Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ... 

Καλό βράδυ Παρασκευής !! :) Όπως προφανώς ήδη καταλάβατε όταν ... Λοιπόν σας έλεγα εδώ από την περασμένη κιόλας Τρίτη 22 του μήνα, πως καλό θα ήταν να "εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο το "στεγνό και ηλιόλουστο τριήμερο" που θα ακολουθούσε (Τετάρτη 23/02 - Παρασκευή 25/02/2022), σαφώς και υπήρχε ..."Λόγος".  ;)

Καλά οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό κινούμενο διαμέσου της Ιταλικής χερσονήσου και της Αδριατικής θάλασσας  προς την περιοχή μας, ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ τον καιρό  στην γωνιά μας, εντός των αμέσως επόμενων 48 ωρών. Παράλληλα η συγκεκριμένη διάταξη των συστημάτων άνωθεν της Γηραιάς Ηπείρου θα δημιουργήσει  ευνοϊκές  συνθήκες για να βρουν πρόσφορο έδαφος αρκετά ψυχρότερες αέριες μάζες από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και να κατηφορίσουν προς την Χώρα μας και κατ ΄επέκταση και στην γειτονιά μας , προκαλώντας έτσι ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. 

Για αύριο Σάββατο 26/02/2022 : Οι λιακάδες που προηγήθηκαν προοδευτικά θα δώσουν την θέση τους στις συννεφιές. Μάλιστα βαδίζοντας ΠΡΟΣ το μεσημέρι και ύστερα ο ουράνιος θόλος πάνω από την Χώρα των Φαιάκων προοδευτικά θα έχει την τάση να γίνεται ολοένα και πιο "μουντός/ συννεφιασμένος" στο "σύνολο" πλέον του νομού μας, οπότε και ... Θα πρέπει να ξεκινήσουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ  ΑΡΧΙΚΑ  ΛΙΓΕΣ  ΑΣΘΕΝΕΙΣ και ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βροχούλες ή ψιχάλες/ψιλόβροχο εδώ και εκεί. 

Από το απόγευμα και ιδιαίτερα μετέπειτα τα φαινόμενα θα λάβουν ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ , με τις βροχοπτώσεις να γίνονται περισσότερες αλλά και πιο αξιόλογες  (θα ξεκινήσουν και κάποιες τοπικές μπόρες, ενώ έως αργά το απόγευμα δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους και οι ΠΡΩΤΕΣ τοπικές καταιγίδες). 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΟΧΕΣ/ΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ μέτριοι (4 με 5 μποφώρ) που κυρίως ΠΡΟΣ το μεσημέρι θα γίνουν τοπικά ισχυροί (6 μποφώρ) . Ωστόσο όσο θα "ζυγώνουμε"   ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας, οι νοτιάδες θα ενισχυθούν και άλλο ... Φθάνοντας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα 7 και ακόμη ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ  τα 8 μποφώρ (μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει ενδέχεται να παρατηρηθούν ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ τόσο σε σημεία στη θάλασσα όσο και στην ξηρά και κάποιες πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές , στα 9 μποφώρ).

Ο υδράργυρος έως και το πρώτο μισό του Σαββάτου ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή , συγκριτικά με την Παρασκευή (μόνο μια μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της, σε σχέση με εκείνες που σημειώθηκαν το χάραμα/πρωινό της Παρασκευής και ...Μια μικρή σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της συγκριτικά με το μεσημέρι της Παρασκευής). Αλλά από το απόγευμα και περισσότερο τη νύχτα που θα το διαδεχτεί , η θερμοκρασία να αρχίσει να πέφτει ΣΤΑΔΙΑΚΑ... 

Για μεθαύριο Κυριακή 27/02/2022: Τα χαράματα και ΙΣΩΣ έως τις πρωινές ώρες θα επιμείνουν τα ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ που θα έχουν ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου. Στη συνέχεια για το υπόλοιπο της ημέρας ο καιρός θα καταστεί πιο "σπαστός" / άστατος , με ΠΙΘΑΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΛΙΓΟΤΕΡΩΝ τοπικών βροχοπτώσεων ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (τα φαινόμενα αυτά πλέον ΔΕΝ θα έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με εκείνα , τα "έντονα" , που θα έχουν προηγηθεί. Δηλαδή αυτές οι λίγες πιθανές τοπικές βροχοπτώσεις θα είναι "ποτιστικού" τύπου ή ακόμη και με τη μορφή ψιλόβροχου/ψιχάλας, ανάλογα την κάθε περιοχή).

Οι άνεμοι στο "ξεκίνημα" της ημέρας θα είναι ακόμη νοτιάδες μέτριοι έως ισχυροί και ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυροί , που γρήγορα θα στραφούν σε γενικά πιο δυτικών διευθύνσεων , μέτριους και κατά τόπους παροδικά ισχυρούς. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές της, συγκριτικά πάντα με το  Σάββατο. 

P.S. Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε, χρήζουν αναφοράς κάποια πράγματα... :) 

Καταρχήν και τις δυο παραπάνω ημέρες κατά διαστήματα σε διάφορα υψώματα και ορεινά/ημιορεινά τμήματα θα σχηματίζονται κάμποσες ομίχλες που ενδεχομένως να είναι πυκνές. Κατά τα άλλα ΓΕΝΙΚΑ θα πέσει "συνολικά" ΑΡΚΕΤΟ (νερό) , έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ! 

Κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα εκδήλωσης των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ που ανέφερα πιο πάνω εννοείται πως θα χρειαστεί μια "στοιχειώδης" προσοχή. ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι βροχοπτώσεις θα έχουν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΕΣ και πιθανόν να συνοδευτούν από αρκετά αστραπόβροντα/κεραυνούς. Επίσης υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων και μέτρια πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη του βορείου Ιονίου. 

Περίπου από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και ύστερα στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του όρους Παντοκράτορας στην βόρεια Κέρκυρα θα το γυρίζει ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε δυνατό χιονόνερο. ΠΡΟΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ("χονδρικά" ΠΑΝΩ από τα 800 μέτρα , με έμφαση ιδιαίτερα στον κώνο της ομώνυμης κορυφής) υπάρχει το ενδεχόμενο στις διάφορες "εξάρσεις" των φαινομένων παροδικά το υπάρχων χιονόνερο να μετατρέπεται  σε χιόνι ή χιονοχάλαζο (με "οριακές" θερμοκρασίες). Παράλληλα την ίδια ώρα , χιονόνερο είναι πιθανό να σημειωθεί και μέχρι τα 600 - 700 μέτρα υψόμετρο, στο ίδιο πάντα βουνό. Ανάλογες καταστάσεις δεν αποκλείεται να επαναληφθούν ξανά τη νύχτα της Κυριακής , εφόσον βέβαια καταφέρουν να υπάρξουν φαινόμενα (έστω και ασθενή).

Από την άλλη πλευρά τα απέναντι σε εμάς Ηπειρωτικά βουνά (που βλέπουμε από εδώ) θα δεχθούν ΑΦΘΟΝΕΣ ποσότητες φρέσκου χιονιού , αρχικά ψηλά και σταδιακά όλο και σε χαμηλότερα υψόμετρα... 

Τέλος όλα δείχνουν ότι ο Μάρτιος θα ξεκινήσει με καθαρά "Χειμωνιάτικες διαθέσεις" , κυρίως όσο αφορά την θερμοκρασιακή πλευρά. Μάλιστα μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης (28/02 - 01/03/2022) προσωπικά ΔΕΝ θα εκπλαγώ καθόλου εάν έχουμε και ... Κάποιες άλλες , πιθανόν "ελαφρώς καλύτερες" μικρές "λευκές εκπλήξεις" ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της βόρειας Κέρκυρας. Αυτό βέβαια θα φανεί καλύτερα με τα πιο φρέσκα στοιχεία που θα έχουμε στην διάθεσή μας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οπότε μείνετε συντονισμένοι , καθώς ο Χειμώνας σαφώς και  ΔΕΝ τελείωσε ακόμη !! ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου