ΥΨΗΛΑ στο τόπο μας (ΔΕΝ περιμένουμε δηλαδή , κάποια ιδιαίτερη ή αξιόλογη περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, συγκριτικά με τις τιμές που σας ανέφερα για την Δευτέρα και την Τρίτη), αλλά ο συνδυασμός της Αφρικάνικης σκόνης, η εμφάνιση κατά περιόδους κάποιων "σκονονεφώσεων" και ενίοτε ανάλογα την κάθε περιοχή, της... "Λίγο πιο τσιμπημένης σχετικής υγρασίας", σαφώς και θα κάνουν το σκηνικό / την ατμόσφαιρα ή αν θέλετε καλύτερα...Την ποιότητα του αέρα και γενικά τις συνθήκες για τον ανθρώπινο οργανισμό ΟΧΙ και τόσο ευχάριστες (ανάλογα την κάθε περιοχή , ανά διαστήματα "σχετική αύξηση του δείκτη δυσφορίας")!
ΟΧΙ όμως , πως περιμένουμε κάτι το πρωτοφανές ή κάτι που χρήζει μεγάλης προσοχής από τους κατοίκους ή επισκέπτες του νομού μας (τονίζω ΞΑΝΑ ότι ΚΑΝΕΝΑΣ καύσωνας ΔΕΝ έρχεται τη νέα εβδομάδα στα μέρη μας) >>!!

Τα παραπάνω λόγια γράφτηκαν την περασμένη Κυριακή και αποτελούν μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ αφού πράγματι "πιάσαμε" το θερμοκρασιακό ταβάνι για αυτή την εβδομάδα που ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ήταν (όπως πολύ σωστά προβλέφθηκε / γράφτηκε εδώ μέρες πριν) ΜΟΛΙΣ οι 32 C. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ...Ενώ στα υπόλοιπα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ πράγματι όπως αναμενόταν ΔΕΝ ξεπεράσαμε τους 30 C. με 31 C.

Παράλληλα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ και σαφώς στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη , όπως επίσης περιμέναμε ΔΕΝ ξεπεράσαμε τους 27 C. με 28 C. ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μέχρι και τους 29 C. με 30 C.

Αυτά τα ολίγα, όσο αφορά την προηγούμενή μου ανάρτηση.

Συγνώμη εάν σας κούρασα , αλλά έκρινα πως έπρεπε να αναφέρω όλα τα παραπάνω.

Καλό είναι "να ευλογούμε και τα γένια μας" , κάπου κάπου. :) ;)

Πάμε όμως γρήγορα να δούμε τι θα πρέπει να αναμένουμε από καιρικής πλευράς για το αμέσως ερχόμενο 48ωρο στην Χώρα των Φαιάκων... ;)

Πρώτα απ ΄όλα να πούμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ φυσικά ότι ΔΕΝ περιμένουμε ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ όπως διαβάζετε και ακούτε διάφορα δεξιά και αριστερά, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο (αναφέρομαι αυστηρά ΜΟΝΟ για το νομό Κέρκυρας)...

Όλα αυτά αφορούν τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ "που ήδη ψήνονται στην κυριολεξία τις τελευταίες ημέρες" και ΕΚΕΙ αύριο Πέμπτη (στις ΙΔΙΕΣ δηλαδή ΞΑΝΑ περιοχές) δυστυχώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ (ΠΑΛΙ αφόρητη ζέστη με... Πάρα πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ιδιαίτερα αυξημένη την δυσφορία ΕΚΕΙ)

Στον αντίποδα ΛΙΓΕΣ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ "στα δάκτυλα" γωνιές της πατρίδας μας, που θα συνεχίσουν ΝΑ ΜΗΝ "καταλαβαίνουν τίποτα" από όλα αυτά!!

Μέσα σε αυτές ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΤΥΧΕΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ της Χώρας μας θα συνεχίσει να "ανήκει" φυσικά ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ!!! ;) :)

Αναλυτικότερα , για αύριο Πέμπτη 13/06/2024, αναμένονται ΓΕΝΙΚΑ αραιές συννεφιές που ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ καθώς και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΙΘΑΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα.

Ωστόσο ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ "τα εν λόγω σύννεφα να καταφέρουν ΓΙΑ ΛΙΓΟ να αφήσουν" είτε ένα ψιχάλισμα / ψιχάλα ή ΙΣΩΣ και κάποιο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ όμβρο / ή πολύ μεμονωμένη μπόρα.

ΕΑΝ τελικά "τα καταφέρει" τότε "ότι πέσει / οπουδήποτε πέσει" θα έχει την γνωστή "λασπώδης μορφή / κοκκινόχωμα". ;)

Όπως ήδη σας είπα και πιο πάνω, ο υδράργυρος ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή (δηλαδή πάνω κάτω, αναμένονται παρόμοιες με τις σημερινές ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες).

Μάλιστα σε ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας εξαιτίας της περισσότερης συννεφιάς ΕΚΕΙ θα σημειώσει μια ΠΡΩΤΗ μικρή πτώση.

Όλα αυτά λέω πάλι, την ίδια ώρα που αλλού στην Χώρα μας ΞΑΝΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ!!!

Κατά τα άλλα θα συνεχιστεί η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας ΚΑΙ αύριο, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η "γνωστή μας θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας".

Πάντως παρόλο τις ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα υπάρξει κάποια ΣΧΕΤΙΚΗ αύξηση του δείκτη δυσφορίας.

SOS SOS
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Την Πέμπτη θα επικρατήσουν εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες στο πεδίο των ανέμων, εάν ω μη γένοιτο υπάρξει κάπου η εκδήλωση φωτιάς στο νομό μας...ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΩΣ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΕΙΝΑ όπου ο νοτιάς ή το δυτικό ρεύμα δρα ως ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ άνεμος!!

Αναμένονται λοιπόν ΑΡΧΙΚΑ νοτιάδες (κυρίως πιο νοτιοανατολικοί άνεμοι) που θα φθάνουν τα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 5 μποφώρ.

ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΡΕΥΜΑ δρα ως ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ άνεμος (δηλαδή "κατεβαίνει" από τις "κορυφές η πλαγιές βουνών προς τους πρόποδες η τις γύρω / κοντινές περιοχές αυτών") περιμένουμε οπωσδήποτε ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ στα 6 με 7 μποφώρ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ!!!

Μάλιστα δεν αποκλείεται ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ να καταγραφούν ακόμη και ΚΑΠΟΙΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 8 μποφώρ.

Η ίδια κατάσταση ισχύει ΕΝ ΜΕΡΗ ΚΑΙ για εκείνες τις περιοχές που γενικά "είναι εκτεθειμένες" στο νότιο ρεύμα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων, με τις ίδιες όμως ακριβώς εντάσεις, στα συγκεκριμένα ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας.

Παρο ' αυτά από το βράδυ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα εξασθενήσουν ΜΕΡΙΚΩΣ.

Για την Παρασκευή 14 / 06 / 2024 σε γενικές γραμμές θα επικρατήσει ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ (πάντα από πλευράς φαινομένων) με ΑΦΘΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ κατά την διάρκεια της ημέρας (ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ κυρίως στην αρχή της ημέρας είναι πιθανό ένα ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ νεφώσεων).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση της τάξεως των τεσσάρων με πέντε βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ!!

Άρα την Παρασκευή θα έχουμε μπόλικη δροσιά, καταπληκτική διαύγεια και ορατότητα, καθώς και ΑΡΙΣΤΗ ποιότητα αέρα πάνω από την περιοχή μας!!

SOS SOS
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Οι άνεμοι θα στραφούν ΠΑΝΤΟΥ σε βορειοδυτικούς (μαίστρος) φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ...

Αλλά σχετικά γρήγορα θα ενισχυθούν περαιτέρω, φθάνοντας ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τα 5 με 6 μποφώρ και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και τα 7 μποφώρ!!!

Μάλιστα είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού να παρατηρηθούν ακόμη και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 8 μποφώρ, το μεσημέρι - απόγευμα!!!

Οπότε ΚΑΙ η Παρασκευή αποτελεί ακόμη μια εν δυνάμει επικίνδυνη ημέρα σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ (σε ακόμη περισσότερες περιοχές απ ' ότι την Πεμπτη) σε περίπτωση που προκύψει κάπου κάποια φωτιά, αφού η εξάπλωσή της θα είναι κυριολεκτικά αστραπιαία!!!

ΑΝ πέσει στην αντίληψή μας κάτι το περίεργο ή ύποπτο παίρνουμε αμέσως τηλέφωνο στο 199 ή στο 100 (πυροσβεστική υπηρεσία ή Ελληνική αστυνομία).

Σας αποχαιρετώ με μια όμορφη εικόνα , λίγο μετά την δύση του ηλίου απόψε (Τετάρτη 12/06/2024) , όπως την κατέγραψε η κάμερα του σταθμού μου, εδώ στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας.

Καλό βράδυ Τετάρτης!! 😀

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου