Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Πως θα εξελιχθεί ο καιρός στα μέρη μας το επόμενο 48ωρο ; Παρακάτω ακολουθεί η αναλυτική μας πρόγνωση !  ;)

Καλό Σαββατόβραδο σε όλες και όλους !! :)

Σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ η "εικόνα" του καιρού στο τόπο μας ΟΧΙ ΜΟΝΟ τις επόμενες 2 ημέρες ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι η ίδια , φίλες και φίλοι ... 

Ποια θα είναι αυτή ; Μα , φυσικά Η ΛΑΜΠΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ (Εάν θυμάστε σας είχα γράψει προ ημερών εδώ , ότι ΜΕΤΑ το Σάββατο τέσσερις του μήνα , θα περνάγαμε σε ΣΤΕΓΝΟ καιρό για αρκετές συνεχείς ημέρες. Έτσι και θα γίνει λοιπόν.) ...  ;)

Με την διαφορά όμως ότι ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ θα έχουμε να κάνουμε ... Ναι μεν με ΗΛΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΔΟΝΤΙΑ αφού από αύριο Κυριακή και για κάμποσες ημέρες , μπαίνουμε στην ΠΙΟ ΨΥΧΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ του φετινού Χειμώνα.

Βέβαια , αξίζει να τονίσουμε πως σε αντίθεση με εμάς που μας περιμένουν ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΛΙΑΚΑΔΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ από το νομό μας, θα "θαφτούν" στο χιόνι κυριολεκτικά, κατά τόπους ακόμη και στα πεδινά ή παραθαλάσσιά τους ... Μάλιστα θα πρόκειται για την ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΗ χρονιά εκεί , που θα έχουν να κάνουν με ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΔΙΝΟ χιονιά οι ΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Χώρας μας , αφήνοντας εντελώς "ανεπηρέαστα" παρακαλώ, τα υπόλοιπα 2/3 της πατρίδας μας (αναφέρομαι ΜΟΝΟ στο κομμάτι των ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ) !!

Ας μην μακρηγορούμε και σας κουράζω όμως ... Γι ΄αυτό πάμε γρήγορα στην "ουσία των πραγμάτων" ! :)

Τόσο αύριο Κυριακή (05/02/2023) , όσο και μεθαύριο Δευτέρα (06/02/2023) περιμένουμε ΕΝΤΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ και ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΛΙΓΑ συννεφάκια "άνευ σημασίας" θα κάνουν εδώ και εκεί την εμφάνισή τους. 

Παράλληλα θα επικρατήσει τρομερή διαύγεια και ορατότητα καθώς και ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ποσοστά της σχετικής υγρασίας , ιδιαίτερα για τα κλιματολογικά δεδομένα του νομού Κέρκυρας (ειδικά για τούτη την εποχή του έτους). Επίσης η ποιότητα του αέρα πάνω από την μεριά μας θα είναι καταπληκτική !  

Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ όμως θα είναι η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας που θα γίνει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων και θα είναι της τάξεως των 8 με 10 βαθμών ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ (Κατά μέσο όρο πάντα και φυσικά συγκριτικά με ότι βιώσαμε έως και το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ του Σαββάτου , μιας ... Και όπως αναμενόταν , από εκεί και ύστερα άρχισε η κατρακύλα του υδραργύρου)!!

Το ΚΡΥΟ λοιπόν θα είναι ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ παντού , ιδιαίτερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες , με αποτέλεσμα να σημειωθεί παγετός (θερμοκρασίες ΚΑΤΩ από τους 0 C.) ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας και ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ πάνω στο νησί της Κέρκυρας! 

Μάλιστα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Κέρκυρας Ο ΠΑΓΕΤΟΣ θα είναι ΙΣΧΥΡΟΣ με τα θερμόμετρα να δείχνουν αρκετούς βαθμούς ΚΑΤΩ από το 0 C. τα χαράματα / νωρίς το πρωί ΚΥΡΙΩΣ της Δευτέρας , όσο αφορά το ερχόμενο διήμερο (ΚΑΙ την Κυριακή θα σημειωθούν κατά τόπους αρνητικές τιμές + παγετός, αλλά την Δευτέρα και με την παράλληλη εξασθένηση των ανέμων , φαίνεται ότι η θερμοκρασία ΚΥΡΙΩΣ τη νύχτα θα "πέσει" ακόμη λίγο).

Άρα λοιπόν δεν αποκλείεται  ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να προκύψουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ προβλήματα στο δίκτυο της ύδρευσης από την παγωνιά, όπως επίσης και ζημιές σε καλλιέργειες , φυτά και δέντρα που είναι πιο "ευαίσθητα" στο κρύο (όλα τα παραπάνω ισχύουν έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας).

Καλό θα είναι και οι οδηγοί μας να έχουν το νου τους τις επόμενες ημέρες , αφού ΚΑΠΟΙΑ σημεία του οδικού μας δικτύου ενδεχομένως να κρύβουν παγίδες, εξαιτίας της παγωνιάς (προσοχή στο περπάτημα, κυρίως στην ενδοχώρα και φυσικά ακόμη περισσότερο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, λόγω του παγετού) !

Αναλυτικότερα λοιπόν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μόλις 6 C. με 8 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 9 C. (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ να καταφέρουμε να πιάσουμε και τους 10 C. "Αυτές" είναι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές μέσα στο συγκεκριμένο 24ωρο).

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Οπότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο κρύο θα έχει στα "ψηλότερά μας" ... Αρκεί να σας πω ότι στα πιο ορεινά κατοικημένα τμήματα της βόρειας Κέρκυρας αργά το μεσημέρι τα θερμόμετρα ίσα που θα ξεπερνούν ΕΛΑΦΡΩΣ τους 0 C. παρόλο την λιακάδα. Πάντως στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του όρους Παντοκράτορα προσωπικά πιστεύω πως θα έχουμε ολικό παγετό , δηλαδή η θερμοκρασία καθ ' όλη την διάρκεια του 24ωρου ΔΕΝ θα καταφέρει να ξεπεράσει τους 0 C.

Τώρα όσο αφορά τις ελάχιστες τιμές της Δευτέρας (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Θα πρέπει να περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ -1 C. με +3 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως +4 C. (ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως θα παρατηρηθούν ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ελάχιστες τιμές της τάξεως των -4 C. με -2 C. ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ -5 C. με - 6 C. ΚΑΙ ΙΣΩΣ ακόμη και -7 C.)

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές με τα "παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία" που προανέφερα (ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής).

Σχετικά με τις θερμοκρασίες της Κυριακής , υπολογίστε έναν με δυο βαθμούς και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τρεις βαθμούς υψηλότερες μέγιστες αλλά και ελάχιστες τιμές, από εκείνες της Δευτέρας. Ωστόσο εξαιτίας του ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατού βοριά την ημέρα αυτή η ΑΙΣΘΗΣΗ του κρύου στο ανθρώπινο σώμα , θα είναι εντονότερη απ ' ότι θα δείχνουν τα θερμόμετρα.

Τέλος οι άνεμοι , σαφώς και παραμένουν βοριάδες (θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις ΚΑΙ τις δυο επόμενες ημέρες) την Κυριακή στα 5 με 6 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 μποφώρ (με πιθανότητα ΠΑΡΟΔΙΚΑ στα ανοιχτά της δυτικής και νότιας πλευράς για κάποιες θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές στα 8 μποφώρ). Όμως ΚΥΡΙΩΣ από το βράδυ και μετά ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα παρουσιάσουν ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση.

Ενώ την Δευτέρα στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ , με πιθανότητα για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία στα ανοιχτά ή παραθαλάσσια τμήματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ της δυτικής και νότιας πλευράς , καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ υψώματα.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου