Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ του καιρού προ τω πυλών ... Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής και τι θα πρέπει να προσέξουμε, στα μέρη μας; Όλες σας οι απαντήσεις βρίσκονται  παρακάτω ! ;) 

Καλό βράδυ Κυριακής φίλες και φίλοι  !! :)  Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά τους , όπως άλλωστε κάνουμε  πάντα εδώ , ξεκινώντας από ... Τις αμέσως επόμενες ώρες.

Ήδη μέσα στην ερχόμενη νύχτα (αργά νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα) το καιρικό σκηνικό στο τόπο μας , θα καταστεί "περισσότερο" άστατο (γράφω την λέξη "περισσότερο", μιας και μέσα στην ημέρα σήμερα Κυριακή , ΔΕΝ έλλειψαν κάποια πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα. Κάτι το οποίο γνωρίζατε πως θα συνέβαινε, ήδη από την ανάρτηση της περασμένης Πέμπτης), με σταδιακά ολοένα και περισσότερα ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα να απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου (κατά τόπους και κατά περιόδους τοπικές βροχούλες ασθενούς έως πολύ τοπικά και μέτριας έντασης παροδικά ή ψιλόβροχο/ψιχάλες/ψεκάδες, ανάλογα την κάθε περιοχή).

Η Δευτέρα 07/02/2022 θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με άστατο καιρό από άκρη σε άκρη στο νομό μας. Έτσι από το πρωί οι υπάρχουσες τοπικές συννεφιές κατά διαστήματα θα πυκνώνουν ακόμη περισσότερο και θα δίνουν ΚΑΠΟΙΑ "περάσματα" από διάσπαρτα ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ). Μάλιστα κατά το δεύτερο μισό του 24ωρου και ιδιαίτερα ΑΠΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ / ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  των πρώτων βραδινών ωρών θα πρέπει για λίγες ώρες να υπάρξει ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ των βροχοπτώσεων , οπότε και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ (αυξημένη πιθανότητα κάποιας "σύντομης" αλλά δυνατής ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας ή καταιγίδας, που πιθανόν να συνοδευτεί και από χαλαζόπτωση). 

Πάντως τα φαινόμενα αργότερα μέσα στη νύχτα προς την Τρίτη , θα εξασθενήσουν παντού και μάλιστα σε πολλά τμήματα θα σταματήσουν εντελώς !! 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις μέτριοι , στα 4 και ΤΟΠΙΚΑ 5 μποφώρ , με ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ , σε πιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμως επίπεδο αυτό... Από το μεσημέρι και κυρίως μετέπειτα σταδιακά θα αρχίσουν να επικρατούν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με τάση σημαντικής ενίσχυσης ώρα με την ώρα !! ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ !!!! Ναι καλά διαβάσατε , κυρίως προς το βράδυ και μετέπειτα θα "μπουκάρει" ένα "μανιασμένο" βορειοδυτικό ρεύμα (μαίστρος) . Οι περισσότερες περιοχές του νομού μας θα πρέπει να δεχτούν θυελλώδεις ή σχεδόν θυελλώδεις ριπές ανέμων που θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 7 - 8 μποφώρ. Ενώ την ίδια ώρα σε κάποια ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία της γωνιάς μας , ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΠΕΔΟ προσωπικά αναμένω ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ριπαίους ανέμους που θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 9 - 10 μποφώρ (ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ δεν αποκλείονται για λίγο και κάποιες στιγμιαίες ριπές και στα 11 μποφώρ , δηλαδή στιγμιαίες ριπές σφοδρότατων ανέμων της τάξεως των 100 + km/hr) !!! 

Η θερμοκρασία ΑΡΧΙΚΑ θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Κυριακή (δηλαδή σχετικά "μαλακός" καιρός)  . Κυρίως από το βράδυ και ύστερα όμως , με την έλευση των δυνατών ,παγερών βοριάδων θα σημειώσει ΑΠΟΤΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ από βορρά προς νότο !! 

Την Τρίτη 08/02/2022 ο καιρός θα είναι πια βελτιωμένος ως προς τα φαινόμενα από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων , με αρκετή ηλιοφάνεια και κάποιες παροδικές νεφώσεις άνευ σημασίας . Θα μιλάμε όμως πλέον για ... Ήλιο με "δόντια" , αφού ο υδράργυρος  θα έχει πέσει  ΑΙΣΘΗΤΑ. 

Παράλληλα θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί  και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού έως ακόμη και θυελλώδεις βοριάδες  (6 με 7 και τοπικά 8 μποφώρ με κάποιες στιγμιαίες ριπές ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στα 9 και πιθανόν και στα 10 μποφώρ , έως περίπου το απόγευμα). ΣΤΑΔΙΑΚΑ από το βράδυ αναμένεται ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση των ανέμων. Αυτοί οι δυνατοί και ψυχροί βοριάδες  θα κάνουν την αίσθηση του κρύου στο ανθρώπινο σώμα πολύ πιο έντονη , από την θερμοκρασία που θα δείχνουν τα θερμόμετρα (ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερα από τις "πραγματικές" τιμές που θα δείχνουν τα θερμόμετρα, θα είναι η αίσθηση του κρύου στο ανθρώπινο σώμα). Από την άλλη όμως θα μας "χαρίσουν" καταπληκτική διαύγεια, ορατότητα και ποιότητα αέρα, με χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας.

P.S. Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε , αξίζει να αναφέρω κάποια πραγματάκια ... :) Πρώτα να πούμε πως έστω και ΓΙΑ  ΛΙΓΟ μέσα στη νύχτα της Δευτέρας (όσο πιο αργά τόσο αυξάνει η πιθανότητα) και πριν σταματήσουν εντελώς τα φαινόμενα , υπάρχει αυξημένη πιθανότητα με το "μπάσιμο" του πιο ψυχρού βοριά να παρατηρηθούν πέρα από το "γνωστό" μας χαλάζι , που είναι πολύ πιθανό να πέσει οπουδήποτε, ακόμη και σε παραθαλάσσια κομμάτια (αναφέρομαι πάντα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) να ... Παρατηρηθούν και άλλα στερεά κατακρημνίσματα , ψηλότερα μέσα στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε διάφορα ημιορεινά/ορεινά τμήματα, όπως "ρυζόχιονο" - "σπογγόχιονο" το αποκαλούν οι παλαιότεροι σε χωριά της βόρειας Κέρκυρας  ή ακόμη και χιονοχάλαζο. Εννοείται ότι όσο πιο ψηλά βρεθεί κανείς , κυρίως στο όρος Παντοκράτορας στην βόρεια Κέρκυρα το επίμαχο χρονικό διάστημα, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για τα παραπάνω. Μάλιστα εάν βοηθήσουν πολύ συγκεκριμένοι παράγοντες κυριολεκτικά της "τελευταίας" στιγμής , τότε δεν αποκλείεται στα ΨΗΛΑ του Παντοκράτορα να πέσουν και "κανονικές" νιφάδες χιονιού το παραπάνω χρονικό διάστημα, αλλά για λίγο , συνοδεία σφοδρού και ιδιαίτερα παγερού βοριά !! 

Επίσης να τονίσω ξανά τους σφοδρούς και εν δυνάμει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ επικίνδυνους ανέμους που περιμένουμε από αύριο το βράδυ και την στοιχειώδη προσοχή που χρήζει η κατάσταση σε συγκεκριμένα καθημερινά πράγματα , όπως για παράδειγμα ... Που θα παρκάρουμε το βράδυ της Δευτέρας το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό μας... Προσέχουμε να μην αφήνουμε αντικείμενα έξω που μπορούν με την "βοήθεια" του αέρα ,να προκαλέσουν ζημιές ή και τον πιθανό τραυματισμό ενός περαστικού.  

Τέλος να σας ενημερώσω ότι από την Τετάρτη 09/02/2022  ΣΤΑΔΙΑΚΑ οι βοριάδες θα εξασθενήσουν περαιτέρω  και η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά σιγά , μέρα με την μέρα , να ανεβαίνει , με "σύμμαχο" την ηλιοφάνεια (Πόσο θα κρατήσει η καλοκαιρία τότε ; Για ΜΕΡΙΚΕΣ ημέρες σίγουρα , αφού λίγο παρακάτω ,θα έχουμε πολλά να λέμε ξανά)  ! :) ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).









http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου