Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 09/06/2024.

Καλό βράδυ Πέμπτης! :) 

"Κορυφώθηκε" λοιπόν χθες Τετάρτη πέντε του μήνα για ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Ελλάδας η ΠΡΩΤΗ έντονη θερμή εισβολή του φετινού Καλοκαιριού , "η οποία" μάλιστα για ορισμένες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ γωνιές στα ανατολικά και νότια της πατρίδας μας, πράγματι είχε τα χαρακτηριστικά ΚΑΥΣΩΝΑ...

Καταγράφοντας ΕΚΕΙ τιμές ρεκόρ αρκετών ετών, για το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου, αφού και "επίσημα" ο υδράργυρος "κατάφερε ΤΟΠΙΚΑ να σκαρφαλώσει" ακόμη και στους 40 C. με 41,5 C. 

Στον αντίποδα βρέθηκαν ΠΕΡΙΟΧΕΣ δυτικότερα της Πίνδου αλλά και της βόρειας Ελλάδας, που ΔΕΝ "κατάλαβαν" ΤΙΠΟΤΑ από όλο αυτό το ΠΡΩΤΟ για φέτος "καυτό φιλί" της βόρειας Αφρικής! 

Έτσι ΚΑΙ στο νομό Κέρκυρας ΔΕΝ συνέβη απολύτως ΤΙΠΟΤΑ από όλα τα παραπάνω (όπως αναμενόταν άλλωστε). ;) 

Αφού στην μεριά μας, απλά ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα "πιάσαμε" τους 30 C. και KATA TOΠΟΥΣ μέχρι τους 31 C. Ενώ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (δηλαδή σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΌ ποσοστό της εκτάσεως του νομού μας) "παρατηρήθηκαν" και 32 C. 

Άρα "μείναμε εντελώς απ ' έξω από τις καυτές καταστάσεις" που επικρατούσαν την ίδια ώρα σε άλλα τμήματα της πατρίδας μας! 

Μιας και ναι μεν έκανε ζέστη, αλλά σε "υποφερτά πλαίσια" , με την θερμοκρασία να κυμαίνεται ΛΙΓΟ υψηλότερα του "κανονικού" για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους, που είναι "υπό φυσιολογικές συνθήκες" περίπου οι 28 C. για τα ΠΕΔΙΝΑ μας. 

Για να δούμε όμως, τι μέλλει γενέσθαι καιρικά / θερμοκρασιακά για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο τόπο μας ;

Πρώτα απ' όλα να πούμε πως περιμένουμε ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ.

Οπότε η ΑΦΘΟΝΗ ΛΑΜΠΡΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ θα είναι το ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού στην ευρύτερη ζώνη του βορείου Ιονίου και ΜΟΝΟ το Σαββατοκύριακο με έμφαση περισσότερο την Κυριακή ΙΣΩΣ ενδιάμεσα μας "χαρίσει" και ΛΙΓΑ παροδικά "συννεφάκια άνευ σημασίας".

Η θερμοκρασία ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ περιμένουμε να σημειώσει κάποια ΑΞΙΟΛΟΓΗ μεταβολή είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω (αναφέρομαι πάντοτε ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή εννέα του μήνα).

Οπότε ΚΑΙ αύριο Παρασκευή θα βρεθεί στα ίδια επίπεδα με σήμερα Πέμπτη. 

Δηλαδή κατά μέσο όρο στα περισσότερα πεδινά μας μεταξύ 29 C. με 30 C. και κατά τόπους έως και 31 C. Και ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα καταγραφούν και 32 C. Eνώ στην ημιορεινή και ορεινή κατοικημένη ζώνη , καθώς και σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία που είναι πιο "επιρρεπή" στο βορειοδυτικό ρεύμα θα είναι κατά μέσο όρο, τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη.

Πάντως μέσα στο Σαββατοκύριακο και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ και ύστερα θα ξεκινήσει μια ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ της θερμοκρασίας.

Με λίγα λόγια τότε θα πρέπει να πάμε σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ που KATA MEΣΟ ΟΡΟ θα ανέρχονται στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ μας μεταξύ 30 C. με 31 C. και κατά τόπους έως και 32 C. Ενώ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείονται και οι 33 C. 

Ως είθισται στην ημιορεινή και ορεινή κατοικημένη ζώνη, όπως και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία θα είναι ΚΑΠΩΣ "πιο δροσερά" τα πράγματα. 

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Κυριακή συνεχίζουμε ΝΑ ΜΗΝ περιμένουμε ΑΚΟΜΗ "κάποια μεγάλη ή ανυπόφορη ζέστη" στην Χώρα των Φαιάκων. ;)

Με την μόνη...Διαφορά ότι όσο πάμε ΠΡΟΣ την Κυριακή θα "ζεστάνει" ΕΛΑΦΡΩΣ περισσότερο σε σχέση με το ΤΩΡΑ. 

Οι άνεμοι τόσο αύριο Παρασκευή, όπως ΚΑΙ το Σάββατο θα πνέουν μέσα στην ημέρα από βορειοδυτικές διευθύνσεις, φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ και ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ το μεσημέρι - απόγευμα έως ΚΑΙ τα 5 μποφώρ. 

Την Κυριακή περιμένουμε ακόμη πιο εξασθενημένους ανέμους (αυτός θα είναι και ένας παράγοντας που θα "βοηθήσει" στην ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΙΚΡΗ άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς και στην ΣΤΑΔΙΑΚΗ αύξηση του δείκτη δυσφορίας / σιγά σιγά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ).

Έτσι την Κυριακή ΑΡΧΙΚΑ αναμένονται μεταβλητών διευθύνσεων πολύ ασθενείς άνεμοι, που μέσα στην ημέρα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα στραφούν σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς φθάνοντας ΓΕΝΙΚΑ τα 3 με 4 μποφώρ.

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση όσο θα οδεύουμε ΠΡΟΣ την Κυριακή.

Αυξημένη είναι η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ σχηματισμού ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών "το προαναφερθέν χρονικό διάστημα στα γνωστά πιο επιρρεπή στις ομίχλες πεδινά σημεία της Κέρκυρας" (λόγω ανάγλυφου). Παράλληλα δεν αποκλείεται ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ την Κυριακή να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θαλάσσιες / παραθαλάσσιες ομίχλες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου. 

Πριν σας καληνυχτίσω , αξίζει να αναφερθώ στην ΤΑΣΗ του καιρού και για ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ καθώς δέχομαι αρκετά προσωπικά μηνύματα / ερωτήματα, σχετικά με την ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΟΔΙΚΗ πορεία της θερμοκρασίας στο ΔΕΥΤΕΡΟ δεκαήμερο του μήνα, για την οποία βλέπετε, διαβάζετε και ακούτε διάφορα δεξιά και αριστερά, στα ΜΜΕ και φυσικά στο διαδίκτυο , το τελευταίο 48ωρο... :)

Σύμφωνα ΚΑΙ με τα στοιχεία της Πέμπτης φαίνεται πως δυστυχώς το δεύτερο έντονο κύμα ζέστης που θα ακολουθήσει λίγο παρακάτω , το οποίο για μεγάλο μέρος της Χώρας μας σίγουρα θα έχει τα χαρακτηριστικά καύσωνα (τώρα εάν θα είναι ισχυρός ή μέτριας εντάσεως καύσωνας, αυτό θα ξεκαθαρίσει άμεσα, με τα νεότερα δεδομένα που θα αντλήσουμε από τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα)...

Δεν θα μας αφήσει "ανεπηρέαστους", όπως έγινε δηλαδή με το προηγούμενο κύμα έντονης ζέστης.

Ωστόσο λόγω του ότι έχουμε ακόμη έξι του μήνα και μιλάμε για κάτι που θα έρθει μετά από ΣΧΕΤΙΚΑ αρκετές ημέρες...Είναι αδύνατο να ξέρουμε από τώρα , πόσο θα επηρεαστεί ο νομό μας μας (δηλαδή με τι ένταση), όπως φυσικά και για το πόσο θα κρατήσει η εν λόγω κατάσταση (η διάρκεια δηλαδή που θα έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο).

Όλες αυτές οι "λεπτομέρειες" θα φανούν εντός των επομένων δυο - τριών ημερών.

Γι ' αυτό μείνετε συντονισμένοι εδώ, καθώς θα έχουμε πολλά να λέμε το επόμενο διάστημα!! :) ;) 

Όμορφο τριήμερο εύχομαι , σε όλες και όλους!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου