Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Η εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας , για το επόμενο διήμερο... 

Για αύριο Τρίτη 04/04/2023 : ΑΣΤΑΤΟ θα είναι το σκηνικό του καιρού  την Τρίτη στα μέρη μας, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όμως στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας.

ΩΣΤΟΣΟ σε αντίθεση με σήμερα Δευτέρα , όπου όπως περιμέναμε τα φαινόμενα ήταν πράγματι πολλά , συνεχή , γενικευμένα και σε ΑΡΚΕΤΕΣ περιπτώσεις ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ  ΑΞΙΟΛΟΓΑ / ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ (Εννοείται ότι ΔΕΝ έπεσε παντού η ίδια ποσότητα νερού, σήμερα. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στην ενδοχώρα της βόρειας Κέρκυρας πήραν την "μερίδα του λέοντος" στην τρέχουσα κακοκαιρία ... Με τον σταθμό μου , εδώ στο Βαλανειό να καταγραφεί 42 χιλιοστά βροχής ή καλύτερα 42 τόνους νερού ανά στρέμμα, σήμερα. Ίσως το μεγαλύτερο ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ύψος βροχής, στο νομό μας)...
 
Αύριο Τρίτη, περιμένουμε  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ φαινομένων μέσα στην ημέρα (με έμφαση στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ "αυτής"), είτε με την μορφή παροδικής βροχής ή και ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας (άρα λοιπόν αύριο τα φαινόμενα θα λάβουν πιο "τοπικό χαρακτήρα").

Πάντως εντός του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ του αυριανού 24ωρου περιμένουμε ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ του καιρού ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (δηλαδή στα τμήματα εκείνα που θα έχει σημειωθεί κάποιο / κάποια περάσματα βροχοπτώσεων, θα σταματήσουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ πλέον) , οπότε και "θα μεγαλώσουν / θα γίνουν περισσότερα" πια και τα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς (μαίστρος) ΑΡΧΙΚΑ μόλις στα 3 με 4 και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ. 

Αλλά οδεύοντας προς / κατά την διάρκεια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της Τρίτης , θα ενισχυθούν περαιτέρω , φθάνοντας ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ ... ΕΝΩ στα σημεία εκείνα που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού (αναφέρομαι σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "κομμάτια" του τόπου μας, τόσο στην θάλασσα , όσο και στην στεριά) ΠΑΡΟΔΙΚΑ οι άνεμοι θα πρέπει να προσεγγίσουν και τα 7 μποφώρ (δεν αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να "βγάλει" ΓΙΑ ΛΙΓΟ ακόμη και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θυελλώδες στιγμιαίες ριπές, στα 8 μποφώρ)!!  

Ο υδράργυρος ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά συγκριτικά με την Δευτέρα , όπου πράγματι (όπως σωστά ενημερωθήκατε έγκαιρα εδώ) σημείωσε ΑΙΣΘΗΤΗ πτώση και η ψύχρα στα χαμηλά όσο και το σχετικό κρύο για την εποχή στα ψηλότερα, ήταν έντονα... 
 
Αύριο ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά την διάρκεια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας εξαιτίας των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατών και αρκετά ψυχρότερων βορειοδυτικών ανέμων που θα επικρατήσουν ... Η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας ή και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ του κρύου για την εποχή, θα είναι ακόμη εντονότερη από εκείνες τις "πραγματικές" τιμές που θα δείχνουν τα θερμόμετρα.

Για την Τετάρτη 05/04/2023 : Με ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ καιρικές συνθήκες θα πρέπει να κυλήσει η ημέρα αυτή, αφού διαφαίνονται αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και ΜΟΝΟ κάποιες τοπικές νεφώσεις  θα κάνουν ανά διαστήματα την εμφάνισή τους εδώ και εκεί.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για να "ξεκινήσουν" ΛΙΓΕΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ "βροχούλες" υπάρχει από το απόγευμα - βράδυ της Τετάρτης και μετέπειτα...

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ.

Όσο για την πορεία της θερμοκρασίας ... Όλα δείχνουν πως η ΣΧΕΤΙΚΑ ψυχρή για την εποχή περίοδος που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα , ήρθε για να ... Μείνει "κοντά μας" ΚΑΜΠΟΣΕΣ ημέρες (κάτι το οποίο "γράφτηκε" εδώ στην ΤΑΣΗ του καιρού / της θερμοκρασίας , ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Οπότε ήσασταν "προετοιμασμένοι" και γι ' αυτή την εξέλιξη).

Έτσι ΚΑΙ την Τετάρτη παρόλο την ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ηλιοφάνεια , ο υδράργυρος θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ψυχρά "για την εποχή επίπεδα" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ γύρω στους με 13 C. με 15 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 16 C. αργά το μεσημέρι.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο.

Τέλος σχετικά με τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 5 C. με 8 C. και πιο ΤΟΠΙΚΑ 9 C. με 10 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε και πάλι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, εκείνες τις ώρες ...

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (βράδυ Δευτέρας) η πιθανότητα σχηματισμού πάχνης ("δροσόπαγου" στην τοπικής μας διάλεκτο) για το χάραμα της Τετάρτης είναι ΜΙΚΡΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑ και αφορά ΜΟΝΟ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σημεία στην ενδοχώρα της Κέρκυρας , όπως επίσης και στα ημιορεινά / ορεινά μας , τα οποία όμως είναι ΑΠΑΝΕΜΑ στο βορειοδυτικό ρεύμα (δηλαδή ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ μέσα σε "κλειστές λεκάνες / λεκανοπέδια" , κοιλάδες , "βαθιά" στις ρεματιές που "δεν τα πιάνει" ο μαίστρος. Εκεί υπολογίστε ελάχιστες τιμές ΚΑΤΩ από τους 5 C.)!

Αυξημένα θα παραμείνουν τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας έως περίπου ΚΑΙ το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Τρίτης. Στην συνέχεια όμως και με την βοήθεια του ενισχυμένου βορειοδυτικού ρεύματος που αναμένουμε, θα μειωθούν σημαντικά!

Παράλληλα από το απόγευμα της Τρίτης και κατά την διάρκεια της Τετάρτης , εξαιρετική θα είναι η διαύγεια, η ορατότητα καθώς και η ποιότητα του αέρα πάνω από την γωνιά μας.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ λοιπόν σε εκείνους / εκείνες που αρέσκονται στην παρατήρηση ή και φωτογράφιση να "καμαρώσουν" τα φρεσκοχιονισμένα απέναντί μας Ηπειρωτικά βουνά !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου