Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Τι αναμένεται να συμβεί από καιρικής πάντα πλευράς το επόμενο διήμερο (Δευτέρα 21/02 - Τρίτη 22/02/2022) στα μέρη μας ; Στο παρακάτω αναλυτικό κείμενο θα προσπαθήσω να λύσω όλες σας τις τυχόν ερωτήσεις/απορίες !  :) 

Για αύριο Δευτέρα 21/02/2022: Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με αραιές συννεφιές , οι οποίες ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πυκνώνουν περισσότερο (δηλαδή αύριο Δευτέρα θα υπάρξουν και ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα, αλλού λίγο μεγαλύτερα και αλλού πολύ μικρότερα. Σε αντίθεση με σήμερα Κυριακή όπου ΔΕΝ είδαμε καθόλου ή ... "Ελάχιστα" τον ήλιο, ανάλογα πάντα την κάθε περιοχή).

Επίσης κατά την διάρκεια της ημέρας υπάρχει μέτρια πιθανότητα (γύρω στο 40% - 50%) οι υπάρχουσες συννεφιές να αφήσουν ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ λίγα φαινόμενα ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ  (ένα "πέρασμα" είτε ψιχαλίσματος ή κάποιου ψιλόβροχου έως και παροδικής βροχόπτωσης. Επισημαίνω ξανά ότι τα φαινόμενα θα είναι ΛΙΓΟΣΤΑ και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ).

Ωστόσο από τη νύχτα (κυρίως από αργά τη νύχτα) και ιδιαίτερα μετέπειτα θα πρέπει τα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ να αρχίσουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ να γίνονται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, επηρεάζοντας ολοένα και πιο πολλά τμήματα του νομού μας (ΣΤΑΔΙΑΚΑ πιο πολλές βροχές σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της Χώρας των Φαιάκων , οι οποίες  ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο θα είναι "πιο αξιόλογες" και δεν αποκλείεται ΤΟΠΙΚΑ να συνοδευτούν και από κάποια μπόρα ή και σποραδική καταιγίδα . Η πιθανότητα για όλα τα παραπάνω αυξάνεται σημαντικά και αγγίζει πλέον το 80%).

Οι άνεμοι συνεχίζουν σταθερά από νότιες γενικά διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές νοτιά, στα 6 μποφώρ, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά). Από τη νύχτα και ύστερα προσωπικά περιμένω μικρή περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων , οπότε και ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία , είτε στη θάλασσα είτε και στην ξηρά , θα πρέπει να καταγραφούν κάποιες στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές, στα 7 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά, σε σχέση με την Κυριακή. Παρολ ' αυτά  εκεί που θα επικρατήσει κάπως περισσότερο ο ήλιος τις μεσημεριανές/πρώτες απογευματινές ώρες , θα καταφέρουν να ανέβουν κατά δυο με τρεις βαθμούς (κατά μέσο όρο), οι μέγιστες τιμές της, συγκριτικά πάντα με την Κυριακή! 

Για την Τρίτη 22/02/2022: Ήδη από τα χαράματα/αρχή της ημέρας καθώς και κατά το μεγαλύτερο διάστημα αυτής, το καιρικό σκηνικό στη γωνιά μας θα είναι ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ με ... "Περάσματα" από διάσπαρτες τοπικές βροχές ή μπόρες ανά διαστήματα (αυξημένη η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικής καταιγίδας, που είναι αρκετά πιθανό να συνοδευτεί και από χαλαζόπτωση). Τα φαινόμενα θα είναι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ/ΑΞΙΟΛΟΓΑ. Μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ ο καιρός θα βελτιωθεί από άκρη σε άκρη στα μέρη μας, ως προς τα φαινόμενα!

Οι άνεμοι τα χαράματα /πρωινές ώρες και έως περίπου νωρίς το απόγευμα , θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΙ (ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ενδέχεται να παρατηρηθούν και κάποιες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 7 μποφώρ), ΠΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ θα στραφούν σε πιο ψυχρούς βοριάδες με τις ίδιες περίπου εντάσεις (από το βράδυ και μετά δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο να παρατηρηθούν ακόμη και θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές, στα 8 μποφώρ).

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ θα παρουσιάσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ , αφού θα κατρακυλήσει κατά 5 με 7 βαθμούς (κατά μέσο όρο και συγκριτικά πάντα με ότι θα έχει προηγηθεί). Παράλληλα και τις δυο ημέρες (Δευτέρα-Τρίτη) τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα παραμείνουν ιδιαίτερα υψηλά, με τις τοπικές ομίχλες να επιμένουν κατά περιόδους σε διάφορα υψώματα και ημιορεινά/ορεινά τμήματα. Τέλος όπως ανέφερα και παραπάνω , η Τρίτη δίνει σοβαρή υποψηφιότητα για ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ, ενώ ταυτόχρονα μπόλικο φρέσκο χιόνι θα δεχθούν τα απέναντι Ηπειρωτικά βουνά που βλέπουμε από εδώ (εννοείται από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο και πάνω).

P.S. Σχετικά με το "φλεγόμενο" πλοίο, που σήμερα βρίσκεται πλέον απέναντι από τον Αλμυρό Αχαράβης στην βόρεια Κέρκυρα, θα ήθελα να πω δυο λόγια από τούτη εδώ την ... ΑΣΗΜΑΝΤΗ θέση του ΝΤΟΠΙΟΥ  ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ μετεωρολόγου . 

ΚΑΛΥΤΕΡΑ λοιπόν η ερχόμενη Τρίτη ΝΑ ΜΗΝ το βρει στο συγκεκριμένο σημείο , καθώς από εκεί και ύστερα θα υπάρξει έντονος κυματισμός και ισχυρά ρεύματα στη θάλασσα , σε αυτό το κομμάτι του τόπου μας , εξαιτίας της στροφής των ανέμων αρχικά σε πιο δυτικούς και ύστερα σε βοριάδες (αρκετά δυνατούς). Και οι δυο παραπάνω "τύποι" καιρού "πιάνουν" συνήθως αρκετά στο κομμάτι αυτό! 

Εύχομαι από καρδιάς , να έχουμε ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - λάτρης του καιρού από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου