Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΠΡΩΙΜΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ / ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ... ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ !!

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! :) 

Όπως προφανώς ήδη καταλάβατε ΔΕΝ διαφαίνεται ΚΑΠΟΙΑ άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό ΟΥΤΕ και για τις επόμενες ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πέντε με έξι ακόμη ημέρες και ... Βλέπουμε ξανά για παραπέρα (πάντως συνεχίζουν και τα τελευταία στοιχεία να "ψελλίζουν" την ΤΑΣΗ για ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αλλαγής ΠΡΟΣ το πιο "Φθινοπωρινό" μοτίβο, λίγο ΠΡΙΝ μας αφήσει ο Φλεβάρης. Θα το "παρακολουθούμε" και θα επανέλθουμε όταν θα "πρέπει" από πλευράς "αξιοπιστίας στα λόγια μας") !! 

Κατά τα άλλα όσο αφορά το "κομμάτι της θερμοκρασίας" ΔΕΝ χρειάζεται και πολλή σκέψη για να πούμε ότι φέτος ΜΟΝΟ Χειμώνα ΔΕΝ είχαμε στον τόπο μας  με ...ΜΟΝΑΔΙΚΗ εξαίρεση βέβαια ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ... Μόλις 6 ημέρες (από τις 05/02/2023 έως και τις 10/02/2023) "οι οποίες" φυσικά πολύ καθυστερημένα αποτέλεσαν την πρώτη αλλά και την τελευταία φορά για φέτος (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όσο κρατά ο Χειμώνας σύμφωνα με το "ημερολόγιο")  που βιώσαμε ΑΠΟΛΥΤΑ Χειμερινές θερμοκρασίες σε ολόκληρο το νομό μας.

Οπότε τόσο αύριο Κυριακή της Αποκριάς (19/02/2023) , όσο και μεθαύριο Δευτέρα 20/02/2023 ΑΛΛΑ ΚΑΙ την Τρίτη 21/02/2023 παραμένει ΚΑΛΟΣ ο καιρός μας, με αρκετή ηλιοφάνεια "συνολικά" αλλά και ΚΑΠΟΙΕΣ σκόρπιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Ο υδράργυρος συνεχίζει σταθερά να κυμαίνεται ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή που διανύουμε ...

Έτσι ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ περιμένουμε  ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 15 C. με 16 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 17 C. (ωστόσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τα θερμόμετρα αργά το μεσημέρι θα δείχνουν ακόμη και 18 C. με 19 C. Ενώ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται για λίγο , πρώτα την Κυριακή και ξανά την ερχόμενη Τρίτη ,να καταγραφούν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ 20αρια C.)

Για να καταλάβετε καλύτερα "το μέγεθος της τρέχουσας θερμοκρασιακής ανωμαλίας" στο νομό μας , όπως άλλωστε και γενικότερα στην Χώρα μας αρκεί να πούμε ότι "οι κανονικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για την παρούσα χρονική περίοδο του έτους πάντα ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ του "νομού μας" (και όχι μόνο βέβαια) είναι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ οι 11 C. με 12 C. ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 13 C.

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ΠΙΟ "χαμηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με τεσσάρων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ... Παρολ ' αυτά ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή, εάν αναλογιστούμε τι θα έπρεπε να έχουμε υπό "κανονικές συνθήκες" ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής!

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές του ερχόμενου τριημέρου (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Και "αυτές" θα είναι ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "συνηθισμένου" για αυτή την εποχή...

Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους +7 C. με +11 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μεταξύ +3 C. με +6 C. (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως θα παρατηρηθούν και λίγο ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ελάχιστες τιμές, της τάξεως των +2 C. με +3 C.)

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές με τα "παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία" που προανέφερα (ανάλογα βέβαια το υψόμετρο κάθε περιοχής).

Οι άνεμοι τόσο την Κυριακή , όσο και την Τρίτη θα είναι ιδιαίτερα εξασθενημένοι , ενώ η Δευτέρα θα αποτελέσει μια ΜΙΚΡΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ μιας και ΤΟΠΙΚΑ θα ενισχυθούν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΛΙΓΟ οι βορειοδυτικοί άνεμοι (ΟΧΙ κάτι το "τρομερό" όμως. Θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ).

Αναλυτικότερα λοιπόν, αύριο Κυριακή περιμένουμε γενικά ασθενείς ανέμους από διάφορες διευθύνσεις και ΤΟΠΙΚΑ από δυτικές ή και νότιες διευθύνσεις στα 2 με 3 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 4 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ για κάποιες στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ, μέσα στην ημέρα).

Την Τρίτη οι άνεμοι θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από δυτικές διευθύνσεις στα 2 με 3 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 4 μποφώρ.

Τέλος την Δευτέρα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι (μαίστρος) που θα φθάνουν τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ το μεσημέρι - απόγευμα έως και τα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ με αυξημένη πιθανότητα εκείνες τις ώρες και για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμως επίπεδο.

Πάντως τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ΑΥΞΗΜΕΝΑ μέρα - νύχτα , με ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την Κυριακή και την Τρίτη).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !




























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου