Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών, στα μέρη μας!

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! :)

Το ερώτημα τούτη την φορά , όπως είναι φυσικό ,από όλους εμάς τους ντόπιους αλλά και επισκέπτες του νομού μας, είναι εάν θα έχουμε τελικά συνθήκες καύσωνα τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Χώρα των Φαιάκων (αφού εδώ βρισκόμαστε / κατοικούμε και ΟΧΙ στο νομό Αττικής, Αργολίδας, Λάρισας κτλ. κτλ.)

Η απάντηση λοιπόν είναι ΟΧΙ...ΟΥΤΕ ΚΑΙ αυτή την φορά θα έχουμε τα "απαραίτητα" εκείνα χαρακτηριστικά / στοιχεία για να χαρακτηριστεί το επερχόμενο κύμα ζέστης , ως "καύσωνας" στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ (αναφέρομαι αυστηρά και μόνο για το νομό Κέρκυρας).

Ωστόσο θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στο καιρικό / θερμοκρασιακό μας σκηνικό από μέρα σε μέρα μπροστά μας, για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω...

Όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται, για να καταλάβουμε όλοι μας...Τι θα έρθει και ΑΝ θα έρθει τελικά στο νομό Κέρκυρας και... ΕΑΝ θα προκύψει κάτι εδώ, που θα χρήζει κάποιας στοιχειώδους προσοχής ή όχι! ;) 

Αναλυτικότερα τόσο για αύριο Δευτέρα 10/06/2024, όσο και μεθαύριο Τρίτη 11/06/2024 περιμένουμε ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΛΟ καιρό στην γωνιά μας..."Που θα μεταφράζεται" ναι μεν σε ΑΡΚΕΤΕΣ ώρες ηλιοφάνειας ΣΥΝΟΛΙΚΑ αλλά και...Σταδιακά σε ΚΑΠΟΙΕΣ αραιές "συννεφιές" (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την Δευτέρα) που θα ξεκινήσουν δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό Κέρκυρας.

Τα "εν λόγω σύννεφα" , μαζί με την θολούρα στην ατμόσφαιρα (η "θολούρα στην ατμόσφαιρα" πάνω από τα μέρη μας, ουσιαστικά ξεκίνησε ήδη από σήμερα Κυριακή, όπου και άρχισε μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας) και την στροφή των ανέμων σε νοτιάδες θα είναι τα "προεόρτια" της πολυσυζητημένης θερμής εισβολής που ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ της Ελλάδας πράγματι, θα εξελιχθεί σε αξιόλογο "κύμα καύσωνα" λίγο παρακάτω (ωστόσο, όπως ανέφερα και πιο πάνω , αυτό ΔΕΝ θα ισχύει όμως για το τόπο μας εδώ).

Οι άνεμοι θα στραφούν ΚΥΡΙΩΣ σε νοτίων διευθύνσεων από αύριο Δευτέρα 10 του μήνα και σαφώς το ίδιο ισχύει και για μεθαύριο Τρίτη 11 Ιουνίου (πάντως ΠΑΡΟΔΙΚΑ το μεσημέρι - απόγευμα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά μήκος ή κοντά στο παραθαλάσσιο μέτωπο, θα επικρατεί θαλάσσια αύρα / από διάφορες διευθύνσεις σε κάθε μεριά).

Φθάνοντας ΓΕΝΙΚΑ τα 3 με 4 μποφώρ...

ΑΛΛΑ (και εδώ θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο) ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ...ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ κατά μήκος / κάτω / κοντά σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ορεινούς όγκους που συνήθως ΕΚΕΙ το νότιο ή και το δυτικό ρεύμα δρα ως ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ άνεμος θα πρέπει οπωσδήποτε ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ οι στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ των ανέμων να προσεγγίσουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα 5 με 6 μποφώρ (ΔΕΝ αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και πολύ επιλεκτικά ακόμη και 7 μποφώρ ΡΙΠΕΣ).
Κάτι που θα ανεβάσει αρκετά τον δείκτη επικινδυνότητας σε περίπτωση ω μη γένοιτο κάποιας φωτιάς, καθώς οι εν λόγω άνεμοι, αυτή την φορά θα είναι σε κάμποσες περιπτώσεις αρκετά ξηροί και φυσικά σε συνδυασμό με την ζέστη και την ανομβρία θα αποτελέσουν ένα ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ επικίνδυνο "καιρικό κοκταίηλ"!!
Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ (ΜΗΝ φανταστείτε κάτι το ιδιαίτερο ή τρομερό), πάντα συγκριτικά με σήμερα Κυριακή, όπου το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας ήταν οι 30 C. με 31 C. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ άγγιξε τους 32 C.
Ενώ σε ΑΡΚΕΤΑ παραθαλάσσια τμήματα του τόπου μας, όπως και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές ΔΕΝ ξεπεράσαμε τους 28 C. με 29 C.
Με την διαφορά όμως, ότι ήταν "τσιμπημένη η σχετική υγρασία" , σχεδόν παντού, σήμερα. Οπότε η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης ήταν ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερη στον ανθρώπινο οργανισμό, από τις πιο πάνω "πραγματικές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές".
Τόσο αύριο Δευτέρα, όσο ΚΑΙ μεθαύριο Τρίτη αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 31 C. με 32 C. σε ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας...
ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ (κυρίως λόγω ανάγλυφου) ΠΕΔΙΝΑ σημεία της Κέρκυρας θα πρέπει να "πιάσουμε" τους 33 C.
Σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια), καθώς και κατά τόπους στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη υπολογίστε γύρω στους 28 C. με 29 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 30 C. αντίστοιχα (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά).
Ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, από περιοχή σε περιοχή και φυσικά ανάλογα τους ανέμους που θα πνέουν σε κάθε περιοχή, θα εξαρτηθεί η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης που θα "νιώθει" ο καθένας από εμάς (πάντα υπό σκιά), άσχετα με τις "πραγματικές τιμές" που θα δείχνουν τα θερμόμετρά μας, την ίδια στιγμή.
Έτσι και αλλιώς, αυτό δεν ισχύει μόνο για τώρα, αλλά πάντοτε για την πιο θερμή περίοδο του έτους, που είναι βέβαια το Καλοκαίρι! 😉
Διατηρείται η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ ΑΡΓΑ μέσα στις νυχτερινές και ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ώρες και το ερχόμενο 48ωρο...
Με τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές εκείνες τις ώρες να βρίσκονται ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας μεταξύ 21 C. με 22 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 23 C.
Σαφώς και στα "γνωστά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πεδινά σημεία" της Κέρκυρας (κυρίως λόγω ανάγλυφου) , όπως φυσικά και στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη η δροσιά θα είναι ακόμη πιο έντονη / αισθητή με τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες να κατρακυλά στους 17 C. με 19 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 20 C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ). ΙΣΩΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ καταγραφεί και κάποιο 16αρι C. εκεί (όπως συνέβη και σήμερα Κυριακή τα χαράματα, σύμφωνα με τον σταθμό της ΕΜΥ στο Τεμπλόνι)!
Τώρα πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, οφείλω να σας πω δυο λόγια και για...Λίγο παρακάτω, όπου και γίνεται "ο μεγάλος ντόρος" στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Εννοείται βέβαια, ότι θα υπάρξει ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ για τότε σύντομα, μέσα από εδώ.
Περιληπτικά, για την ώρα λοιπόν...
ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΩΣ ΚΑΙ το τέλος της νέας εβδομάδας.
Παρολ ' αυτά ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Πέμπτη θα επικρατεί αυτό που αποκαλούμαι στα μέρη μας ως "κουφόβραση" μέσα στην ημέρα.
Δηλαδή οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας ναι μεν ΔΕΝ θα "ανέβουν" ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ στο τόπο μας (ΔΕΝ περιμένουμε δηλαδή , κάποια ιδιαίτερη περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, συγκριτικά με τις τιμές που σας ανέφερα για την Δευτέρα και την Τρίτη), αλλά ο συνδυασμός της Αφρικάνικης σκόνης, η εμφάνιση κατά περιόδους κάποιων "σκονονεφώσεων" και ενίοτε ανάλογα την κάθε περιοχή, της... "Λίγο πιο τσιμπημένης σχετικής υγρασίας", σαφώς και θα κάνουν το σκηνικό / την ατμόσφαιρα ή αν θέλετε καλύτερα...Την ποιότητα του αέρα και γενικά τις συνθήκες για τον ανθρώπινο οργανισμό ΟΧΙ και τόσο ευχάριστες (ανάλογα την κάθε περιοχή , ανά διαστήματα "σχετική αύξηση του δείκτη δυσφορίας")!
ΟΧΙ όμως , πως περιμένουμε κάτι το πρωτοφανές ή κάτι που χρήζει μεγάλης προσοχής από τους κατοίκους ή επισκέπτες του νομού μας!!
Άρα , όσο αφορά το νομό Κέρκυρας, κρατάμε κάποια στοιχειώδη προσοχή που θα πρέπει να δείξουν οι ευπαθείς ομάδες ανθρώπων ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ εξαιτίας της Αφρικάνικης σκόνης και ΟΧΙ λόγω... "Κάποιων πολύ υψηλών θερμοκρασιών" ("αυτές ΔΕΝ θα έρθουν ποτέ στο νομό μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για αυτή την εβδομάδα").
Αφού σε συνδυασμό με την...Κατά περιόδους και κατά τόπους αυξημένη σχετική υγρασία θα "ανεβάζουν" τον δείκτη δυσφορίας και θα μας κάνουν να νιώθουμε KAΠΩΣ "πιο έντονη την ζέστη", άσχετα εάν το θερμόμετρο την ίδια ώρα στην αυλή μας ΔΕΝ θα ξεπερνά τους 31 C. με 32 C. 😉
ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ οι άνεμοι θα πρέπει να γυρίσουν σε βορειοδυτικούς (μαίστρος) , με αποτέλεσμα "να φτιάξει" η ποιότητα του αέρα πάνω από την περιοχή μας και γενικότερα οι συνθήκες να γίνουν πιο ευχάριστες (σαφώς και θα υπάρξει και κάποια πτώση της θερμοκρασίας με την έλευση του βορειοδυτικού ρεύματος. Απλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί οτιδήποτε περαιτέρω).
Επίσης όπως ανέφερα και πιο πάνω, χρήζουν κάποιας στοιχειώδους προσοχής και οι άνεμοι (σε περίπτωση φωτιάς) , διότι ναι μεν μπορεί σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ έως ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Πέμπτης ΝΑ ΜΗΝ δημιουργούν κάποιο θέμα οι εντάσεις τους...
Ωστόσο ΤΟΝΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ότι στις περιοχές εκείνες του νομού μας, που το νότιο ή δυτικό ρεύμα δρα ως ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ οπωσδήποτε ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΙ ΡΙΠΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ θα προσεγγίζουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα 5 με 6 μποφώρ (ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "παρατηρηθούν για λίγο" και 7 μπορώρ ΡΙΠΕΣ).
Οπότε ο βαθμός ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ σε περίπτωση φωτιάς αυξάνεται σημαντικά.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ οπωσδήποτε θα πρέπει να "γυρίσει" μαίστρος (βορειοδυτικός άνεμος), που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ισχυρός. Θα τα πούμε βέβαια ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ για τότε, όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα, απλά το αναφέρω, για να επισημάνω ότι θα είναι μια "δύσκολη γενικότερα εβδομάδα" για την φύση και το περιβάλλον μας (αναφέρομαι πάντοτε στις φωτιές)!!

Εάν πέσει οτιδήποτε περίεργο ή ύποπτο στην αντίληψή σας , μην διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο αμέσως στο 199 ή στο 100 (πυροσβεστική υπηρεσία ή Ελληνική αστυνομία).

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε "την ήδη επιβαρυμένη" λόγω Αφρικάνικης σκόνης ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, με τον ήλιο να φαίνεται όπως "συνηθίζεται" όταν επικρατεί η συνήθης "θολούρα" στον ουράνιο θόλο μας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την κάμερα του σταθμού μου, στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας, λίγο ΠΡΙΝ την δύση του ηλίου σήμερα Κυριακή 09/06/2024.

Όμορφο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, από αύριο Δευτέρα, εύχομαι!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου