Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Αναλυτική πρόβλεψη καιρού για αύριο Δευτέρα 03/06/2024.

Καλησπέρα σας!!

Όλα πράγματι κύλησαν όπως ακριβώς περιμέναμε και φυσικά γράφτηκαν εδώ, τρεις ολόκληρες ημέρες πριν, φίλες και φίλοι (στην ανάρτηση της Πέμπτης 30/05/2024).

Δηλαδή όντως ήρθαν ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 30αρια C. για φέτος στα ΠΕΔΙΝΑ μας, ενώ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας "πιάσαμε" και 31 C. με 32 C. σήμερα Κυριακή (31,9 C. κατέγραψε και ο σταθμός μου στο Βαλανειό).

Παράλληλα όμως πέρα από την πορεία της θερμοκρασίας, την περασμένη Πέμπτη σας είχα γράψει εδώ και τα...Παρακάτω λόγια! ;)

 <ΠΙΘΑΝΟΝ την Κυριακή το πρωί "να βγάλει κάποια ψιχάλα ή όμβρο" ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΤΟΠΙΚΑ>.

Και πράγματι συνέβη ακόμη ΚΑΙ αυτό σήμερα ΚΥΡΙΩΣ ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες (σε μικρότερο βαθμό και εκ νέου το απόγευμα), αφού εννοείται ότι ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είχαμε ορισμένες ψιχάλες αλλά και όμβρους στο νομό μας!! :)

Οι λεπτομέρειες και ΚΥΡΙΩΣ "η συχνότητα αξιοπιστίας στα λόγια του"... Κάνουν συνήθως την διαφορά από  προγνώστη σε προγνώστη / ερασιτέχνη μετεωρολόγο. 

ΟΛΟΙ μας κάποια στιγμή θα κάνουμε "κάποιο λάθος", αφού η φύση έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο. Το θέμα είναι αυτό να έχει όσο είναι δυνατόν μικρότερη συχνότητα!

Για να δούμε όμως...Τι θα πρέπει να αναμένουμε για το ερχόμενο 24ωρο στα μέρη μας ;

Και ενώ ο καιρός μας ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα "κρατηθεί" ΚΑΛΟΣ...

Από αργά τη νύχτα της Κυριακής ΠΡΟΣ την Δευτέρα , καθώς ΚΑΙ τα χαράματα , πρωινές ώρες ΚΑΙ μέχρι ΚΑΙ το μεσημέρι της Δευτέρας μας...Μέσα δηλαδή στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα διασχίζουν ΚΑΠΟΙΕΣ νεφώσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά το νομό μας και ενώ...Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ του καιρού θα είναι ,ναι μεν καλή...Αφού θα έχει και ΑΡΚΕΤΟ ΗΛΙΟ ενδιάμεσα...Εκείνες τις ώρες υπάρχει ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 25 % με 30 %) ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ "κάποιο από τα εν λόγω σύννεφα να καταφέρει" ΞΑΝΑ να "αφήσει" είτε ένα ψιχάλισμα / ψιχάλα ή και ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμβρο (κάπου , οπουδήποτε στο νομό Κέρκυρας)!

ΠΑΝΤΩΣ "ότι και όπου πέσει θα περιέχει το γνωστό μας κοκκινόχωμα", μιας και ήδη έχει ξεκινήσει ΜΙΚΡΗ μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας (κυρίως στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας).

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις φθάνοντας τα 3 με 4 και κατά τόπους έως και τα 5 μποφώρ.

Η θερμοκρασία ΚΑΙ την Δευτέρα θα διατηρηθεί ΣΕ ΥΨΗΛΑ για την δεδομένη χρονική περίοδο του έτους ΕΠΙΠΕΔΑ (Είπαμε βιώνουμε την ΠΡΩΤΗ ζέστη του φετινού Καλοκαιριού. Όχι βέβαια κάτι το πρωτόγνωρο ή θεαματικό. Στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί και πιο υψηλές από τις τωρινές ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες στην περιοχή μας. Αναφέρομαι πάντοτε στην ΠΡΩΤΗ εβδομάδα του Ιουνίου).

Μιας και θα βρεθεί ΞΑΝΑ όπως ΚΑΙ σήμερα Κυριακή (κατά μέσο όρο) ΚΑΤΑ τέσσερις με πέντε βαθμούς υψηλότερα των κλιματικών μας τιμών, που αντιστοιχούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Έτσι ΚΑΙ αύριο αργά το μεσημέρι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ θα πρέπει να παρατηρηθούν 30 C. με 31 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 32 C. (ΔΕΝ αποκλείεται σε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να καταγραφεί και κάποιο 33αρι C.)

Ακόμη και στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη, καθώς ΚΑΙ στα παραθαλάσσια ο υδράργυρος θα βρίσκεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε επίπεδα υψηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή...

Φθάνοντας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 28 C. με 29 C. (ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 30 C.) Και ΜΟΝΟ στην ορεινή κατοικημένη ζώνη της βόρειας Κέρκυρας φαίνεται ΝΑ ΜΗΝ υπερβαίνει τους 27 C. 

Για να θυμηθούμε ποιες είναι οι ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ για τις ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ...

Αρκεί να πούμε πως "αυτές" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΔΕΝ πρέπει να ξεπερνούν τους 26 C. με 27 C.

ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας που είναι συνήθως πιο επιρρεπή στην ζέστη (λόγω ανάγλυφου) θα πρέπει να αγγίζουν τους 28 C. 😉 

Καλό βράδυ Κυριακής! Όμορφο νέο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας από αύριο, εύχομαι!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου