Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ... ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ... ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ... ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕΚΟΡ  ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ !!!!

Καλό βράδυ Τρίτης !! :)

ΚΑΜΙΑ "άξια λόγου" αλλαγή στο καιρικό σκηνικό μας ΔΕΝ αναμένεται ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ φίλες και φίλοι !!

Έτσι τόσο αύριο Τετάρτη 22/02/2023, όσο και μεθαύριο Πέμπτη 23/02/2023 ΑΛΛΑ ΚΑΙ την Παρασκευή  που μας έρχεται (24/02/2023) η κατάσταση παραμένει ως έχει, τις τελευταίες αρκετές ημέρες στο τόπο μας ... 

Δηλαδή ΚΑΜΠΟΣΕΣ ώρες ηλιοφάνειας ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΛΛΑ και ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" που ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα είναι πιο πυκνές (εννοείται ότι θα πρόκειται και πάλι για "νεφώσεις κυρίως χαμηλού ύψους" ή αλλιώς τα γνωστά μας "υγρασιονέφη").

Οι άνεμοι ΚΑΙ τις τρεις αυτές ημέρες ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα ή στην στεριά , αφού γενικά θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ...

Έτσι περιμένουμε την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη ασθενείς ανέμους από διάφορες διευθύνσεις γενικότερα και ...  ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ την Τετάρτη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις  και ΚΥΡΙΩΣ από νότιες την Πέμπτη , φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ.

Ενώ την Παρασκευή σιγά σιγά θα στραφούν από άκρη σε άκρη πια , σε νοτιάδες (κυρίως νότιοι - νοτιοανατολικοί) φθάνοντας τα 3 με 4 και ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ του 24ωρου και μετέπειτα , έως και τα 5 μποφώρ.

Ο υδράργυρος ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ σταθερά να κυμαίνεται ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή που διανύουμε ...

Έτσι ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ περιμένουμε  ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 16 C. με 17 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 18 C. (ωστόσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τα θερμόμετρα αργά το μεσημέρι θα δείχνουν ακόμη και 19 C. με 20 C. Ενώ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται για λίγο ,να καταγραφούν ΞΑΝΑ ακόμη και 21 C.) !!

Για να καταλάβετε καλύτερα "το μέγεθος της τρέχουσας θερμοκρασιακής ανωμαλίας" στο νομό μας , όπως άλλωστε και γενικότερα στην Χώρα μας αρκεί να πούμε ότι "οι κανονικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για την παρούσα χρονική περίοδο του έτους πάντα ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ του "νομού μας" (και όχι μόνο βέβαια) είναι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ οι 12 C. με 13 C.

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ΠΙΟ "χαμηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με τεσσάρων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ... Παρολ ' αυτά ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή, εάν αναλογιστούμε τι θα έπρεπε να έχουμε υπό "κανονικές συνθήκες" ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής!

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές του ερχόμενου τριημέρου (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Και "αυτές" θα είναι ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "συνηθισμένου" για αυτή την εποχή...

Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους +8 C. με +12 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μεταξύ +5 C. με +7 C. (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως θα παρατηρηθούν και λίγο ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ελάχιστες τιμές, της τάξεως των +4 C. και ΙΣΩΣ έως +3 C.)

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές με τα "παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία" που προανέφερα (ανάλογα βέβαια το υψόμετρο κάθε περιοχής).

Πάντως τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ΑΥΞΗΜΕΝΑ μέρα - νύχτα ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ, με ανοιχτό ΚΑΙ ΠΑΛΙ το ενδεχόμενο σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (αυτή την φορά πέρα από τις χερσαίες , πιθανόν να δούμε και ΚΑΠΟΙΕΣ θαλάσσιες ομίχλες).

Τέλος σχετικά με το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας αν και ... ΣΧΕΤΙΚΑ αρκετά μακριά "προγνωστικά" ακόμη , οφείλουμε να πούμε πως επιμένουν ΚΑΙ τα σημερινά στοιχεία για ΚΑΠΟΙΑ αλλαγή του καιρού στην γωνιά μας τότε Με ... Επικράτηση νοτιάδων (μάλιστα κατά τόπους με αρκετά ΔΥΝΑΤΕΣ εντάσεις) και ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ πιο "συννεφιασμένο / μουντό" ουράνιο θόλο , πάντα συγκριτικά με τις λιακάδες των τελευταίων ημερών Αλλά και με...ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ΜΕΣΑ στο διήμερο της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρά Δευτέρας (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για την ώρα ΔΕΝ φαίνονται βροχές με μεγάλη διάρκεια αλλά κατά πάσα πιθανότητα για ΚΑΠΟΙΑ "περάσματα" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ. Παρολ ' αυτά θα πρέπει να περιμένουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δυο ημέρες ακόμη, για να "ξεκαθαρίσει" τελείως από προγνωστικής πλευράς, η κατάσταση).

Οπότε θα πάμε (όπως σας έχω πει μέρες πριν, εδώ) σε ένα ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟ / ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ καιρικό σκηνικό ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ μας αποχαιρετήσει ο φετινός εντυπωσιακά άνομβρος /ξηρός για την περιοχή μας ,Φλεβάρης.

Ωστόσο εξαιτίας της "σχετικά μακρινής ακόμη χρονικά απόστασης" έως τότε ΔΕΝ μπορούμε ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για την ώρα να γνωρίζουμε εάν θα έχουμε να κάνουμε έστω και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ με "αξιόλογα" φαινόμενα (δηλαδή με "άξιες λόγου βροχοπτώσεις") ή όχι όπως και...Εάν τα εν λόγω ΠΙΘΑΝΑ φαινόμενα θα έχουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ διάρκεια ή και πάλι ΟΧΙ !!

Άρα με λίγα λόγια την ερχόμενη Παρασκευή θα "ανέβει" η αναλυτικότατη πρόγνωση για το "επίμαχο τριήμερο" , με τα λόγια μας τότε , να έχουν την ανάλογη "βαρύτητα / αξιοπιστία που πρέπει" !! ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου