Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Συνεχίζεται η... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ το ερχόμενο 48ωρο.

Γεια σας φίλες και φίλοι! 

Σε...Ρυθμούς αισθητά πιο θερμών συνθήκων έχει εισέλθει ΚΥΡΙΩΣ από χθες Τετάρτη 19 του μήνα ο νόμος μας.

Έτσι φέτος αυτό που αποκαλούμαι "βαθύ Καλοκαίρι"  στα μέρη μας ήρθε αρκετά νωρίτερα του "συνηθισμένου"! 

Το "βαθύ η καλύτερα προχωρημένο Καλοκαίρι" στην Χώρα των Φαιάκων συνηθίζεται να έρχεται κατά το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ τις 20 Ιουλίου) ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ή ορισμένες φορές μέχρι ΚΑΙ περίπου τις 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ("χονδρικά").

Κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα συνήθως καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες του Καλοκαιριού για το τόπο μας, ενώ γενικότερα τότε επικρατούν οι "πιο κουραστικές  / εξαντλητικές συνθήκες για τον ανθρώπινο οργανισμό".

Φέτος ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι δυστυχώς "όλο αυτό" κατέφθασε σχεδόν ένα μήνα ΝΩΡΙΤΕΡΑ (με ότι μπορεί παράλληλα να συνεπάγεται, στην παρούσα φάση)!!  😞 

Έτσι και ενώ "γλιτώσαμε" έναν σχεδόν πανελλαδικό ΜΙΝΙ καύσωνα στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ του Ιουνίου και έναν σχεδόν πανελλαδικό καύσωνα αμέσως μετά, που ΤΟΠΙΚΑ μάλιστα ήταν και ισχυρός για την εποχή, σε κάμποσα τμήματα της Ελλάδας.

Έχει έρθει πια η σειρά μας , αφού περάσαμε και εμείς μετά την γειτονική μας Ιταλική χερσόνησο σε "πιο δύσκολες θερμοκρασιακές συνθήκες"!!!

Σήμερα Πέμπτη 20/06/2024 καταγράφηκαν ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι υψηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές ΕΩΣ τώρα για το φετινό θέρος (όπως αναμενόταν άλλωστε) και ενώ επίσημα το Καλοκαίρι μόλις ήρθε, στην ουσία (θερινό ηλιοστάσιο).

Έτσι ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ πλευρά του νομού μας , όπου συνηθίζεται να είναι τις περισσότερες φορές, "η πιο θερμή μεριά αυτή την εποχή" , όπως επίσης και συγκεκριμένα σημεία στο εσωτερικό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ της κεντρικής και νότιας Κέρκυρας είχαν την "τιμητική τους", με αρκετά 36αρια C. 37αρια C. και 38αρια C. ΕΚΕΙ (ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ άγγιξε ή και ξεπέρασε ΕΛΑΦΡΩΣ τους 39 C.) 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ στον υπόλοιπο νομό σημειώθηκαν 32αρια C. 33αρια C. έως ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ και 34 C. με 35 C. 

Ωστόσο ΠΑΝΤΟΥ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ... ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ που επικρατούσε ΞΑΝΑ και δυστυχώς θα συνεχίσει να επικρατεί!! 

Δηλαδή για παράδειγμα, ναι μεν το θερμόμετρο στην αυλή μας εδώ στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας έδειχνε 35 C. το μεσημέρι...Αλλά η ΑΙΣΘΗΣΗ στον οργανισμό μας την ίδια στιγμή ήταν σαν να είχε 40 C. (και πάει λέγοντας και για όλες τις υπόλοιπες περιοχές, φυσικά). ;) 

Τόσο λοιπόν αύριο Παρασκευή 21/06/2024, όσο ΚΑΙ το Σάββατο 22/06/2024 δυστυχώς ΔΕΝ αναμένεται να αλλάξει κάτι...

Έτσι ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ "που την άκουσαν περισσότερο το τελευταίο 48ωρο" τις περιμένει ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ 48ΩΡΟ ΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ... ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!

Παρολ ' αυτά βέβαια ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΝ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ... ΗΔΗ ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.

Άσχετα εάν ο υδράργυρος μέσα στην ημέρα, αλλού θα "αγγίζει" τους 32 C. με 35 C. ΚΑΙ αλλού... ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στον ίδιο πάντα όμως νομό ΚΑΙ ΠΑΛΙ τους 36 C. με 38 C. (ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ) ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΞΑΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ!!  

Εννοείται πως από σήμερα Πέμπτη...Εκτός των άλλων...Μας "συντροφεύουν" και κάποιες ποσότητες Αφρικάνικης σκόνης , γι ' αυτό και η "θολούρα" που βλέπουμε από το πρωί σήμερα στον ουράνιο θόλο, πάνω / γύρω από τα μέρη μας.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα συνεχίσουν να ευνοούν την μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς τα μέρη μας ,αν και σε...Σχετικά ΜΙΚΡΕΣ ποσότητες τούτη την φορά...Πάνω από την περιοχή μας ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΗΜΕΡΟ!!!!

Κατά τα άλλα περιμένουμε...Τι άλλο; Πέρα από λαμπρή  / καυτή ηλιοφάνεια! 

Επίσης οι άνεμοι παραμένουν γενικά με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ "παίζει με την σειρά του καταλυτικό ρόλο" στην διαμόρφωση της τρέχουσας ΟΧΙ και τόσο ευχάριστης κατάστασης).

Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του τόπου μας θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία...

Ενώ το μεσημέρι  - απόγευμα θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από βορειοδυτικές διευθύνσεις φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ εκείνες τις ώρες ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας δεν αποκλείεται να "βγάζει" και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ.

Ακόμη ένα "αρκετά δύσκολο (από κάθε άποψη) Καλοκαίρι" μόλις ξεκίνησε.

Μάλιστα ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ πως δυστυχώς θα είναι ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ από το περσινό! 

Εύχομαι καλή τύχη στην φύση και το πράσινο του νομού Κέρκυρας.

Καλό κουράγιο και δύναμη σε όλες και όλους εκείνους που πραγματικά "εργάζονται κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες για να βγάλουν το μεροκάματο για το σπιτικό τους"! 

Τέλος καλή δύναμη σε όλους εσάς που "σας πέφτει και φέτος ο κλήρος" να διαφυλάξετε τον φυσικό πλούτο της Χώρας των Φαιάκων και γενικότερα της πατρίδας μας!!! 

Θα τα πούμε πάλι σύντομα ξανά!  😀 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου