Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Βράδυ Κυριακής 12 του Φλεβάρη 2023 και ήρθε η ώρα για την καθιερωμένη μας μάτια γενικότερα στον καιρό της νέας εβδομάδας αλλά και πιο αναλυτικά στο αμέσως επόμενο διήμερο ... ;)

Ο φετινός Φεβρουάριος φίλες και φίλοι τείνει να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ξηρούς / άνομβρους Φλεβάρηδες των τελευταίων αρκετών ετών για την περιοχή μας! Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα μας οδηγούν και τα τελευταία στοιχεία , αφού "αυτά" είναι άκρως "απογοητευτικά / αποτρεπτικά" για οποιοδήποτε φαινόμενο (ακόμη και για μια ΤΟΠΙΚΗ "ψιχάλα άνευ σημασίας") στην ευρύτερη μεριά του βορείου Ιονίου , σε πρώτη φάση ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ... Τις 19 του μήνα (και βλέπουμε για παραπέρα) !!

Κάποιες ΜΙΚΡΕΣ ενδείξεις για "προσπάθεια" αλλαγής του σκηνικού υπάρχουν για ... "Κομμάτι" του τρίτου δεκαημέρου του τρέχοντος μηνός ΑΛΛΑ χωρίς φυσικά τίποτε , μα τίποτε , να είναι σίγουρο για την ώρα (Απλά κουβέντα να γίνεται, αφού η πιθανότητα με τα σημερινά στοιχεία για κάτι τέτοιο τότε, βρίσκεται μόλις στο 20 %. Θα δούμε βέβαια τις επόμενες ημέρες εάν και κατά πόσο θα επιμείνουν τα στοιχεία ή θα "αλλάξουν" ξανά). Ας ελπίσουμε η εν λόγω ΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ του καιρού για τότε , να διατηρηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Οπότε όπως προφανώς ήδη καταλάβατε από τα λεγόμενά μου ... ΚΑΙ ολόκληρη η νέα εβδομάδα που ξεκινά από αύριο Δευτέρα 13 του μήνα θα κυλήσει σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ με ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ στο τόπο μας! Μάλιστα πέρα από την καλοκαιρία αξίζει αναφοράς και η ΣΤΑΔΙΑΚΗ περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου τις επόμενες ημέρες, στα μέρη μας, με ... Αποτέλεσμα ΚΥΡΙΩΣ από την Τετάρτη 15/02/2023 και μετά οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ να βρίσκονται ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ κατά 4 με 5 βαθμούς ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή που διανύουμε. Αυτά τα ολίγα για να έχετε "ένα μπούσουλα" στον προγραμματισμό των εξωτερικών σας εργασιών / δραστηριοτήτων!!  :)  ;)

Άρα τόσο αύριο Δευτέρα 13/02/2023 όσο και μεθαύριο Τρίτη 14/02/2023 περιμένουμε ΣΥΝΕΧΙΣΗ της ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ στο νομό μας με ... Άφθονη ηλιοφάνεια "συνολικά" αλλά και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Οι άνεμοι την Δευτέρα ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ , ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν και ορισμένες στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ. 

Ωστόσο ΠΡΟΣ το μεσημέρι και μετέπειτα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα στραφούν εκ νέου σε πιο βόρειους - βορειοδυτικούς φθάνοντας τα 4 και ΤΟΠΙΚΑ και τα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ και με ... ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Όσο αφορά την Τρίτη περιμένουμε και πάλι βορειοδυτικούς ανέμους ("μαίστρος") που ΑΡΧΙΚΑ θα φθάνουν τα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ σχετικά γρήγορα έως και τα  5 μποφώρ... Όμως ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας αυτής , θα ενισχυθούν λιγάκι ακόμη . Έτσι ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα γίνουν ισχυροί , μέχρι δηλαδή και τα 6 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να "προκύψουν" ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ , με έμφαση περισσότερο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια /παραθαλάσσια σημεία ΚΥΡΙΩΣ της δυτικής πλευράς , όπως και σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψώματα).

Τέλος η θερμοκρασία ΔΕΝ θα μεταβληθεί "σημαντικά" το ερχόμενο διήμερο (ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα "ανέβει" κατά έναν με δυο βαθμούς ΚΥΡΙΩΣ ως προς τις μέγιστες τιμές της).

Έτσι ΑΡΓΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ θα πρέπει να περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους 13 C. με 14 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 15 C. (ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ όμως θα "πιάσουμε" και τους 16 C.)

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ΠΙΟ "χαμηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με τεσσάρων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές του ερχόμενου 48ωρου (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Και τις δυο επόμενες ημέρες, θα πρέπει να αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους +5 C. με +7 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μεταξύ +2 C. με +4 C.(ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως θα παρατηρηθούν ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ελάχιστες τιμές, της τάξεως των -1 C με +1 C. ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ έως και - 2 C.)

Με λίγα λόγια ΝΑΙ μεν θα παρατηρηθεί ΞΑΝΑ το φαινόμενο της πάχνης ("δροσόπαγος" στην τοπική μας διάλεκτο) ΑΛΛΑ πλέον θα απασχολεί ολοένα και ΛΙΓΟΤΕΡΑ τμήματα, πάντα συγκριτικά με ότι προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές με τα "παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία" που προανέφερα (ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής).

Τέλος τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας αν και τις ΝΥΧΤΕΣ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "ελαφρώς" αυξημένα , παρολ ' αυτά θα παραμείνουν σε ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ / ΑΝΕΚΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (πάντα για τα δεδομένα του τόπου μας) ΚΑΙ το ερχόμενο διήμερο.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου