Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ποια η καιρική εξέλιξη στα μέρη μας μέσα στο επόμενο 24ωρο (Τρίτη 01/03/2022); Στο κείμενο παρακάτω θα βρείτε τις "απαντήσεις" σας (καθώς και μια "ματιά" στο υπόλοιπο της εβδομάδας) ... :) 

Γεια σας φίλες και φίλοι !! Με γενικά ομαλές καιρικές συνθήκες και αρκετή ηλιοφάνεια κύλησε λοιπόν η Δευτέρα , τελευταία ημέρα του φετινού Φλεβάρη, στο μεγαλύτερο κομμάτι του τόπου μας. Παρολ ' αυτά και σήμερα , ΔΕΝ έλλειψαν κάποιες λιγοστές και πολύ τοπικές βροχούλες (καμιά σχέση εννοείται με την απερχόμενη κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου), κάτι το οποίο σας είχα τονίσει ότι θα συνέβαινε ήδη στην πρόγνωση που "ανέβασα" χθες , για σήμερα. ;)    

Πάμε γρήγορα να ξετυλίξουμε το "καιρικό κουβάρι" των επόμενων ωρών ! :)

Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε (νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη) σταδιακά θα ξεκινήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές διάσπαρτες συννεφιές στον ουράνιο θόλο μας . Στην ουσία θα πρόκειται για τον "ερχομό" μιας νέας διαταραχής, που διαμέσου της Αδριατικής θα "κατηφορίσει" προς τα εμάς και  προοδευτικά θα καταστήσει τον καιρό ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟ.

 Όμως πριν προχωρήσω παρακάτω ... Ξεκαθαρίζω ότι ΔΕΝ θα έχει ΚΑΜΙΑ σχέση η αλλαγή που θα προκαλέσει στο καιρικό μας σκηνικό η εν λόγω διαταραχή με την σοβαρή επιδείνωση και τα κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα που άφησε στο πέρασμά του το απερχόμενο καλά οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό με την ονομασία "Μπιάνκα" το περασμένο Σαββατοκύριακο !! 

Έτσι από το χάραμα / πρωινές κιόλας ώρες αύριο Τρίτη πρώτη ημέρα του Μάρτη, θα έχουμε να κάνουμε με περισσότερη συννεφιά και γενικότερα πιο "μουντό" σκηνικό στις περισσότερες περιοχές του νομού μας. Μάλιστα ήδη από τις πρώτες ώρες της ημέρας, καθώς και για ολόκληρο το υπόλοιπο της Τρίτης (έως και τη νύχτα) υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ορισμένων ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ που ... Θα "μεταφράζονται" σε ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή κατά τόπους σε ψιλόβροχο/ψιχάλες (ανάλογα την περιοχή).

Εξαιτίας των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών , οι όποιες βροχούλες ή ψιχάλες σημειωθούν , φθάνοντας στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα , από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο και πάνω θα μετατρέπονται σε χιονόνερο και ... Ακόμη ΠΙΟ ΨΗΛΑ ενδεχομένως και σε χιόνι. Τα υψόμετρα "παγοποίησης", δηλαδή με απλά "ελληνικά", από ποιο υψόμετρο και πάνω θα καταφέρει να το γυρίσει είτε σε νιφάδες ή ακόμη και σε χιονοχάλαζο, στο ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες σχεδόν της τελευταίας στιγμής. 

Προσωπικά θα σας μιλήσω για τα πιο πιθανά υψόμετρα που διαφαίνονται σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Δευτέρας και εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ως έχουν αυτή την ώρα ... Εάν όλα πάνε "καλά", θα "βοηθούσε" (απευθύνομαι στους λάτρεις του χιονιού) πολύ περισσότερο ο υετός (δηλαδή τα φαινόμενα) να ερχόταν καλύτερα είτε τις πρωινές ώρες (όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα) καθώς και τις βραδινές ώρες (όσο πιο αργά τόσο καλύτερα), αυτό γιατί όπως καταλαβαίνουμε εκείνες τις ώρες οι υπάρχουσες  θερμοκρασίες είναι πιο "ευνοϊκές". Αν συμβεί αυτό (είναι το πιο "καλό" σενάριο), τότε ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ νιφάδες να πέσουν "χονδρικά" μέχρι ακόμη και τα 500 με 600 μέτρα υψόμετρο. Αν όχι τότε θα πάμε σε σαφώς αρκετά μεγαλύτερα υψόμετρα πάνω στο βουνό μας. 

Επίσης κάτι άλλο , εξίσου σημαντικό , είναι ότι δυστυχώς (πάλι απευθύνομαι στους "λάτρεις των νιφάδων", καθώς είμαι και εγώ ένας από αυτούς. Πέρα από την αγάπη μου βέβαια και για τις καταιγίδες) ο υετός , (δηλαδή με απλά λόγια το νερό που θα πέσει) γενικά ΔΕΝ δείχνει να είναι αξιόλογο (λιγοστό έως ελάχιστο). Οπότε αν μας επισκεφθεί ΚΥΡΙΩΣ το μεσημέρι , τότε θα πρέπει να ελπίζουμε/ευχόμαστε  μια μικρή παροδική ένταση των φαινομένων , για να καταφέρουν οι νιφάδες να κατέλθουν χαμηλότερα από τα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ που ΙΣΩΣ επικεντρώνονται (αν είναι μεσημέρι τότε θα αφορά κυρίως σημεία ΠΑΝΩ από τα 700 - 800 μέτρα).  :) 

Κατά τα άλλα η θερμοκρασία και αύριο πρώτη ημέρα του Μάρτη θα παραμείνει σε καθαρά Χειμερινά επίπεδα, με αρκετό κρύο , ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα. Γι ' αυτό απόψε θα σας πω μόνο καλό μήνα και ΟΧΙ καλή Άνοιξη, αφού ακόμη ΔΕΝ ήρθε η ώρα για κάτι τέτοιο (αν έχετε παρατηρήσει τόσα χρόνια τώρα , ΟΥΤΕ την πρώτη του Σεπτέμβρη σας εύχομαι καλό Φθινόπωρο , αλλά το πράττω λίγο αργότερα) !! 

Τέλος οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα αύριο, καθώς θα πνέουν με χαμηλές εντάσεις (στα 3 με 4 και ΙΣΩΣ στα ανοιχτά κυρίως της δυτικής πλευράς, για λίγο έως και 5 μποφώρ), από μεταβλητές διευθύνσεις και κατά τόπους από βόρειες διευθύνσεις. 

P.S. Σχετικά με το υπόλοιπο της εβδομάδας , σε γενικές γραμμές τόσο η Τετάρτη όσο και η Πέμπτη θα κυλήσουν με ήπιες και αρκετά καλές καιρικές συνθήκες, (από πλευράς φαινομένων πάντα) . Στην συνέχεια όμως θα πρέπει σταδιακά να περάσουμε ΣΕ ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ με κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (πόσο θα κρατήσουν αυτές και αν θα είναι γενικευμένες, αξιόλογες ή όχι, θα το μάθετε στην επόμενη ανάρτηση) . Όσο για την διακύμανση του υδραργύρου ... Μέχρι ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ της εβδομάδας που διανύουμε θα διατηρηθούν οι σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες (Χειμερινά επίπεδα, κυρίως τη νύχτα και το πρωί).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου