Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ (ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25/02/2023 ΜΕΘΑΥΡΙΟ 26/02/2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/02/2023) ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ... 

Καλησπέρα Κέρκυρα , καλησπέρα στο βορειοδυτικότερο "νησιωτικό" νομό της Ελλάδας !! :) 

Και να λοιπόν που ήρθε η ώρα για το καθιερωμένο μας "προγνωστικό ραντεβού" της Παρασκευής , το οποίο αυτή την φορά και εν όψει εορταστικού τριημέρου έχει όπως και να το κάνουμε "άλλη βαρύτητα", σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες Παρασκευές μας  ... :)  ;) 

Δεν άλλαξαν βέβαια και πολλά από εκείνη την "πρώτη εικόνα" που σας έδωσα ήδη από την περασμένη Τρίτη εδώ φίλες και φίλοι , σχετικά πάντα με τον καιρό του ερχόμενου τριημέρου στα μέρη μας ... 

Ας πάμε όμως γρήγορα να δούμε αναλυτικά την καιρική εξέλιξη καθεμιάς ημέρας ξεχωριστά !! 

Για αύριο Σάββατο 25 του Φλεβάρη : Περιμένουμε αραιές συννεφιές που ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ (ΔΙΧΩΣ όμως κάποιο "άξιο λόγου" φαινόμενο. ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ψιχαλίσει για λίγο) ΑΛΛΑ και ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα (αλλού στο νομό ο ήλιος θα κάνει "πιο δυναμική εμφάνιση" και άλλου θα "λάμψει" για λιγότερη ώρα. Δηλαδή ανάλογα με το που θα βρίσκεται κάποιος πάνω στο νομό μας , τόσο "ήλιο" θα δει, αύριο). 

Παράλληλα ΤΟΠΙΚΑ σε διάφορα υψώματα , όπως και σε ΚΑΠΟΙΕΣ ορεινές / ημιορεινές "κατοικημένες" περιοχές αναμένονται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΛΙΓΕΣ διάσπαρτες ομίχλες (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία ενδέχεται να είναι αρκετά πυκνές). 

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ θα πνέουν πλέον ΠΑΝΤΟΥ από "νότιες - νοτιοανατολικές" διευθύνσεις ("προπομπός" αλλαγής του καιρικού μας σκηνικού μετά από ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ημέρες ατελείωτης λιακάδας / ξηρασίας) ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ που σχετικά γρήγορα ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ περαιτέρω φθάνοντας τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα 6 μποφώρ ... ΕΝΩ ΚΥΡΙΩΣ από το μεσημέρι και μετέπειτα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ θα αρχίσουν να παρατηρούνται και ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές νοτιά, στα 7 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα μεταβληθεί "σημαντικά" συγκριτικά με την Παρασκευή , οπότε ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ περιμένουμε "παρόμοιες θερμοκρασιακές τιμές" με σήμερα και αύριο Σάββατο (μπορείτε να ανατρέξετε στην προηγούμενη πρόγνωση / ανάρτηση σχετικά με τότε).

Τέλος όσο αφορά το Σάββατο αξίζει να πούμε ότι ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα ξεκινήσει μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας με ... Την ανάλογη "χαρακτηριστική θολούρα" στην ατμόσφαιρα πάνω από τα μέρη μας.

Για την Κυριακή 26/02/2023 : Η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετές συννεφιές που ανά διαστήματα θα πυκνώνουν περισσότερο (ΙΣΩΣ "προλάβει" να βγει ΓΙΑ ΛΙΓΟ ο ήλιος ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ).

Η παραπάνω κατάσταση δείχνει να κρατά ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του τόπου μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι περίπου ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι ... 

Από εκεί και ύστερα όμως και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ / ΠΡΩΤΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ ΩΡΩΝ θα πρέπει να υπάρξει ένα ή και περισσότερα "περάσματα" (ανάλογα την κάθε περιοχή) ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ αλλού με την μορφή μιας ψιχάλας ή και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ βροχούλας και αλλού με ... ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΠΩΣ "πιο αξιόλογο / καλούτσικο ή ακόμη και ΕΛΑΦΡΩΣ πιο έντονο πέρασμα" βροχής ή και μπόρας (υπάρχει κάποια πιθανότητα και για ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ καταιγίδα, κατά το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ αυτό χρονικό διάστημα).

Πάντως ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ θα είναι ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ που θα επικρατούν τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά της Χώρας των Φαιάκων.

Αναλυτικότερα λοιπόν θα πνέουν ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΙ νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 5 - 6 και ανά διαστήματα μέχρι και 7 μποφώρ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της γωνιάς μας. Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ στα σημεία εκείνα "που συνήθως πιάνει περισσότερο / είναι πιο εκτεθειμένα" σε αυτό τον τύπο καιρού ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι εντάσεις των ανέμων θα φθάνουν ΚΑΙ τα 8 μποφώρ με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ για ορισμένες πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές νοτιά , στα 9 μποφώρ εκεί (επίπεδα θυέλλης).

ΠΡΟΣ το βράδυ της Κυριακής ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ οι άνεμοι θα γίνουν πιο νότιοι - νοτιοδυτικοί ενώ τη ΝΥΧΤΑ που θα ακολουθήσει  αναμένεται ΜΙΚΡΗ εξασθένηση των ανέμων.

Ο υδράργυρος ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ σταθερά τόσο το Σάββατο , όσο και την Κυριακή, να κυμαίνεται ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή που διανύουμε ... Μάλιστα την Κυριακή και με την "βοήθεια" των δυνατών νοτιάδων περιμένουμε εκ νέου μικρή περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου , τόσο ως προς τις μέγιστες , όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του.

Έτσι ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 17 C. με 18 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 19 C. (ωστόσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τα θερμόμετρα νωρίς το μεσημέρι θα δείξουν ακόμη και 20 C.)

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ΠΙΟ "χαμηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με τεσσάρων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ... Παρολ ' αυτά ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή, εάν αναλογιστούμε τι θα έπρεπε να έχουμε υπό "κανονικές συνθήκες" ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής!

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές του ερχόμενου τριημέρου (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Και "αυτές" θα είναι ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" για αυτή την εποχή...

Μάλιστα όπως ήδη ανέφερα , την Κυριακή θα "ανέβουν" ακόμη λίγο ΚΑΙ οι ελάχιστες τιμές ("πολύ μαλακός για την εποχή καιρός και μέσα στη νύχτα") ...

Οπότε ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ θα πρέπει να αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους +9 C. με +13 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 14 C. με 15 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο ... Άρα ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα έχουμε να κάνουμε με εξίσου ... "Πολύ μαλακό" για την εποχή καιρό , παρόλο το μεγαλύτερο υψόμετρο !

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Κυριακής θα είναι η έντονη θολούρα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ΙΣΧΥΡΗΣ μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας (εννοείται πως ότι "πέφτει" την ημέρα αυτή ... "Ψιχάλες / βροχή" θα έχουν την μορφή "λασποψιχάλας / λασποβροχής").

Για την Καθαρά Δευτέρα 27/02/2023 : Το καιρικό μας σκηνικό θα είναι ΑΣΤΑΤΟ ... Τι θα πει αυτό ;

Ότι μέσα στην ημέρα οι υπάρχουσες συννεφιές κάθε τόσο εδώ και εκεί θα γίνονται πυκνότερες με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να αφήνουν είτε κάποια ΠΑΡΟΔΙΚΗ ψιχάλα / ψιλόβροχο ή και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ βροχή (ΙΣΩΣ ακόμη και με την μορφή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ μπόρας). Πάντως σαφώς και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ενδέχεται να υπάρξουν ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ "ανοίγματα / διαστήματα ηλιοφάνειας", μέσα στην ημέρα.

Τα εν λόγω φαινόμενα θα έχουν την μορφή "περάσματος" και θα είναι περισσότερο ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ... Δηλαδή ΟΥΤΕ θα βρέχει όλη μέρα ΑΛΛΑ και ΟΥΤΕ θα βρέξει "το ίδιο σε όλο το νομό μας" την ημέρα αυτή.

Οι άνεμοι παραμένουν νότιοι - νοτιοανατολικοί ΟΧΙ όμως με τις "σφοδρές εντάσεις της Κυριακής" ...

Έτσι θα φθάνουν τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ εντός της ημέρας έως και τα 6 μποφώρ. Με λίγα λόγια θα φυσά "όσο χρειάζεται για να πετάξει" ο χαρταετός μας! :)

Η θερμοκρασία αν και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ πτώση της τάξεως των δυο με τριών βαθμών , παρολ ' αυτά ΚΑΙ την Καθαρά Δευτέρα θα διατηρηθεί σε ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΑ για την εποχή επίπεδα!

Και κατά την διάρκεια της Καθαρά Δευτέρας θα συνεχιστεί η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας , με την "γνώριμη θολούρα" στην ατμόσφαιρα πάνω από την μεριά μας.

Επίσης ΚΑΙ τις τρεις επόμενες ημέρες διατηρούνται τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας μέρα - νύχτα ... Πέρα από το Σάββατο και οι επόμενες δυο ημέρες θέτουν υποψηφιότητα για ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες σε διάφορα υψώματα και ορεινές / ημιορεινές "κατοικημένες ζώνες".

Καλό τριήμερο σε όλες και όλους !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου