Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους τους φίλους της σελίδας μας !! :)

Ήρθαν λοιπόν οι αναμενόμενες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές / μπόρες που ΚΥΡΙΩΣ το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς ήταν ...  ΕΥΤΥΧΩΣ έστω και για ΚΑΠΟΙΑ τμήματα του νομού μας  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αξιόλογες ύστερα από ... ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ συνεχόμενες ημέρες ΔΙΧΩΣ κάτι το άξιο λόγου από πλευράς βροχής (εννοείται βέβαια ότι περίπου ο υπόλοιπος "μισός"  νομός μας ΔΕΝ "βράχηκε αξιοπρεπώς" ακόμη και παραμένει η "απόλυτη παρατεταμένη" ξηρασία εκεί. Τα νέα πάντως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το πρώτο μισό του Μάρτη, είναι αρκετά ενθαρρυντικά , οπότε μπορούμε να ελπίζουμε σε "βελτίωση" της προαναφερόμενης κατάστασης με κάμποσα ευεργετικά / αναγκαία νερά ΣΤΑΔΙΑΚΑ για το "σύνολο" του νομού Κέρκυρας).

Ωστόσο για το ερχόμενο διήμερο ΔΕΝ περιμένουμε κάποια "σημαντική" μεταβολή του καιρού (από πλευράς φαινομένων). Παρολ ' αυτά θα πρέπει να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ μικρό αλλαγές από μέρα σε μέρα , για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω! ;)

Για αύριο Τρίτη 28/02/2023 : Αραιές νεφώσεις οι οποίες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΠΩΣ πυκνότερες ... Χωρίς όμως να λείψουν και ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ενδιάμεσα.

ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα εντός της ημέρας για μια ΣΥΝΤΟΜΗ ψιχάλα / ψιλόβροχο ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ (στην αρχή της ημέρας είναι ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο να καταγραφούν και λίγες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ). 

Η θερμοκρασία διατηρείται σταθερά στα ίδια ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ... ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ!!

Μάλιστα την Τρίτη αναμένεται και μια ΝΕΑ μικρή περαιτέρω άνοδο υδραργύρου... Έτσι θα έχουμε να κάνουμε ΞΑΝΑ με αρκετά έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ για τούτη την περίοδο του έτους τόσο ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές!

Έτσι θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 17 C. με 19 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 20 C. (ωστόσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τα θερμόμετρα νωρίς το μεσημέρι θα δείξουν ακόμη και 21 C. ΙΣΩΣ και 22 C.)

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ναι μεν ΠΙΟ "χαμηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με τεσσάρων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ... Παρολ ' αυτά ΚΑΙ ΕΚΕΙ όμως θα έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή, εάν αναλογιστούμε τι θα έπρεπε να έχουμε υπό "κανονικές συνθήκες" ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής!

Για να καταλάβετε καλύτερα "το μέγεθος της παρατεταμένης θερμοκρασιακής ανωμαλίας" στο νομό μας , όπως άλλωστε και γενικότερα στην Χώρα μας αρκεί να πούμε ότι "οι κανονικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για την παρούσα χρονική περίοδο του έτους πάντα ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ του "νομού μας" (και όχι μόνο βέβαια) είναι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ οι 13 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 14 C.

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές του ερχόμενου 48ωρου (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Και "αυτές" θα είναι ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" για αυτή την εποχή (παραμένει ο "πολύ μαλακός για την εποχή καιρός και μέσα στη νύχτα")...

Οπότε ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ θα πρέπει να αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 10 C. με 13 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 14 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο ... Άρα ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα έχουμε να κάνουμε με εξίσου ... "Πολύ μαλακό" για την εποχή καιρό , παρόλο το μεγαλύτερο υψόμετρο !

Για μεθαύριο Τετάρτη πρώτη Μαρτίου 2023 : Περισσότερη δείχνει να είναι η συννεφιά "συνολικά" στα μέρη μας την ημέρα αυτή ("αισθητά" λιγότερη η διάρκεια ηλιοφάνειας σε σχέση με την Τρίτη), οπότε και υπάρχει μέτρια πιθανότητα μέσα στο 24ωρο για ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΗ ψιχάλα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΟΧΙ κάτι το "αξιόλογο").

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι - νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ισχυροί ... Δηλαδή θα φθάνουν γενικά τα 4 με 5 μποφώρ ΕΝΩ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα προσεγγίζουν και τα 6 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο να παρατηρηθούν για λίγο ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ πτώση ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της τάξεως των δυο με τριών βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ σε σχέση με την Τρίτη. Ενώ όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της, "αυτές" θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες συγκριτικά πάντα με την Τρίτη.

Τέλος σχετικά με τα επίπεδα της υγρασίας, να πούμε πως την Τρίτη θα "μειωθούν" ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΛΛΑ την Τετάρτη θα βρεθούν και πάλι στα ίδια πολύ υψηλά πλαίσια με την Καθαρά Δευτέρα.

Παράλληλα διατηρείται η σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, αφού οι μετεωρολογικές συνθήκες θα συνεχίσουν να ευνοούν την μεταφορά Αφρικάνικής σκόνης προς την ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου.

 Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου